Alerta de tsunami in Japonia. Lava unei insule vulcanice, aflata in eruptie, ar putea provoca o tragedie. GALERIE FOTO

Ultima actualizare: 23-08-2014 07:04
Nishinoshima, Japonia

O insula vulcanica in eruptie, care ia amploare in largul Japoniei, ar putea provoca un tsunami daca versantii creati de lava se vor prabusi brusc, au avertizat marti oamenii de stiinta niponi.

Aceasta insula situata in Pacific la 1.000 de kilometri sud de Tokyo se prezenta in primele zile sub forma aproximativ ovala cu o lungime de 400 de metri si o latime de 200 de metri. Dar ea a sfarsit prin a se lipi de insula nelocuita Nishinoshima apartinand micului arhipelag Ogasawara si ansamblul, care continua sa se extinda, acopera in prezent 1,26 de kilometri patrati.

Craterele insulei erup in prezent 200.000 de metri cubi de lava pe zi - suficient cat pentru a umple 80 de piscine olimpice - materie care se acumuleaza pe extremitatea estica a insulei.

"Daca lava continua sa urce astfel, o parte din versanti ar putea sa se prabuseasca si sa provoace un tsunami", a avertizat Fukashi Maeno, profesor la Institutul de seismologie al Universitatii din Tokyo.

Potrivit lui, o prabusire de 12 milioane de metri cubi de lava ar genera un tsunami de un metru care ar putea ajunge in aproximativ 18 minute pe insula Chichijima, situata la o distanta de 130 de kilometri.

Chichijima, unde locuiesc circa 2.000 de persoane, este mai mare insula a arhipelagului Ogasawara, un grup de insule administrat de Tokyo.

"Mijlocul ideal de a supraveghea si evita o catastrofa naturala ar fi de a pune in functiune un nou distem de depistare a valurilor seismice si cutremurelor in apropiere de insula, dar este imposibil sa se ajunga acolo in situatia actuala", a explicat Maeno.

Un oficial al Agentiei de meteorologie din Japonia, care supravegheaza seismele si valurile seismice, a declarat ca supravegheaza orice semn precursor. "Am analizat o simulare in aceasta dimineata si intentionam sa consultam expertii in cutremure cu privire la probabilitatea producerii unui astfel de fenomen, pentru a vedea ce masuri putem lua", a declarat el.

Japonia, situata la jonctiunea a patru placi tectonice, inregistreaza in fiecare an peste 20 la suta din seismele cele mai violente de pe planeta. Mai multi vulcani sunt activi in aceasta zona, iar riscul de tsunami ameninta o mare parte a coastelor arhipelagului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO