Viktor Orban s-a imunizat anti-Covid cu vaccinul chinezesc Sinopharm. Ce spune că ar merita Comisia Europeană

Dată publicare: 28-02-2021 14:36
Dată actualizare: 28-02-2021 14:37


Viktor Orban s-a imunizat anti-Covid cu vaccinul chinezesc Sinopharm. Ce spune că ar merita Comisia Europeană

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, s-a vaccinat duminică împotriva coronavirusului cu produsul companiei chineze Sinopharm.

UPDATE 28 FEBRUARIE Orban a făcut anunţul pe pagina sa oficială de Facebook. Şeful guvernului de la Budapesta apare în fotografii de la vaccinare, cu explicaţia "Vaccinat", iar un medic arată cutia vaccinului.

Într-o înregistrare video, Orban le cere conaţionalilor săi să se înregistreze pentru vaccinare şi să aibă încredere în experţii ungari în privinţa eficienţei vaccinului Sinovac.

"Lucrez din nou, puteţi vedea că mă simt perfect, nu trebuie să vă fie frică nici vouă. Al treilea val (al epidemiei - n. red.) a sosit şi va fi mai puternic decât primele două", spune premierul.

Ungaria este primul stat membru al Uniunii Europene care a început vaccinarea cu Sinovac, de miercurea trecută. În ţară se foloseşte şi vaccinul rusesc Sputnik V. Ambele produse sunt deocamdată neaprobate în Uniune.

În paralel, are loc şi administrarea vaccinurilor a căror eficienţă şi siguranţă a fost confirmată de UE - Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca/Oxford.

Orban a promis că până la Paşte, la începutul lui aprilie, toţi cei circa 2,5 milioane de cetăţeni ungari vor primi cel puţin o doză de vaccin anti-COVID-19.

 

Se așteaptă o ”creștere drastică” a infectărilor

 

“Cu rezervările stăm bine”, iar Ungaria a rezervat până acum 17 milioane doze de vaccin, a spus Viktor Orban, dar produsele comandate de Uniunea Europeană sosesc şi mai încet faţă de ce s-a preconizat, ”astfel nu am avea cu ce să vaccinăm în lipsa vaccinului rusesc şi a celui chinezesc”, scrie agenția maghiară Hirado.

Potrivit sursei citate, ”cei care conduc lupta de apărare – inclusiv el însuşi (Viktor Orban- n.red.)– vor putea beneficia în curând de vaccinul chinezesc”.

Primele 550.000 de doze de vaccin chinezesc Sinopharm împotriva COVID-19 au sosit pe 15 februarie în Ungaria, ea fiind singura ţară din Uniunea Europeană care a aprobat utilizarea acestui ser, după ce a dat undă verde şi utilizării vaccinului rusesc Sputnik V.

Premierul Ungariei a mai spus că în următoarele două sau trei săptămâni se aşteaptă o creştere drastică a numărului celor contagiaţi, implicit va creşte şi nivelul de încărcare a sistemului sanitar.

 

Viktor Orban: Toate țările trebuie să se apere singure, Comisia Europeană merită ”câteva palme la fund”

 

El a menţionat totodată că baza vaccinării o constituie medicii de familie, în acest fel efectivul necesar pentru vaccinare este asigurat.

Potrivit lui Viktor Orban, toate ţările trebuie să se apere singure şi, în paralel, trebuie să permită fluxul de mărfuri necesare pentru a menţine economia în stare de funcţionare.

Premierul maghiar a declarat de asemenea că este dispus să apere mai degrabă Comisia Europeană, care ar merita, poate, “câteva palme la fund”, pentru că a încercat să obţină vaccinuri mai ieftine şi astfel a pierdut timp.

În opinia sa, critica este un fel de “manta după ploaie”, comisia trebuie sprijinită în aprovizionarea cu vaccin, ”dar între timp trebuie să ne sprijinim pe mai multe picioare. Strategia ungară stă pe două picioare, dreptul de a autoriza vaccinurile intră şi în aria de competenţă naţională, iar Ungaria face uz de această competenţă”.

Sursa: StirilePROTV


VIDEO PROTVPLUS.RO