Reactia Angelei Merkel, dupa infrangerea electorala. "Eu sunt prima care trebuie sa recastig increderea germanilor"

Ultima actualizare: 08-09-2016 06:59

La un an de la decizia Angelei Merkel de a deschide portile Germaniei pentru refugiati, partidul populist anti-imigratie AfD a obtinut un succes electoral important intr-un land din fosta Republica Democrata Germana (comunista).

Cancelarul german Angela Merkel s-a angajat luni sa 'recastige increderea' germanilor, la o zi de la infrangerea electorala a partidului sau de catre populistii de dreapta, care denunta politica sa de deschidere fata de migranti, relateaza AFP.

"Toti trebuie de acum sa reflectam la ceea ce se poate face pentru a recastiga increderea si, fireste, eu prima", a declarat Angela Merkel, in marja summitului G20 din China.

'Desigur ca sunt de asemenea responsabila' de rezultatul slab al Uniunii Crestin-Democrate (CDU), a spus responsabilul german.

Ea a insistat cu toate acestea ca decizia sa de a primi in masa migranti, in 2015, a fost una "buna".

'Avem inca mult de facut pentru a recastiga increderea, tema integrarii si expulzarii migrantilor care nu au permis de sedere vor juca un rol important', a afirmat ea.

Cancelarul german, al carui partid a suferit o infrangere zdrobitoare duminica in alegerile regionale din landul Mecklenburg-Pomerania de Vest, unde se afla circumscriptia sa, a subliniat de asemenea faptul ca "numarul refugiatilor care sosesc (in Germania) a scazut in mod semnificativ" in 2016.

 

Infrangere dureroasa pentru Angela Merkel un an de la decizia de a deschide larg portile Germaniei pentru refugiati

 

Social-democratii (SPD) au iesit pe primul lor in landul Mecklenburg-Pomerania de Vest, cu circa 30% din voturi, cu cinci puncte procentuale mai putin decat in 2011, insa formatiunea AfD (Alternativa pentru Germania) este marea castigatoare, relateaza AFP, citat de Agerpres.

Obtinand 22% din voturi, conform rezultatelor preliminare de duminica, acest partid aparut in 2013 ii devanseaza net pe crestin-democratii (CDU) Angelei Merkel, aleasa in aceasta regiune, care s-au clasat pe pozitia a treia, cu putin peste 19% din voturi.

Problematica integrarii celor un milion de solicitanti ajunsi anul trecut in Germania a monopolizat campania electorala. Conform unui sondaj al postului de televiziune ZDF, unul din doi alegatori a considerat cruciala aceasta tema.

La trei ani de la crearea sa, AfD isi intareste pozitia pe scena nationala: partidul este acum reprezentat in 9 din cele 16 landuri dupa succesele sale electorale din trei regiuni in primavara, recordul fiind procentul de 24% obtinut in Saxonia-Anhalt.

Scrutinul de duminica, alaturi de cel pentru Berlin de la 18 septembrie, reprezinta o repetitie generala pentru alegerile legislative de peste un an.

Liderul SPD si vicecancelarul Sigmar Gabriel a facut apel la toate partidele sa se intrebe "ce se poate face pentru ca furia si ingrijorarile oamenilor sa nu se regaseasca in AfD".

In Franta, presedinta partidului de extrema-dreapta Frontul National, Marine Le Pen, i-a felicitat pe “patriotii de la AfD”, care in opinia sa “au maturat partidul” Angelei Merkel. "Ceea ce ieri era imposibil a devenit posibil (...): Felicitarile mele", a postat ea pe Twitter.

Secretarul general al CDU, Peter Tauber, a recunoscut infrangerea “amara” si a calificat votul pentru AfD drept unul de “protest”. Lorenz Caffier, liderul regional al CDU, si-a explicat infrangerea prin faptul ca "nu a existat decat o tema, politica privind refugiatii".

Populistii isi fac astfel o intrare spectaculoasa in parlamentul regional la prima lor participare la un scrutin in acest land, la un an de la decizia cancelarului de a deschide larg portile Germaniei pentru refugiati.

Aflata in dificultate, cu o cota de incredere de numai 44% pentru un eventual al patrulea mandat, Angela Merkel a facut campanie in acest land pentru a-i convinge pe cei 1,3 milioane de alegatori din Mecklemburg, unde se afla propria sa circumscriptie electorala, sa nu voteze cu populistii.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO