Alegeri în Rusia. Cine sunt „contracandidaţii” lui Putin şi din ce motiv au fost alţii excluşi

Twitter

Rusia va organiza în perioada 15-17 martie alegeri prezidenţiale pe care preşedintele Vladimir Putin este sigur că le va câştiga, în lipsa unor contracandidaţi reali şi a unei opoziţii pe care a redus-o la tăcere.  

Reuters prezintă o listă a candidaţilor care participă la scrutin, precum şi o listă a celor care au vrut să candideze, dar nu au fost lăsaţi.

Vladimir Putin

Responsabil de toate pârghiile statului, actualul preşedinte Vladimir Putin, în vârstă de 71 de ani, este de aşteptat să obţină cu uşurinţă o victorie zdrobitoare şi un nou mandat de şase ani. Criticii Kremlinului spun că este un criminal de război autocrat care conduce prin frică, dar sondajele de opinie de acasă indică faptul că el este susţinut de majoritatea ruşilor, care îl consideră genul de lider dur necesar pentru a ţine piept a ceea ce ei consideră că ar fi un Occident intruziv şi expansionist.

Un institut de sondaje de stat a declarat în februarie că cercetările sale au arătat că peste 75% dintre ruşi sunt gata să voteze pentru Putin.

Fost locotenent-colonel KGB, Putin a fost numit preşedinte interimar în ultima zi a anului 1999 de către Boris Elţîn. El a avut apoi două mandate de patru ani, în perioada 2000-2008, înainte de a deveni prim-ministru în perioada 2008-2012. El a redevenit preşedinte în 2012, odată ce mandatele prezidenţiale au fost prelungite la şase ani, şi din nou în 2018. În 2020, au fost aduse modificări la Constituţie care i-au permis lui Putin să îndeplinească încă două mandate de şase ani începând cu 2024. Asta înseamnă că ar putea rămâne la putere până în 2036.

Citește și
Rafah, Fasia Gaza
ONU anunţă un atac asupra unuia dintre depozitele sale din Gaza. Cel puțin o persoană a murit și alte 22 sunt rănite
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Nikolai Haritonov

În vârstă de 75 de ani, membru al camerei inferioare a parlamentului rus, Duma de Stat, Haritonov este candidatul oficial al Partidului Comunist, ai cărui candidaţi au terminat pe locul al doilea, la distanţă, după Putin la fiecare scrutin prezidenţial din 2000 încoace. Haritonov, un siberian, a mai candidat în 2004 şi a obţinut 13,8% din voturi, faţă de 71,91% pentru Putin.

Un institut de stat de sondare a opiniei publice a declarat în februarie că cercetările sale au arătat că aproximativ 4% dintre ruşi sunt pregătiţi să voteze pentru el.

Agenţia de ştiri de stat TASS l-a citat spunând că nu i-ar găsi nicio vină liderului de la Kremlin. „El (Putin) este responsabil pentru propriul său ciclu de lucru, de ce l-aş critica?”, a declarat aceasta.

Haritonov susţine ceea ce Putin numeşte operaţiunea militară specială a Rusiei în Ucraina, dar în trecut s-a opus unora dintre politicile interne ale partidului de guvernământ pro-Putin, Rusia Unită, aflat la putere. El se bucură de sprijinul lui Ghennadi Zâiuganov, liderul veteran al Partidului Comunist, în vârstă de 79 de ani.

Leonid Sluţki

Membru de rang înalt al Dumei de Stat, Leonid Sluţki, în vârstă de 56 de ani, este liderul Partidului Liberal-Democrat al Rusiei (LDPR), ultranaţionalist. El a preluat funcţia de lider permanent al partidului după ce liderul veteran şi zgomotos al LDPR, Vladimir Jirinovski, a murit în 2022. Sluţki, un obişnuit al televiziunii de stat, unde îşi exprimă opiniile anti-occidentale, încearcă să profite de popularitatea defunctului său predecesor în rândul ruşilor, făcând campanie pe sloganul „Jirinovski continuă să trăiască”.

Un institut de stat de sondaje a declarat în februarie că cercetările sale au arătat că aproximativ 4% dintre ruşi sunt gata să voteze pentru el.

Sluţki a prezidat mult timp Comisia pentru afaceri internaţionale a parlamentului. El a vorbit despre necesitatea ca Rusia să câştige războiul din Ucraina şi despre importanţa menţinerii preţurilor alimentelor la un nivel scăzut.

În 2018, un grup de jurnaliste l-au acuzat pe Sluţki de hărţuire sexuală. O comisie parlamentară l-a exonerat, dar acuzatoarele sale au susţinut că a fost vorba de mituire.

Vladislav Davankov

Vicepreşedinte al camerei inferioare a parlamentului, Duma de Stat, şi deputat al partidului politic Oameni Noi, la înfiinţarea căruia, în 2000, a contribuit tatăl său, om de afaceri, Davankov, în vârstă de 40 de ani, este cel mai tânăr candidat înregistrat şi este laureat al mai multor distincţii de stat, inclusiv una din partea lui Putin.

El a declarat că nu îşi va critica adversarii politici. Principalele sale sloganuri de campanie sunt „Da la schimbări!” şi „E timpul pentru oameni noi!”. Davankov a încercat să se poziţioneze ca o persoană care se opune restricţiilor excesive asupra libertăţii personale a oamenilor şi - în contextul politicii ruseşti - ca o persoană mai liberală.

Fără a menţiona numele Ucrainei, el a declarat că este în favoarea păcii şi a discuţiilor, dar în condiţiile Moscovei şi fără cedări de teritorii.

