Razboi contra jihadistilor. Statele Unite vor lansa atacuri aeriene impotriva gruparii Statului Islamic: "Vom invinge!"

Barack Obama

Presedintele american, Barack Obama, s-a declarat pregatit sa lanseze atacuri aeriene in Siria impotriva gruparii Statului Islamic si a anuntat ca fortele americane vor extinde raidurile pe care le efectueaza impotriva jihadistilor din Irak.

"Nu voi ezita sa actionez impotriva Statului Islamic in Siria, precum si in Irak", a declarat Obama, intr-un discurs sustinut la Casa Alba. "Obiectivul nostru este clar: vom slabi si intr-un final vom invinge Statul Islamic", a subliniat presedintele american, apreciind ca jihadistii sunniti care au decapitat doi jurnalisti americani apartin "unei organizatii teroriste care nu are alta viziune decat masacrul celor care i se opun".

Obama nu a oferit detalii cu privire la data cand ar putea fi lansate atacuri. "Nu vom anunta loviturile noastre in avans", a explicat un oficial american, sub protectia anonimatului. In cursul discursului sau, presedintele american a indemnat Congresul sa-i ofere mai multe resurse, pentru a-i "echipa si antrena" pe rebelii sirieni.

De asemenea, el a anuntat trimiterea a 475 de consilieri suplimentari in Irak si o crestere a ajutorului militar destinat opozitiei siriene. "In colaborare cu Guvernul irakian, vom extinde actiunile noastre dincolo de protejarea compatriotilor si misiuni umanitare si vom viza Statul Islamic, pentru a sustine fortele irakiene in ofensiva lor", a adaugat presedintele american.

Incepand cu 8 august, fortele americane au efectuat 150 de atacuri aeriene in Irak impotriva pozitiilor jihadiste. "Acesta este unul dintre principiile fundamentale ale presedintiei mele: daca amenintati America, nu veti mai fi niciodata in securitate", a declarat Obama.

Citește și
ISIS
Washington Post: Jihadistii din Statul Islamic i-au torturat pe prizonierii americani, folosind metoda "simularii inecului"

Moscova este impotriva unor atacuri ale SUA contra Statului Islamic fara acordul Damascului

Efectuarea de catre Washington a unor atacuri impotriva gruparii Stat Islamic fara acordul Damascului va "complica" activitatea comunitatii internationale in domeniul antiterorismului, a declarat ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, citat de agentia Itar-Tass. "Sunt ingrijorat in legatura cu anumite informatii aparute in presa, potrivit carora presedintele american, Barack Obama ar fi luat decizia de a lansa atacuri impotriva Statului Islamic pe teritoriul Siriei, fara acordul Damascului", a afirmat Ciurkin.

Acest fapt va complica activitatea comunitatii internationale si va deveni o problema nu doar pentru Rusia, ci si pentru multe alte state, inclusiv China, care "respecta dreptul international", a apreciat ambasadorul rus.

SUA declara razboi Statului Islamic

Anuntul lui Barack Obama a venit cu o zi inaintea marcarii a 13 ani de la atentatele de la 11 septembrie. "Vreau ca americanii sa inteleaga natura amenintarii (....) si sa aiba incredere in faptul ca vom fi capbili sa-i facem fata", a declarat el in acest weekend, promitand, la o luna dupa lansarea unor atacuri aeriene "chiruricale" in Irak, o noua faza, mai ofensiva, dar ramanand totodata credincios mottoului sau - fara trupe americane de lupta la sol.

"Un deceniu de razboi se incheie", spunea Obama la inceputul celui de-al doilea mandat, la depunerea juramantului pe treptele Capitoliului, in ianuarie 2013, evocand retragerea din Irak si Afganistan. Dupa mai putin de doi ani, datele s-au schimbat. Chiar daca angajamentul este de aceasta data de o natura diferita si in ppofida faptului ca presedintia da asigurari ca acesta nu va fi "echivalentul Razboiului din Irak", operatiunea militara americana lansata la inceputul lui august va dura.

"Poate ca va lua un an, poate doi, poate trei", recunostea, in urma cu cateva zile, secretarul de Stat american John Kerry. Presedintele nu va face anunturi precise cu privire la calendar, dar "nu este vorba despre o operatiune pe termen scurt", a subliniat marti Josh Earnest, un purtator de cuvant al Casei Albe. Iar indiferent care va fi componenta coalitiei internationale pe care Kerry - care incepe saptamana aceasta un vast turneu in Orientul Mijlociu - o va pune pe picioare, Statele Unite vor juca un rol central, iar aviatia americana se va afla in prima linie.

In cazul in care jihadistii ultraradicali ajung sa "controleze bucati importante de teritoriu, sa adune resurse si armament suplimentare si sa atraga si mai multi combatanti straini", ei vor putea la un moment dat sa devina o amenintare reala pe teritoriul american, a avertizat el duminica, argumentand in legatura cu necesitatea unei actiuni.

