Alegeri în Republica Moldova: 49.09% prezența la vot. Primele rezultate oficiale

×
Codul embed a fost copiat

Mai puţin de jumătate din cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova au participat, duminică, la alegerile parlamentare şi referendumul republican consultativ, potrivit datelor publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Prezenţa la urne în cele 2018 secţii de votare de pe teritoriul Republicii Moldova a fost, la sfârşitul procesului electoral, de 49,08%, mai scăzută faţă de scrutinul legislativ din 2014 (55,86%).

Datele prezentate de CEC arată că la vot s-au prezentat 1,44 milioane din totalul celor 2,81 milioane de cetăţeni înscrişi în listele electorale. Dintre votanţi, 53,22% sunt femei, iar 46,78% bărbaţi.

Din punct de vedere al vârstei, cei mai mulţi dintre votanţi, 31,83%, au vârste cuprinse între 56 şi 70 de ani, în timp ce cea mai mică prezenţă a fost înregistrată în rândul tinerilor de până la 25 de ani (8,46%) şi în rândul vârstnicilor de peste 71 de ani (8,42%).

Desfășurarea evenimentelor live-update:

Citește și
Maia Sandu şi Andrei Năstase
Liderii pro-europeni din Moldova ar fi fost otrăviţi. Substanţa găsită la analize
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

UPDATE 22:40 Potrivit ProTV Chișinău, la ora 22:33, după numărarea a 3,74% din voturi, situația se prezintă în felul următor:

PSRM - Partidul Socialiștilor, care l-a dat pe Igor Dodon, apropiat Rusiei: 31.29%
PDM - Partidul Democrat controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc: 30.75%
ACUM - bloc electoral condus de Maia Sandu și Andrei Năstase: 18.85%
Partidul ȘOR - care reprezintă interesele populației rusofone: 9.90%
PCRM - Partidul Comuniștilor: 4.25%

UPDATE 21:00 Prezența la vot la ora 21:00 este de 49.09%. 1.446.117 de persoane au votat. La 22 se vor transmite primele rezultate parțiale.

Dintre persoanele care au votat, 53.22% sunt femei, iar 46.70 sunt bărbați.

Pe categorii de vârstă, prezența este următoarea:

18-25 ani: 8.46%
26-40 ani: 25.60%
41-55 ani: 25.68%
56-70 ani: 31.83%
71+: 8.43%

UPDATE 18:00 44,54% este prezența la vot până la această oră. Au votat în total 1.297.569 persoane.

În continuare, tinerii nu au ieșit la vot: doar 8,07% este procentul 18-25 de ani. În schimb, 40% din persoanele cu vârsta peste 56 de ani au votat.

UPDATE 15:00 La ora 15:00, au votat 1.037.256 de alegători, reprezentând 36% din populația cu drept de vot.

52.37% sunt femei, iar 47,63% sunt bărbați.

Persoanele în vârstă sunt extrem de active la vot până la ora 15:00. 35% din votanți au între 56-70 de ani, în timp ce doar 7% au între 18-25 de ani.

UPDATE 12:30: Până la ora 12 au votat 600.000 cetățeni (21.16%), scrie Timpul.md.

Urnele s-au deschis duminică la ora 07:00 şi se vor închide la ora 21.00, votarea putând fi prelungită cu două ore, în baza unei decizii a biroului electoral al secţiei de votare, în cazul în care alegătorii nu au putut vota până la ora 21.00, scrie Agerpres.

Potrivit datelor publicate de Comisia Electorală Centrală, pe listele electorale se regăsesc 2.810.303 alegători, care vor putea vota în cele 2018 secţii de votare de pe teritoriul Republicii Moldova sau în cele 125 de secţii deschise în străinătate.

Un număr de 2.143 de secţii de votare vor fi deschise duminică în 51 de circumscripţii, dintre care 47 pentru rezidenţii din Transnistria (situate pe teritoriul controlat de Chişinău) şi 125 în străinătate. În Italia vor fi deschise 29 de secţii de votare, în România - 12, în SUA - 12, în Federaţia Rusă - 11, în Franţa - 7, în Portugalia - 5, în Spania - 5, în Marea Britanie şi Irlanda de Nord - 4, în Ucraina - 3, în Canada - 3, în Turcia - 3, în Israel - 2, în Belgia - 2, în Cehia - 2, în Belarus - 2, în Germania - 2, în Grecia - 1, în Republica Irlanda - 2 şi câte o secţie de vot în China, Letonia, Azerbaidjan, Polonia, Suedia, Estonia, Lituania, Ungaria, Austria, Bulgaria, Elveţia, Olanda, Qatar, Japonia, Croaţia, Georgia, Emiratele Arabe Unite, Norvegia.

Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, Parlamentul va fi ales în baza sistemului electoral mixt, ceea ce presupune că 50 de deputaţi sunt aleşi într-o circumscripţie electorală naţională în baza listelor de candidaţi şi 51 de deputaţi în circumscripţii uninominale, din rândul candidaţilor independenţi sau a celor desemnaţi de către partidele politice. În circumscripţia electorală naţională şi-au depus liste de candidat 15 formaţiuni politice, în timp ce în circumscripţiile electorale uninominale au fost înregistraţi 321 de concurenţi electorali, dintre care 57 de candidaţi la funcţia de deputat sunt independenţi, iar 264 candidează din partea unei formaţiuni politice.

Tot în premieră pentru Republica Moldova, autorităţile naţionale au decis ca "agitaţia electorală" să poată avea loc inclusiv în ziua alegerilor parlamentare.

În paralel cu alegerile parlamentare, în Republica Moldova va avea loc şi un referendum republican consultativ în cadrul căruia electoratul este chemat să îşi exprime punctul de vedere faţă de reducerea numărului de parlamentari şi faţă de introducerea unei modalităţi de retragere a mandatului unui parlamentar.

Cele două întrebări înscrise pe buletinul de vot pentru referendum sunt: "Sunteţi pentru reducerea numărului deputaţilor din Parlament de la 101 la 61?" şi "Sunteţi pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputaţii din funcţie dacă nu îşi îndeplinesc corespunzător obligaţiile lor?".

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Candidaţi din Moldova susțin că au fost otrăviți în pragul alegerilor. Cine ar fi făptașii
Candidaţi din Moldova susțin că au fost otrăviți în pragul alegerilor. Cine ar fi făptașii

„Republica Moldova trebuie să aibă relaţii bune cu Rusia, cu atât mai mult cu cât viitorul Uniunii Europene este incert''. Afirmaţiile îi aparţin preşedintelui Igor Dodon şi au fost făcute, înaintea alegerilor parlamentare, programate duminică.

Liderii pro-europeni din Moldova ar fi fost otrăviţi. Substanţa găsită la analize
Liderii pro-europeni din Moldova ar fi fost otrăviţi. Substanţa găsită la analize

Maia Sandu şi Andrei Năstase, liderii Blocului electoral „ACUM Platforma DA și PAS” au declarat joi că au fost intoxicaţi cu mercur.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.