Analisti rusi: Vladimir Putin NU-si poate pune in practica amenintarile vizand Polonia si Romania

vladimir putin

Vladimir Putin nu-si va pune in practica amenintarile cu trimiterea trupelor ruse "in doua zile" la Kiev, Riga, Vilnius, Tallinn, Varsovia si Bucuresti, dar ele reprezinta o amenintare cu un "razboi hibrid" afirma analisti rusi citati de EUObserver.

"Daca vreau, in doua zile am trupe rusesti nu doar la Kiev, dar si in Riga, Vilnius, Tallinn, Varsovia si Bucuresti", a declarat presedintele rus, potrivit Suddeutsche Zeitung. El i-ar fi spus acest lucru omologului sau ucrainean Petro Porosenko, care a informat ulterior UE. Presa a intrebat Bruxelles-ul, Kievul si Moscova daca Putin a proferat intr-adevar aceasta amenintare, dar acestea au refuzat sa confirme sau infirme.

Presedintele american Barack Obama a promis recent la Tallinn si Varsovia ca un atac rus va declansa Articolul 5 privind apararea colectiva a NATO. Insa Articolul 5 nu a fost testat niciodata si nimeni nu stie daca americanii sau francezii sunt dispusi sa moara pentru Estonia sau Polonia intr-un razboi nuclear, scrie site-ul. Daca Articolul 5 nu este declansat, statele baltice sunt "de neaparat", din cauza invecinarii cu Rusia, apreciaza analistii rusi.

Perspectivele Bucurestiului si Varsoviei sunt diferite

"Bucurestiul iese complet din discutie. Trupele ruse vor trebui sa traverseze un teritoriu atat de urias, incat (acest lucru) este imposibil din punct de vedere tehnic", afirma Pavel Baev, un fost cercetator de la un institut al Ministerului rus al Apararii care face in prezent parte din PRIO, un centru de reflectie de la Oslo.

"Trebuie sa efectuezi o amerizare la scara larga pentru a ajunge la Bucuresti, iar Rusia nu are capabilitatea sa faca acest lucru
", adauga Igor Sutiaghin, un fost membru al Academiei Ruse pentru Stiinte din Moscova, arestat pentru spionaj, care a ajuns in Marea Britanie in 2010, in urma unui schimb de spioni, iar in prezent lucreaza pentru Rusi, un centru de reflectie de la Londra. In opinia sa, Varsovia este mai vulnerabila.

Citește și
vladimir putin
Statele Unite au cerut Japoniei sa suspende o vizita a lui Vladimir Putin la Tokyo. Care era miza intalnirii
Hoțul român care a furat produse de 60.000 de lire sterline din mai multe magazine din UK

Tancurile si infanteria rusesti ar putea ataca Polonia din Belarus, sistemele ruse de rachete de tip Iskander pot lovi orasele poloneze din Kaliningrad, iar Moscova isi poate parasuta membri ai fortelor speciale in capitala poloneza. Insa avioanele si trupele terestre rusesti ar opera departe de bazele lor si ar intampina dificultati in reaprovizionarea cu combustibil si privind rutele pentru furnituri. "Poate ca ei (trupele ruse) ar putea sa ajunga la Varsovia, dar ce vor face dupa aceea?", intreaba Sutiaghin.

Kievul este insa "la indemana", apreciaza cei doi analisti. Dar invazia Crimeei si a estului Ucrainei de catre Rusia a lasat un gust atat de "amar", incat aceasta va fi intampinata de o rezistenta populara sustinuta, este de parere Baev. De asemenea, daca Obama isi va respecta promisiunea, amenintarea lui Putin este si mai putin credibila, noteaza el. Pe de alta parte, avioanele NATO pot provoca pagube grave in momentul in care fortele ruse ar incalca un teritoriu aparat de Articolul 5, iar in lipsa superioritatii aeriene nu au nicio sansa, apreciaza Sutiaghin.

"Raportul intre fortele terestre ale NATO in Europa si fortele ruse este de patru la unu, daca numaram si trupele asiatice ale Rusiei. Daca nu le punem la socoteala, (raportul) este de sapte la unu", a subliniat Sutiaghin. Totodata, Rusia "nu are aparare" in fata armelor NATO "cu raza lunga de actiune si de inalta precizie", ca de exemplu rachete de croaziera conventionale, subliniaza Baev. Pe de alta parte, Putin ar putea sa creada ca NATO nu va riposta atacand tinte de pe teritoriul rusesc, "insa nu poate fi sigur", adauga Sutiaghin.

O escaladare nucleara este "departe de a fi conceputa. Exista tabuuri stabilite de mult timp si sunt susceptibile sa fie respectate, indiferent de cat de nebun poate fi un lider", este de parere Baev, desi unii analisti militari se gandesc la acest lucru. In opinia sa, armament nuclear - torpile si rachete antinave - ar putea fi eventual folosit pe mare, unde nu pot fi provocate pagube colaterale. De asemenea, teoretic, exista posibilitatea ca Moscova sa foloseasca armament nuclear "tactic" pentru a "egala forta" armatelor NATO.

 

Articol recomandat de sport.ro
Vedeta naționalei României, făcută praf de italieni: ”Spectator neplătitor”
Vedeta naționalei României, făcută praf de italieni: ”Spectator neplătitor”
Citește și...
Fost consilier la Kremlin: Rusia pregateste inca din 2003 un razboi global.
Fost consilier la Kremlin: Rusia pregateste inca din 2003 un razboi global. "Putin se gandeste la al PATRULEA Razboi Mondial"

Un fost consilier al presedintelui rus Vladimir Putin a declarat ca cetatenii din Tarile Baltice nu se pot simti in siguranta pentru ca Vladimir Putin lucreaza la un razboi global de peste un deceniu, relateaza Examiner, in editia electronica de sambata.

Statele Unite au cerut Japoniei sa suspende o vizita a lui Vladimir Putin la Tokyo. Care era miza intalnirii
Statele Unite au cerut Japoniei sa suspende o vizita a lui Vladimir Putin la Tokyo. Care era miza intalnirii

Premierul japonez Shinzo Abe a renuntat sa se mai intalneasca in acest an cu presedintele rus Vladimir Putin din cauza tensiunilor legate de situatia din Ucraina si sanctiunilor japoneze impotriva Moscovei, a anuntat marti presa locala.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. MAI: Nu au fost înregistrate incidente grave
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. MAI: Nu au fost înregistrate incidente grave

Alegeri prezidențiale 2024. Românii sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și alege președintele. 13 candidați sunt în cursa electorală. La ora 7:00 dimineața, secțiile de votare s-au deschis în toată țara și se vor închide la 21:00.

Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că a votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, pentru stabilitate și echilibru.

LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat peste 4 milioane de români
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat peste 4 milioane de români

Alegeri prezidențiale 2024, primul tur. Secțiile de votare din România s-au deschis la ora 07:00 dimineața, iar românii sunt așteptați să-și exercite dreptul constituțional de vot într-un scrutin care va decide viitorul șefului statului.