Mii de oameni, la funeraliile lui Boris Nemtov. Rusia, criticata de UE pentru ca le-a interzis unor oficiali sa participe

×
Codul embed a fost copiat

Mii de oameni i-au adus un ultim omagiu lui Boris Nemtov, unul dintre cei mai virulenti adversari politici ai regimului Putin. Intre timp, anchetatorii nu par sa fi facut progrese in elucidarea crimei.

SUMARUL EVENIMENTELOR:

-►Petro Porosenko l-a decorat postum pe Boris Nemtov cu Ordinul Libertatii
-►Mii de persoane i-au adus un ultim omagiu lui Boris Nemtov
-►Politicieni europeni acuza Moscova ca le-ar fi interzis sa participe la funeraliile lui Nemtov

-►UE a condamnat interdictiile de calatorie impuse de Rusia unor oficiali din state europene
-►Barack Obama: Asasinarea lui Boris Nemtov reprezinta o dovada a deteriorarii libertatilor în Rusia

Boris Nemtov a fost inmormantat marti intr-un cimitir de la periferia Moscovei in care este inhumata si jurnalista Anna Politkovskaia, care a fost ucisa in 2006, chiar de ziua lui Vladimir Putin.

Dupa ce mii de persoane au stat la coada la centrul Saharov pentru a-i aduce un ultim omagiu, sicriul cu trupul neinsufletit al lui Boris Nemtov a fost transportat intr-o procesiune prin Moscova pana la cimitirul Troiekurovskoe, de la periferia capitalei ruse, unde a fost inhumat in prezenta familiei, prietenilor si a numerosi demnitari rusi si straini, relateaza CNN.

Citește și
boris
Aleksei Navalnii, interdictie de a participa la funeraliile lui Nemtov. Ce oficiali europeni sunt impiedicati sa asiste
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Potrivit BBC, la cimitirul Troiekurovskoe a fost inmormantata si jurnalista Anna Politkovskaia, care a fost asasinata la 7 octombrie 2006, chiar in ziua in care Vladimir Putin sarbatorea implinirea a 54 de ani. Politkovskaia, unul dintre putinii jurnalisti rusi care au denuntat abuzurile din timpul si de dupa razboiul din Cecenia, a fost ucisa in holul cladirii din Moscova in care locuia. Ea lucra pentru publicatia Novaia Gazeta.

Coroane de flori, unele cu panglici in culorile drapelului rus, au fost depuse marti in semn de omagiu pentru Boris Nemtov, un om considerat un adevarat patriot rus. Mihail Kasianov, un fost premier in timpul mandatului presedintelui Vladimir Putin, care in prezent este un important lider al opozitiei, a fost printre cei care au luat cuvantul la ceremonia funerara. El a apreciat ca Nemtov a fost ucis din razbunare pentru politicile sale. Kasianov a mai spus ca asasinii acestuia vor fi adusi in fata justitiei de viitorul Guvern al Rusiei, daca nu de cel actual.

Asasinarea opozantului a alimentat o serie de teorii ale conspiratiei. Desi marginalizat politic in ultimii ani, Nemtov era unul dintre cei mai vocali critici ai lui Putin si multe persoane suspecteaza Kremlinul de implicare directa sau indirecta in uciderea sa. Putin a promis ca cei responsabili vor fi adusi in fata justitiei.

Dar deocamdata nici un suspect nu a fost arestat, iar autoritatile au emis mai multe teorii, inclusiv ca asasinatul a fost un act de provocare menit sa destabilizeze Rusia, ca ar avea legatura cu conflictul ucrainean, ca extremistii islamisti au fost implicati sau ca ar avea legatura cu afacerile internationale ale lui Nemtov.

La ceremonia funerara, care a fost gazduita de jurnalistul rus Pavel Seremet, au participat de asemenea vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici, purtatoarea de cuvant a premierului Dmitri Medvedev, Natalia Timakova, si fostul ministru de Finante Aleksei Kudrin.

Printre demnitarii straini care au participat la ceremonie figureaza ambasadorul american John Tefft, care a declarat ca Nemtov va ramane in memorie ca un patriot rus, ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, comisarul german pentru Rusia, Gernot Erler, si fostul premier britanic John Major. "Este in mod clar o zi trista pentru rusi, este o zi trista pentru familia lui Boris, si eu sunt trist pentru ce s-a intamplat", a afirmat Major.

