Americanii vor folosi și vaccinul Johnson & Johnson. Care sunt marile sale avantaje
Statele Unite au autorizat un al treilea ser anti-Covid pe teritoriul lor. Vaccinul Johnson & Johnson se administrează într-o singură doză și poate fi ținut într-un frigider obișnuit, nu în congelatoare.
Studiile clinice au arătat o protecție efectivă de 66% în prevenirea oricăror forme de îmbolnăvire de la cele moderate, până la cele severe.
Însă vaccinul a dovedit o eficiență mai mare, de 85%, când vine vorba de prevenirea spitalizărilor și a deceselor asociate cu infecția.
O doză și gata! Este marele avantaj al noului vaccin anti-Covid. Iar faptul că nu necesită depozitare la temperaturi foarte joase îl face mai ieftin și mai accesibil.
Dr. Rochelle Walensky: ”Faptul că avem încă un vaccin sigur și eficient va contribui la protejarea mai multor persoane, într-un timp mai scurt”.
Serul a fost dezvoltat de compania belgiană Janssen, deținută de gigantul farma Johnson & Johnson. Tehnologia este clasică, așa-numitul "vector viral" - adică folosește fragmente dintr-un virus diferit, inactivat, pentru a transmite instrucțiunile adevăratului virus periculos, cel care provoacă boala Covid-19.
Pfizer și Moderna - ambele bazate pe o tehnologie total diferită, ARN mesager, și administrate în două doze - au arătat rate de eficacitate mai ridicate în teste. Însă e dificil de făcut o comparație directă, pentru că studiile clinice au avut obiective diferite.
Peste 46 de milioane de americani s-au vaccinat până acum, cu Pfizer și Moderna
Vaccinul Johnson & Johnson a fost testat în locurile unde circulă noile tulpini, mult mai contagioase ale virusului Sars-Cov-2 - Statele Unite, Africa de Sud și Brazilia.
Dr. Francis Collins, director Institutul Național de Sănătate: ”Cred că oamenii își pun câteva întrebări și asta îi interesează cel mai mult. Mă protejează să nu mă îmbolnăvesc grav? Vaccinul acesta mă va feri să nu ajung la spital sau la terapie intensivă? Sau, mai rău, mă va feri de deces din cauza bolii acesteia teribile? Vestea bună - răspunsul la toate aceste întrebări este "da".
Producătorul s-a angajat să livreze 100 de milioane de doze în Statele Unite până la sfârșitul lui iunie.
Vaccinarea cu serul Johnson&Johnson ar putea începe, însă, chiar de luni. Până acum, peste 46 de milioane de americani au primit cel puțin o doză dintr-un vaccin Pfizer sau Moderna. Aproape jumătate dintre ei au făcut și rapelul.