Grecia a primit ultimatum: trebuie sa plateasca 1.5 miliarde de dolari pana la sfarsitul lunii. Merkel: "Daca vrei, poti"

×
Codul embed a fost copiat

Nicio perioada de gratie pentru Grecia. Trebuie sa-si plateasca transa de 1,5 miliarde de dolari catre FMI, chiar daca nu ajunge la un acord cu creditorii internationali pana la sfarsitul lunii.

Acesta este avertismentul directoarei Fondului, Christine Lagarde, inaintea unei noi runde de negocieri, cu ocazia reuniunii ministrilor de finante din zona Euro. Intre timp, premierul Alexis Tsipras, insotit de principalii ministri, a mers in Rusia la un forum economic international.

Mii de greci au iesit, miercuri seara, in strada, cerandu-i premierului Tsipras "sa se tina tare" in fata europenilor, care vor sa impuna Greciei si mai multa austeritate. Demonstrantii i-au numit pe liderii occidentali "santajisti" si "camatari".

Alexis Tsipras, prim-ministru al Greciei: "Insistenta creditorilor asupra unui program de taieri, care si-a dovedit deja ineficienta, si asupra altor masuri inacceptabile nu este doar gresita, dar serveste unui obiectiv politic, acela de a umili guvernul si poporul grec."

Zoe Konstantopoulou, presedintele parlamentului grec: "Ceea ce este fortata Grecia sa plateasca cu titlul de datorie este ilegal, ilegitim, odios si nu poate fi suportat de populatie."

Citește și
Alexis Tsipras, Jean Claude Juncker - Getty
Atena a acuzat UE si FMI ca "vor sa umileasca poporul grec". Acces de furie al presedintelui CE: "Tsipras NU spune adevarul"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Pana pe 30 iunie, pe langa salarii si pensii, Atena trebuie sa plateasca un miliard si jumatate de euro catre FMI. "Fara perioada de gratie" - a prevenit sefa Fondului, Christine Lagarde. Si cum visteria e goala, miliardele promise de creditorii internationali - cu conditia unor reforme bugetare - sunt vitale.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Daca vrei, poti; sunt in continuare convinsa de asta. Daca responsabilii politici greci au aceasta vointa, sunt convinsa ca un acord ramane posibil."

Insa, din perspectiva grecilor, blocajul se datoreaza "interlocutorilor" - cum i-a numit seful echipei de negociatori - care nu vor sa faca niciun compromis, mai ales in chestiunea reducerii pensiilor.

Tsipras se intalneste vineri cu Putin

Intalnirea are loc in contextul in care negocierile cu UE si FMI au intrat in impas total in ultimele zile, transmite AFP. Potrivit programului anuntat la Atena miercuri seara, Alexis Tsipras va sosi joi la pranz la Sankt Petersburg (nord-vest), unde are loc Forumul economic international. El va fi insotit de ministrul economiei, Giorgos Stathakis, ministrul energiei, Panagiotis Lafazanis, viceministrul finantelor Nadia Valavani, viceministrul apararii Costas Isichos, de purtatorul de cuvant al guvernului, Gabriel Sakellaridis, precum si de o serie sefi de companii elene.

El va lua cuvantul in fata Forumului vineri, imediat dupa Vladimir Putin, cu care se va intalni in cursul dupa-amiezii. Este a doua vizita efectuata de Alexis Tsipras in Rusia in mai putin de doua luni, relateaza Agerpres. Premierul grec spune ca va face tot posibilul ca negocierile de joi din cadrul Eurogrup sa duca la un acord, dar avertizeaza ca guvernul pe care-l conduce este pregatit sa-si asume si un eventual esec al discutiilor, potrivit The Telegraph.

Una din mizele majore ale acestei vizite este posibila participare a Greciei la proiectul gazoductului Turkish Stream al gigantului rus Gazprom, care provoaca iritare in UE si la Washington. Satele Unite si-au manifestat explicit dezaprobarea in legatura cu apropierea dintre Atena si Moscova pe aceasta tema.

Una din specialistii in problema Greciei din cadrul Departamentului de Stat, Amanda Sloat, se afla miercuri si joi la Atena, pentru a discuta cu oficialii eleni "o serie de chestiuni si evolutii in regiune", diverse cum sunt "Ciprul, Ucraina, securitatea energetica, negocierile Greciei cu institutiile creditoare si eforturile internationale pentru a face fata amenintarii reprezentate de armata islamica".

