Alerta la Chisinau, din cauza unui turist suspect de Ebola. Un japonez care a lucrat in Africa a avut febra

Dată publicare: 30-08-2014 08:21
Dată actualizare: 02-09-2014 07:02


Ebola

Doi barbati originari din Japonia au ajuns vineri pe aeroportul Chisinau, iar unul dintre ei prezenta simptome ale bolii Ebola. Barbatul a fost intr-o misiune in Africa de Sud, unde ar fi putut sa se infecteze.

Conform Pro TV Chisinau, el a fost dus imediat la spitalul de boli infectioase din Chisinau, unde a fost supus analizelor care vor stabili daca este sau nu infectat cu Ebola. Politistii de frontiera spun ca japonezul urma sa participe la o nunta si, cel mai probabil, chiar el este mirele. 

Barbatul, care are peste 40 de ani a ajuns in Republica Moldova cu avionul de pe cursa Istanbul-Chisinau. Vineri dupa-amiaza, la aeroport asteptau deja doua ambulante cu medici imbracati intr-un echipament special, acoperiti pana la ultimul milimetru. 

Cadru medical: “Ne-au spus ca ne echipam asa. Nu stim pentru ce. E prima data cand purtam un astfel de echipament.” 

Barbatul suspectat de Ebola a iesit din aeroport purtand doar o masca, care-i acoperea gura si nasul. El era insotit de fratele sau si de o femeie despre care se presupune ca ar fi iubita sa, o moldoveanca, cu care ar fi urmat sa faca nunta. 

Corina Manole, sef sectia Igiena Transportului, CNSP: “Barbatul ne-a povestit ca a lucrat mult timp in Africa de Sud si ca se simtea deja rau cand s-a pornit din Japonia. A venit aici ca sa-si celebreze nunta.” 

Ion Rotaru, sef adjunct Politia de Frontiera a aeroportului: “Termoscanerul din aeroport a depistat ca barbatul are febra.” 

Potrivit politiei de frontiera, dupa ce s-a depistat ca are febra, barbatul a fost condus separat pana la avion. 

Ion Rotaru: “In avion a stat alaturi de alti pasageri? Din pacate, da, pentru ca nu s-a constatat ca este bolnav.” 

Pasagerii, urmeaza si ei sa treaca investigatiile necesare la oficiile medicale teritoriale. 

Pana la urma, Ministerul Sanatatii a anuntat ca omul nu are Ebola. Concluzia a fost trasa dupa ce a fost format un consiliu medical care l-a examinat si a constatat ca are o simpla raceala. 

Svetlana Cotelea, viceministrul Sanatatii: "Posibilitatea ca acest barbat sa fie infectat cu Ebola este exlusa, el a fost externat si nu necesita internarea". 

Oricum, barbatul nu a trecut testul special care confirma sau infirma prezenta bolii, cel mai apropiat laborator dotat in acest sens aflandu-se la Geneva

Ebola este o boala infectioasa care s-a raspandit rapid in mai multe tari din Africa. Acolo virusul a ucis pana acum 1500 de oameni. Ebola se transmite prin sange, contact sexual si fluide corporale si nu se raspandeste prin aer. Maladia provocata de virusul Ebola se manifesta prin ridicarea temperaturii corpului, voma, dureri abdominale si in tot corpul. Boala poate trece rapid intr-o faza periculoasa, cand organele interne incep sa sangereze. 

Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat urgenta de sanatate publica la nivel mondial. Si pe aeroportul Chisinau au fost luate masuri speciale. De la inceputul lunii august, toti pasagerii trec printr-un termoscaner, iar cei care au febra sunt dusi intr-un izolator special unde li se acorda ajutor medical si completeaza un formular.

Sursa: Pro TV Chisinau


VIDEO PROTVPLUS.RO