Doua treimi dintre americani sustin atacurile aeriene

O proba a acestei schimbari de paradigma este faptul ca Obama a recunoscut ca, pentru a duce la bun sfarsit lupta impotriva unei grupari "care nu are ce cauta in secolul al XXI-lea", Statele Unite este necesar sa deblocheze resurse "superioare" celor pe care le consacra in prezent acestei regiuni. Perceptia amenintarii s-a schimbat in randul populatiei americane de la decapitarea celor doi jurnalisti americani - James Foley si Steven Sotloff - revendicata de catre SI, care a difuzat inregistrarile video cu executiile acestora.

Potrivit unui sondaj realizat pentru The Washington Post (WP) si ABC News, peste doua trimi dintre americani (71%) sustin de-acum atacurile aeriene americane in Irak care vizeaza SI, fata de 54% in urma cu trei saptamani si doar 45% in iunie.

In plus, un american din doi considera ca presedintele a fost prea prudent fata de inaintarea fulgeratoare a jihadistilor care vor sa creeze un "califat" de o parte si de alta a frontierei dintre Irak si Siria. "A venit vremea ca presedintele Obama sa dea dovada de leadership", prezentand o "strategie" veritabila, a subliniat marti senatorul republican Mitch McConnell. "El trebuie sa stabileasca obective militare si sa explice cum vor fi atinse", a spus el cu cateva ore inainte sa se intalneasca, la Casa Alba, cu Obama, impreuna cu alti oficiali de rang inalt din cadrul Congresului. La finalul acestei intalniri, John Boehner, presedintele republican al Camerei Reprezentantilor, a subliniat ca este pregatit sa-l sustina pe presedinte in cazul in care acesta decide sa trimita consilieri militari suplimentari cu scopul de a ajuta fortele irakiene de securitate.

Casa Alba a evocat un "schimb fructuos" cu membrii conducerii Congresului, precizand ca Obama apreciaza ca este in masura sa ia deciziile necesare in lupta impotriva jihadistilor fara sa fie necesar sa solicite in prealabil unda verde din partea Congresului.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Decapitarea americanului Steven Sotloff ar fi fost publicata
Decapitarea americanului Steven Sotloff ar fi fost publicata "din greseala". Gruparea se scuza pentru "lipsa de disciplina"

Inregistrarea video cu decapitarea jurnalistului american Steven Sotloff, care a lucrat pentru revista Time, a fost "postata din greseala", marti, de jihadisti din cadrul gruparii utraradicale Statul Islamic (SI).

Washington Post: Jihadistii din Statul Islamic i-au torturat pe prizonierii americani, folosind metoda
Washington Post: Jihadistii din Statul Islamic i-au torturat pe prizonierii americani, folosind metoda "simularii inecului"

Cel putin patru ostatici detinuti de catre jihadisti din cadrul gruparii Statul Islamic, inclusiv James Foley, jurnalistul american decapitat de catre acesti ultraradicali, au fost supusi simularii inecului, relateaza The Washington Post.

Fost sef al CIA, pentru CNN:
Fost sef al CIA, pentru CNN: "Este doar o chestiune de timp pana cand Statul Islamic va ataca Occidentul"

Fostul sef al CIA, generalul in retragere Michael Hayden, a declarat la CNN ca este doar o chestiune de timp pana cand gruparea extremista Statul Islamic va ataca Occidentul.

Trupele speciale Delta Force au avut misiune speciala de salvare a jurnalistului James Foley, chiar de 4 iulie, dar au esuat
Trupele speciale Delta Force au avut misiune speciala de salvare a jurnalistului James Foley, chiar de 4 iulie, dar au esuat

Ziarul The Telegraph sustine ca fortele speciale ale Statelor Unite au esuat intr-o misiune speciala, care a avut loc de Ziua Independentei, de salvare a mai multor ostatici americani, printre care se afla si jurnalistul James Foley.

Executia lui James Foley. Cine este militantul islamist care l-ar fi decapitat pe jurnalist
Executia lui James Foley. Cine este militantul islamist care l-ar fi decapitat pe jurnalist

Pentagonul a dezvaluit miercuri seara ca a incercat sa-i elibereze pe ostaticii americani din Siria, dar fara succes.

Recomandări
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu. Liderul PSD: ”Trăim vremuri complicate”
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu. Liderul PSD: ”Trăim vremuri complicate”

Așa cum era de așteptat, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe liderul PSD Marcel Ciolacu, propus de coaliția PSD-PNL-UDMR-minorități.

Cine este Crin Antonescu, susținut la președinție. Discursul din 2012, când a fost președinte interimar în locul lui Băsescu
Cine este Crin Antonescu, susținut la președinție. Discursul din 2012, când a fost președinte interimar în locul lui Băsescu

În perioada 10 iulie 2012–31 august 2012, Crin Antonescu a fost președinte interimar al României, în urma suspendării din funcție a președintelui ales Traian Băsescu de către Parlament.

Surse: Cum va explica guvernul Ciolacu 2 bugetarilor că nu le va mări salariile anul viitor. Fraza oficială pregătită deja
Surse: Cum va explica guvernul Ciolacu 2 bugetarilor că nu le va mări salariile anul viitor. Fraza oficială pregătită deja

Prin măsurile necesare reducerii deficitului bugetar imens, care amenință viitorul întregii economii se numără și înghețarea salariilor bugetarilor, după doi ani de valuri de majorări.