UPDATE 17:00 Uniunea Europeana a condamnat vehement, marti, decizia Moscovei de a bloca intrarea pe teritoriul Rusiei a unor oficiali polonezi si letoni care voiau sa participe la inmormantarea lui Boris Nemtov, relateaza Associated Press.

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a catalogat interdictiile de calatorie impuse de Rusia drept "un mare afront", precizand ca va lua legatura cu Moscova si va solicita explicatii.

Letonia, care detine presedintia semestriala a Consiliului UE, s-a alaturat criticilor. "Decizia de blocare a intrarii eurodeputatei Sandra Kalniete incalca principii de baza ale omeniei", a comunicat Presedintia letona a Consiliului UE.

Serviciul European de Actiune Externa a exprimat iritare in legatura cu argumentele oferite de Rusia, care a justificat prin "ratiuni de mentinere a ordinii publice" decizia de interzicere a intrarii eurodeputatei letone.

Polonia s-a alaturat criticilor dupa ce presedintele Senatului polonez, Bogdan Borusewicz, nu a putut participa la funeraliile lui Nemtov. "Rusia a devenit, fara dubiu, un regim autoritarist care se indreapta spre dictatura", a spus Borusewicz.

UPDATE 15:05 Presedintele ucrainean Petro Porosenko i-a acordat cu titlu postum Ordinul Libertatii politicianului rus de opozitie Boris Nemtov, asasinat vineri noaptea la Moscova, a anuntat biroul de presa al presedintiei de la Kiev, citat de agentia Ukrinform in pagina electronica.

"Petro Porosenko a subliniat ca, in memoria poporului ucrainean, Boris Nemtov va ramane o persoana pentru care libertatea este o valoare universala, care nu cunoaste nicio granita nationala sau limita", a informat biroul de presa al presedintiei ucrainene.

"Pentru libertatea noastra si a voastra - acest slogan istoric devenise motto-ul vietii lui Boris Nemtov. Prin urmare, am decis sa-i ofer Ordinul Libertatii", a precizat seful statului.

"Pentru noi, ucrainenii, Boris va fi mereu un patriot rus si un prieten al Ucrainei. El a dovedit cu viata sa ca aceste doua lucruri pot fi combinate daca exista dorinta", a adaugat Porosenko.

UPDATE 13:35 Mii de persoane stau la coada la un centru pentru drepturile omului din Moscova pentru a-i aduce un ultim omagiu opozantului rus Boris Nemtov, asasinat vineri noaptea in apropiere de Kremlin si care urmeaza sa fie inmormantat marti, relateaza agentia DPA in pagina electronica.

Sicriul cu trupul neinsufletit al lui Nemtov a fost expus intr-o mica sala din Centrul Saharov, iar numeroase persoane au depus flori si lumanari. Fostul lider al opozitiei va fi inmormantat dupa-amiaza, intr-un cimitir situat la periferia capitalei ruse.

La serviciul funerar participa si demnitari straini, printre care fostul premier britanic John Major, ambasadorul american John Tefft, ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, si comisarul german pentru Rusia, Gernot Erler.

Cel putin doi parlamentari europeni au afirmat ca Rusia i-a impiedicat sa participe la funeraliile lui Boris Nemtov. Fostul ministru leton de Externe Sandra Kalniete, in prezent europarlamentar, a declarat ca politistii de frontiera au oprit-o pe aeroportul seremetievo din Moscova, luni seara.

Bogdan Borusewicz, presedintele Senatului polonez, a declarat anterior la Varsovia ca autoritatile ruse au refuzat sa-i acorde viza. El a apreciat ca presedintele rus Vladimir Putin conduce Rusia spre dictatura.

Purtatorul de cuvant al lui Putin, Dmitri Peskov, a precizat ca presedintele nu va participa la funeralii, dar il va trimite pe reprezentantul sau in Parlament, Garry Minh.

 UPDATE ORA 11:20 Vladimir Putin a trimis o jerba

Familia lui Nemtov, inclusiv mama si copiii defuntului, stateau in fata cosciugului, la Centrul care poarta numele laureatului rus al Premiului Nobel pentru pace Andrei Saharov.