Tot atatea subiecte pentru care Statele Unite recunosc importanta geostrategica a Greciei si mentinerea ei in cadrul Uniunii Europene. Atena asteapta cu disperare 7,2 miliarde de euro de la creditorii sai, in schimbul unor reforme pe care nu doreste sa le duca pe toate la indeplinire din cauza costurilor sociale. La sfarsitul lunii, Grecia va trebui sa aleaga intre plata pensiilor si a salariilor bugetarilor si achitarea unei scadente de 1,5 miliarde euro catre FMI, daca nu va obtine banii doriti. Intrarea in incapacitatea de plata ar putea antrena iesirea din zona euro si, in cel mai rau caz, si din Uniunea Europeana.
 

Yanis Varoufakis nu crede intr-un acord, joi, cu Eurogrupul

Ministrul grec de finante, Yanis Varoufakis, a afirmat miercuri la Paris ca nu crede in incheierea unui acord asupra datoriei cu ocazia reuniunii Eurogrupului, prevazuta pentru joi la Luxemburg, scrie AFP. Intrebat la Paris, dupa intalnirea cu secretarul general al OCDE, Angel Gurria, despre posibilitatea unui acord, Yanis Varoufakis a raspuns: "Nu cred". "Acum, liderii politici sunt cei care trebuie sa ajunga la un acord", a adaugat el.

Grecia trebuie sa ramburseze Fondului Monetar International (FMI) peste 1,5 miliarde de euro la sfarsitul lunii si nu mai are bani pentru a face fata acestei scadente, platind in acelasi timp salariile bugetarilor si pensiile. Atena se bazeaza pe plata celor 7,2 miliarde de euro ca ajutor in cadrul celui de-al doilea plan sustinere financiara incheiat cu FMI si zona euro, insa creditorii sai conditioneaza achitarea acestei sume de un program de reforme cu privire la care cele doua parti nu reusesc sa ajunga la un acord.

"Acest guvern a fost ales pentru a apara poporul grec cu un program de reforme foarte ambitios", a explicat Yanis Varoufakis. "Sper ca institutiile vor lua in considerare acest program de reforme", a adaugat el.

Premierul grec, Alexs Tsipras, care afirmase cu o zi inainte ca poate sa mai faca "doua sau trei gesturi" in fata creditorilor, a avertizat: "Daca Europa insista asupra pensiilor, va trebui sa accepte pretul". Un acord, la care s-ar putea ajunge in cursul unui summit european extraordinar, posibil duminica al Bruxelles, ar trebui aprobat ulterior de parlamentele mai multor tari, printre care Germania, inainte de 30 iunie.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Analiza Bloomberg: Bancile din Grecia ar putea avea nevoie de noi injectii de capital pentru a fi salvate de la FALIMENT
Analiza Bloomberg: Bancile din Grecia ar putea avea nevoie de noi injectii de capital pentru a fi salvate de la FALIMENT

Bancile din Grecia, care au beneficiat in ultimii doi ani de doua infuzii masive de capital, ar putea avea nevoie de noi fonduri, intrucat recesiunea a majorat semnificativ nivelul creditelor neperformante,potrivit unei analize realizata de Bloomberg.

Atena a acuzat UE si FMI ca
Atena a acuzat UE si FMI ca "vor sa umileasca poporul grec". Acces de furie al presedintelui CE: "Tsipras NU spune adevarul"

Temerile ca lunga criza financiara a Greciei va culmina cu un faliment al tarii si o iesire din zona euro s-au intensificat in timp ce Atena si-a inasprit retorica la adresa creditorilor ei, relateaza The Guardian.

Plan de urgenta pentru a evita o panica bancara daca Atena nu ajunge la un acord cu creditorii pana la sfarsitul saptamanii
Plan de urgenta pentru a evita o panica bancara daca Atena nu ajunge la un acord cu creditorii pana la sfarsitul saptamanii

Europenii au decis luni un plan de urgenta pentru a evita o panica bancara in Grecia daca Atena nu ajunge la un acord cu creditorii ei pana la sfarsitul saptamanii, afirma Süddeutsche Zeitung, in editia de marti.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.