Peste 5% dintre ruşi sunt gata să voteze pentru el, potrivit institutului de sondaje.

Aleksei Navalnîi

Navalnîi, care a murit la vârsta de 47 de ani într-o colonie penitenciară din Arctica, în februarie, dorea să devină preşedinte al Rusiei şi a fost cel mai aprig critic intern al lui Putin. Susţinătorii lui Navalnîi îl acuză pe Putin că l-a asasinat, lucru pe care Kremlinul l-a respins.

În timpul vieţii, Navalnîi a acuzat Kremlinul că l-a ţinut departe de politică, fabricând o serie de dosare penale împotriva sa - inclusiv pentru fraudă şi extremism - pentru a-l încarcera.

Navalnîi l-a acuzat pe Putin că l-a otrăvit în 2020, lucru pe care Putin l-a negat.

Kremlinul l-a prezentat pe Navalnîi ca fiind un extremist susţinut de SUA care urmăreşte să destabilizeze Rusia şi care a comis infracţiuni reale. Principalii aliaţi ai lui Navalnîi sunt fie în închisoare, fie trăiesc în afara Rusiei.

Iulia, văduva acestuia, a făcut apel la ruşii care îl susţin pe defunctul ei soţ să se prezinte la secţiile de votare la 17 martie, la prânz, pentru a-şi face cunoscute astfel sentimentele. În trecut, Kremlinul a calificat astfel de apeluri drept „provocări”.

Boris Nadejdin

Nadejdin, în vârstă de 60 de ani, a încercat să ducă o campanie de lungă durată pe o platformă anti-război, dar Comisia Electorală Centrală (CEC) l-a descalificat în februarie.

Nadejdin îi surprinsese pe unii analişti prin criticile sale la adresa a ceea ce Kremlinul numeşte operaţiunea militară specială din Ucraina, pe care candidatul a numit-o „o greşeală fatală” şi despre care a spus că va încerca să o încheie prin negocieri.

Criticii Kremlinului spun că lui Nadejdin nu i s-ar fi permis nici măcar să facă campanie şi să strângă semnături fără binecuvântarea autorităţilor, lucru pe care el l-a respins.

În cele din urmă, CEC a declarat că a găsit deficienţe în semnăturile pe care el şi aliaţii săi le-au strâns în sprijinul candidaturii sale şi că unele erau ale unor persoane decedate. CEC a declarat că Nadejdin nu a reuşit, prin urmare, să strângă cele 100.000 de semnături autentice necesare pentru a deveni candidat. De atunci, acesta a contestat fără succes descalificarea sa la Curtea Supremă.

Ekaterina Dunțova

Fosta jurnalistă de televiziune Ekaterina Dunţova, în vârstă de 40 de ani, a dorit să candideze la preşedinţie şi a cerut încetarea conflictului din Ucraina şi eliberarea deţinuţilor politici. Nefiind un nume cunoscut în interiorul Rusiei, oficialii electorali au descalificat-o în decembrie, invocând „numeroase încălcări” în documentele pe care le prezentase în sprijinul candidaturii sale. Încercările sale de a contesta decizia au eşuat.

Atunci când Dunţova a anunţat în noiembrie că a vrut să candideze, comentatorii au descris-o în diferite moduri ca fiind nebună, curajoasă sau ca făcând parte dintr-un plan pus la cale de Kremlin pentru a crea o aparenţă de competiţie.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
Citește și...
Vremea azi, 14 martie 2024. Se mai răcește puțin față de miercuri. Zonele unde se va depune un strat de zăpadă
Vremea azi, 14 martie 2024. Se mai răcește puțin față de miercuri. Zonele unde se va depune un strat de zăpadă

Joi se mai răcește puțin. Vor fi înnorări și ploi în mare parte din țară, mai abundente în centru și în sud. La munte ninge și se depune strat de zăpadă, iar în estul Transilvaniei și în nordul Moldovei o să cadă lapoviță.

ONU anunţă un atac asupra unuia dintre depozitele sale din Gaza. Cel puțin o persoană a murit și alte 22 sunt rănite
ONU anunţă un atac asupra unuia dintre depozitele sale din Gaza. Cel puțin o persoană a murit și alte 22 sunt rănite

Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni a anunţat miercuri că unul dintre depozitele sale din Fâşia Gaza a fost atacat și cel puţin o persoană a fost ucisă.

 

Bărbații înarmați care au răpit peste 280 de elevi în Nigeria cer o jumătate de milion de euro ca să-i elibereze
Bărbații înarmați care au răpit peste 280 de elevi în Nigeria cer o jumătate de milion de euro ca să-i elibereze

Bărbații înarmați care au răpit cel puțin 286 de elevi și membri ai personalului unei școli din Nigeria au cerut un miliard de naira - echivalentul a 486.000 de lire sterline - pentru eliberarea lor, au anunțat liderii comunității.

Tenii găsite în creierul unui bărbat care a mâncat slănină prea puțin gătită
Tenii găsite în creierul unui bărbat care a mâncat slănină prea puțin gătită

Larve de tenie parazite au fost găsite în creierul unui bărbat după săptămâni de agravare a migrenelor, despre care cercetătorii cred că au fost cauzate de consumul de slănină insuficient gătită, scrie The Guardian. 

SUA consideră că remarcile nucleare ale lui Putin sunt „nechibzuite și iresponsabile”
SUA consideră că remarcile nucleare ale lui Putin sunt „nechibzuite și iresponsabile”

SUA l-au criticat pe Vladimir Putin pentru retorica sa nucleară, spunând că a fost „nechibzuite și iresponsabile” pe tot parcursul războiului.

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.