Reactia NATO la actiunile agresive ale Rusiei. Va stationa in premiera trupe in baze noi din Europa de Est
NATO va stationa in premiera trupe in baze noi din Europa de Est, ca raspuns la criza ucraineana si in incercarea de a-l descuraja pe Vladimir Putin sa provoace tulburari in fostele republici sovietice baltice, a anuntat Anders Fogh Rasmussen.
"Pentru a putea furniza intariri atat de rapid, ai nevoie de niste instalatii de receptie in tarile gazda. Astfel, va fi vorba despre prepozitionarea furniturilor, echipamentului, pregatirea infrastructurii, baze, cartiere generale. Ideea de baza este ca, in viitor, veti observa o prezenta NATO mai vizibila in Estul" Europei, a precizat secretarul general.
Polonia si trei state baltice s-au declarat alarmate de amenintarea reprezentata de Rusia si au cerut o prezenta NATO mai puternica in regiune. Ele au criticat ceea ce considera un raspuns simbolic al Aliantei Nord-Atlantice de pana in prezent. Insa problema amplasarii unor baze permanente in Europa de Est creeaza disensiuni. Franta, Italia si Spania se opun, in timp ce Statele Unite si Marea Britanie sustin solicitarile est-europenilor. Germania, a declarat un oficial NATO, se teme ca acest lucru ar putea sa provoace Rusia.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Potrivit unor surse, summitul de la Cardiff ar urma sa vina cu o formula care sa evite termenul "permanent" referitor la noile baze. "Poate avea loc o rotatie intre state, cu o frecventa foarte mare. Ideea este ca orice potential agresor sa stie, inainte sa se gandeasca sa atace un aliat NATO, ca va intalni la frontiera nu doar militari din tara respectiva, ci si trupe NATO. Acesta este lucrul important", a precizat secretarul general al blocului militar occidental.
Singurul cartier general NATO la est de frontiera Razboiului Rece se afla la Szczecin, pe coasta poloneza a Marii Baltice. Potrivit unor surse, acesta ar putea sa devina placa turnanta in cazul unor noi mobilizari. Planurile aeriene si navale au fost finalizate, dar o intelegere in privinta fortelor internationale terestre se dovedeste mai dificil de obtinut.
Intrebat daca vor exista stationari permanente internationale sub steagul NATO in Europa de Est, Rasmussen a spus ca "raspunsul scurt este da. Pentru a preintampina orice neintelegere, eu adaug expresia «atat timp cat este necesar»".Secretarul general a precizat ca fortele pot fi mobilizate in decurs de cateva ore.
Alianta Nord-Atlantica a fost luata pe nepregatite de inaintarea bine pregatita a presedintelui rus in Ucraina, incepand din februarie, iar in prezent depune eforturi sa gaseasca noi strategii pentru o noua era, in care Rusia s-a transformat dintr-un "partener strategic" al NATO intr-un actor ostil a ceea ce Alianta Nord-Atlantica numeste un "razboi hibrid".
Alt lucru susceptibil sa-l irite pe Putin este cresterea ajutorului si intensificarea colaborarii NATO cu armata ucraineana. Presedintele ucrainean Petro Porosenko urmeaza sa participe la Summitul NATO de la Cardiff, singurul sef al unui stat care nu este membru. Patru "fonduri mutuale" urmeaza sa fie create, si anume pentru finantarea logisticii militare ucrainene, structurilor de comanda si control, apararii cibernetice si platii pensiilor fortelor armate.