Alegeri în Moldova. Pro-ruşii şi "Democraţii" lui Plahotniuc ar putea forma noul guvern
Alegerile legislative de duminică din Republica Moldova s-au terminat în „coadă de peşte".
Socialiştii preşedintelui Igor Dodon sunt primii clasaţi cu 31 de procente, urmaţi de democraţii de la putere, cu 26 la sută, şi de alianţa ACUM cu 23 la sută.
În Parlament a intrat şi partidul lui Ilan Şor, cel bănuit pentru furtul miliardului din sistemul bancar.
Socialiştii preşedintelui prorus Igor Dodon au câştigat peste o treime din voturi, dar nu vor putea guverna singuri. Plasaţi pe locul al doilea, democraţii aflaţi la putere şi conduşi de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc, au semnalat că ar fi dispuşi la o alianţă.
Vlad Plahotniuc, preşedintele Partidului Democrat: „Noi nu vom pune condiţii, dar nu vom accepta nici condiţionalităţi. Noi vrem să lucrăm pentru ţară."
Blocul de centru-dreapta „ACUM'', format din două partide favorabile aderării la NATO şi Uniunea Europeană, s-a clasat abia pe locul al treilea.
Maia Sandu, copreşedinte ACUM: „Ceea ce vedem noi este o dovadă clară că Republica Moldova se rostogoleşte în dictatură de stil putinist şi regimul condus de Plahotniuc, Igor Dodon şi sateliţii lor, ca Şor, sunt responsabili pentru acest proces dramatic."
Urmează aşadar săptămâni de negocieri cu două rezultate posibile: fie imposibilitatea de a forma un guvern şi declanşarea de noi alegeri, fie scoaterea la lumină a unei alianţe între socialişti şi democraţi, pe care o mulţi o bănuiesc că există deja de ani de zile.
Loreta Lisnic, corespondent PRO TV Chişinău: „Opoziţia prezintă drept o problemă faptul că alegătorii din Transnistria au fost aduşi în mod organizat la vot. Noi am surprins imagini cu oameni la cozi în secţiile din Coşniţa, Doroțcaiaşi Căușeni, iar oamenii ne-au confirmat că au fost aduşi cu microbuzele ori autocarele".
Alegător: „S-au plătit maşini să ne aducă de la Dubăsari.”
Reporter: „V-au dat bani ca să să veniţi?”
Alegător: „Nu, dar o să ne dea.”
Reporter: „Cât?”
Alegător: „Nu ştiu.”
Reporter: „Cu cine v-au spus să votaţi?”
Alegător: „Cu Lenikov şi Șor.”
Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, Parlamentul va fi alcătuit în baza unui sistem electoral mixt. Mai exact, 50 dintre deputaţi vor intra în legislativ pe liste de partid, iar alţi 51 vor fi aleşi în circumscripţiile uninominale.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!