Alegeri prezidenţiale în Venezuela. Maduro: "Puţin îmi pasă că mi se spune dictator"
Alegătorii din Venezuela, ţară ce se confruntă cu o gravă criză economică, sunt chemaţi duminică să voteze într-un scrutin prezidenţial în care Nicolas Maduro vizează un nou mandat
Cele 14.638 secţii de vot se vor deschide la ora locală 06.00 (10.00 GMT), urmând să se închidă la ora 18.00 (22.00 GMT).
Circa 20,5 milioane de alegători sunt înscrişi pe liste pentru acest scrutin anticipat, care se va desfăşura într-un singur tur.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Alegerile sunt boicotate de opoziţie şi de o mare parte a comunităţii internaţionale.
Mandatul prezidenţial este de şase ani, viitorul şef al statului urmând să intre în funcţie în ianuarie 2019.
Nicolas Maduro, care are în mână puterile electorală şi militară şi se declară moştenitorul 'chavismului' - doctrina creată de Hugo Chavez, preşedinte între 1999 şi 2013 şi predecesorul lui Maduro - este marele favorit, chiar dacă 75% din venezueleni dezaprobă felul în care conduce ţara, şi sunt afectaţi de penuria de alimente, medicamente, apă, electricitate, la care se adaugă creşterea costului vieţii şi a insecurităţii. Sute de mii de venezueleni au preferat să părăsească ţara.
Adversarii lui Maduro sunt chavistul disident Henri Falcon (56 ans), care candidează în pofida boicotului coaliţiei de opoziţie, Platforma Unităţii Democratice (MUD), şi pastorul evanghelic Javier Bertucci Cei doi îşi dispută votul populaţiei nemulţumite, mărind şansele de victorie pentru Maduro.
Majoritatea sondajelor îi dau la egalitate pe Maduro şi Falcon, deşi un absenteism puternic ar urma să-l favorizeze pe preşedintele în funcţie.
În plan extern, SUA, Uniunea Europeană şi grupul de la Lima - o alianţă de 14 state din America şi Caraibe, care denunţă radicalizarea guvernului de la Caracas - resping scrutinul, considerându-l nedemocratic şi lipsit de transparenţă.
SUA au adoptat vineri noi sancţiuni împotriva numărului doi de la Caracas, Diosdado Cabello, şi a altor trei foşti sau actuali responsabili, pentru fapte de corupţie.
'Puţin îmi pasă că sunt calificat ca '' dictator'' (...). Nu vom ceda şantajului. Nu contează că ei nu recunosc (alegerile): preşedintele Venezuelei este ales de popor, nu de Donald Trump', a declarat Nicolas Maduro.
Puternic afectată de prăbuşirea preţului la ţiţei din 2014, Venezuela, care obţine 96% din venituri din petrol, suferă de o lipsă de devize care a aruncat-o într-o criză acută.
În cinci ani, PIB a scăzut cu 45%, potrivit FMI, care anticipează pentru 2018 o contracţie economică de 15% şi o inflaţie de 13.800%.
'Criza este atât de severă, încât ar putea provoca tensiuni în interiorul alianţei civile şi militare la putere sau o ruptură socială mai importantă', avertizează centrul International Crisis Group.
Sursa: Agerpres
Etichete: presedinte, alegeri, venezuela, nicolas maduro, hugo chavez,
Dată publicare:
20-05-2018 09:56