Ambasada Germaniei: La noi, abuzul în serviciu e reglementat în legile fiscale şi Codul Penal
Ambasada Germaniei la București face precizări cu privire la abuzul în serviciu, după ce Tudorel Toader a spus că în multe state europene infracţiunea de abuz în serviciu nu este prevăzută de legislaţia penală.
"În Germania, urmărirea penală a abuzului în serviciu este reglementată prin intermediul mai multor paragrafe din legi fiscale, din dreptul disciplinar şi din codul penal. Pedepsele ajung de la amenzi modeste până la măsuri disciplinare şi chiar pedepse considerabile cu privare de libertate", precizează Ambasada Germaniei, joi, pe Facebook.
Ambasada Germania s-a numărat printre cele douăsprezece reprezentanţe diplomatice care în 28 iunie au transmis o declaraţie comună în care fac apel la toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei.
Cele douăsprezece state - Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia şi Statele Unite ale Americii - îşi exprimă îngrijorarea că mai multe modificări propuse Codurilor penale pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane. Acestea îndeamnă autorităţile să reexamineze răspunsul experţilor juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii şi să solicite sprijinul experţilor juridici internaţionali.
Proiectul de modificare a Codului penal a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor în 4 iulie, în calitate de for decizional.
Articolului 297 din Codul penal cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu a fost modificat, astfel că infracţiunea nu se pedepseşte dacă prejudiciul este până în salariul minim brut pe economie - 1.900 de lei. În plus, se consideră abuz în serviciu dacă scopul este de a obţine foloase materiale necuvenite pentru sine, soţ sau rude până la gradul II.
În timpul dezbaterilor din Comisia Iordache, deputatul PSD Oana Florea a propus abrogarea infraţiunii de abuz în serviciu.
De altfel, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spunea că în multe state europene infracţiunea de abuz în serviciu nu este prevăzută de legislaţia penală.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!