O jerba din partea presedintelui rus Vladimir Putin a fost adusa la Centrul Saharov, iar vicepremierul Arkadi Dvorkovici a venit sa-i aduca opozantului un ultim omagiu, a declarat Olga Sorina din cadrul partidului RPR-Parnas pentru agentia rusa de stat.

UPDATE ORA 8:00 Fotomodelul Anna Duritkaia sustine ca nu a vazut nimic suspect

Din ancheta facuta de autoritatile ruse nu s-a aflat nimic, iar intre timp s-au facut pregatiri pentru funeraliile opozantului ucis langa Kremlin. Mai multi reprezentanti europeni si-au anuntat prezenta, dar autoritatile ruse isi rezerva dreptul de a nu permite chiar oricui sa participe.

Intr-un interviu acordat prin Skype unui post de televiziune, Anna Duriţkaia a povestit ca atacatorul a venit din spatele lor. A auzit cateva pocnituri si l-a vazut pe Boris Nemţov prabusindu-se langa ea.

Anna Duriţkaia: ''Nu stiu de unde a venit, dar era in spatele meu''.

Reporter: ''Ce s-a intamplat? Te-ai intors, ai vazut un om cu masca sau fara masca?''

Anna Duriţkaia: ''Nu l-am vazut. Cand m-am intors, am vazut doar o masina de culoare deschisa, dar n-am vazut modelul sau numarul''.

Tanara de 23 de ani spusese ca vrea sa se intoarca in tara ei. Mama ei se temea ca fata sa nu devina tap ispasitor.

Inna Duriţkaia, mama Annei: "Mi-e teama ca vor sa se foloseasca de faptul ca e cetatean ucrainean, sa faca sa para ca situatia are legatura cumva cu Ucraina. Ea nu are nicio legatura cu aceasta crima, nu face politica."

Funeraliile lui Boris Nemţov vor avea loc marti, in prezenta ambasadorilor tarilor europene si a unor lideri straini. O eurodeputata din Lituania a fost insa intoarsa inapoi de la aeroportul din Moscova. N-a fost singura a carei prezenta nu este dorita la Moscova.

Bogdan Borusewicz, presedintele Senatului polonez: "Tocmai am aflat ca autoritatile ruse nu imi vor permite sa particip la funeralii".

In cazul oficialului polonez, decizia a venit ca represalii fata de sanctiunile europene impotriva Rusiei.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Barack Obama: Asasinarea lui Boris Nemtov reprezinta o dovada a deteriorarii libertatilor in Rusia
Barack Obama: Asasinarea lui Boris Nemtov reprezinta o dovada a deteriorarii libertatilor in Rusia

Presedintele american Barack Obama a apreciat marti ca problemele Rusiei legate de libertatea presei, libertatea de intrunire, libertatea de informare si respectarea drepturilor cetatenesti s-au inrautatit in ultimii ani, relateaza RIA Novosti.

Aleksei Navalnii, interdictie de a participa la funeraliile lui Nemtov. Ce oficiali europeni sunt impiedicati sa asiste
Aleksei Navalnii, interdictie de a participa la funeraliile lui Nemtov. Ce oficiali europeni sunt impiedicati sa asiste

Presedintele senatului polonez si fostul ministru de externe din Letonia au declarat ca Moscova le interzice sa mearga la funeraliile lui Boris Nemtov.

Portretul robot al asasinului lui Boris Nemtov. Autoritatile ofera o recompensa de 50.000 de dolari pentru prinderea lor
Portretul robot al asasinului lui Boris Nemtov. Autoritatile ofera o recompensa de 50.000 de dolari pentru prinderea lor

Anchetatorii rusi au facut portretul robot al individului care l-a impuscat mortal, vineri seara, pe opozantul rus Boris Nemtov. Este vorba de un individ care are in jur de 1,70 m si era imbracat in blugi si intr-un pulover maro.

Zeci de mii de oameni au iesit in strada la Moscova in memoria lui Boris Nemtov.
Zeci de mii de oameni au iesit in strada la Moscova in memoria lui Boris Nemtov. "Gloantele ne erau destinate tuturor"

Marsul de comemorare a opozantului rus Boris Nemtov, ucis in noaptea de vineri spre sambata in centrul Moscovei, s-a incheiat, duminica, in capitala rusa, relateaza agentia Tass, in pagina electronica.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.