Alegeri prezidentiale in Franta, primul tur. Vezi rezultatele partiale

×
Codul embed a fost copiat

Dintre cei 10 candidati, 8 vor disparea din cursa dupa scrutinul din 22 aprilie, in urma caruia favoritii la cel de-al doilea tur sunt Francois Hollande si Nicolas Sarkozy.

Ce castiga si ce pierd romanii dupa alegerile din Franta. Comparatie de programe prezidentiale

Cronologia evenimentelor, 22 aprilie 2012:

21:00 Rezultate alegeri Franta 2012. Francois Hollande, invingator in primul tur al prezidentialelor

18:30 Rata de participare la primul tur al scrutinului prezidential din Franta era de 70,59% la ora locala 17.00 (18.00, ora Romaniei), potrivit Ministerului de Interne, in scadere fata de 73,87% cat era in 2007 la aceeasi ora, relateaza AFP.

Citește și
Nicolas Sarkozy, Francois Hollande
WSJ:Candidatii la presedintia Frantei dezbat orice in afara problemelor reale, intr-o lume imaginara
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

In 2007, rata de participare a fost deosebit de mare si a atins 83,77% in final. In 2002, o rata record a absenteismului de 28,4% a fost considerata una dintre cauzele calificarii-surpriza a candidatului de extrema-dreapta Jean-Marie Le Pen in detrimentul socialistului Lionel Jospin.

Institutul de sondaje Ifop preconizeaza o rata de participare de 80% in primul tur.

18:10 Alegerile prezidentiale din Franta au o rata mare de participare, scrie Le Monde, desi spre amiaza a avut loc o scadere usoara a ritmului de votare.

14:25 Rata de participare la primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta era de 28,29 la suta duminica la pranz, a anuntat Ministerul francez de Interne, citat de AFP.

Aceasta rata este destul de ridicata, desi este in scadere in raport cu primul tur al scrutinului prezidential din 2007, cand la aceeasi ora votasera 31,21 la suta dintre alegatori.

In final, in primul tur al scrutinului prezidential din 2007, rata de participare a fost foarte ridicata, de 83,77 la suta.

13:25 Presedintele in exercitiu al Frantei, Nicolas Sarkozy, care candideaza pentru un al doilea mandat, a votat duminica la pranz, la Paris, impreuna cu sotia sa Carla Bruni-Sarkozy, fiind ultimul candidat care voteaza in primul tur al alegerilor prezidentiale, relateaza AFP.

Toti cei zece candidati la presedintia Frantei au trecut prin cabinele de vot duminica, in cadrul primului tur al scrutinului prezidential. Sarkozy, imbracat cu un costum bleumarin, a votat la un liceu din cel de-al XVI-lea arondisment al Parisului, dupa ce a luat doar o parte din cele zece buletine de vot.

Dupa ce a votat, presedintele-candidat, care parea destins, a dat mana cu persoanele prezente, oferindu-si o baie de multime, dupa care a urcat in masina fara a face declaratii presei.

12:00 Socialistul Francois Hollande, favorit in alegerile prezidentiale din Franta, a votat duminica dimineata in primul tur de scrutin, in fieful sau Tulle, din Correze, relateaza AFP. Hollande, care este deputat al acestui departament, a luat sase buletine de vot din totalul de zece, inainte de a intra in cabina.

"Sunt atent, mobilizat, dar mai intai respectuos, francezii sunt cei care voteaza. Ziua care incepe va fi un moment lung, este un moment important", a declarat el presei, dupa ce a votat impreuna cu partenera sa, jurnalista Valerie Trierweiler.

09:30 Sectiile de vot s-au deschis in Franta pentru primul tur al alegerilor prezidentiale, care ar trebui sa fie urmat de un al doilea tur la 6 mai, intre presedintele in exercitiu Nicolas Sarkozy si socialistul Francois Hollande, marele favorit al scrutinului, relateaza AFP.

Sectiile de vot s-au deschis la ora 8.00 (9.00, ora Romaniei) si se vor inchide in marile orase la ora 20.00 (21.00, ora Romaniei), ora la care vor fi difuzate estimarile rezultatelor realizate de institutele de sondaje.

08:00 Sondajele arata ca, de la inceputul campaniei electorale numerosi alegatori au trecut de la un candidat la altul. Asa ca absenteismul si directia in care se vor indreapta voturile candidatilor iesiti din cursa dupa primul tur ar putea inclina balanta.

Desi au dus o campanie electorala deloc pasionala, dominata de spectrul crizei economice, cei 10 candidati au ramas totusi si cu ceva amintiri daca nu memorabile, macar amuzante din timpul mitingurilor.

Nicaieri nu esti in siguranta. Poti sa te urci pe scena sa te adresezi unei sali care pare sa fie de partea ta si, dupa cateva momente, te trezesti improscat cu faina - asa cum a patit-o Francois Hollande, care a inteles ce inseamna "frustrarea" unui alegator.

Marine Le Pen, cotata pe a treia pozitie dupa Hollande si Sarkozy, e si ea obisnuita cu protestele, mai ales ca a adoptat imaginea populismului extrem privind locurile de munca si imigratia. S-a obisnuit deja, le-a declarat jurnalistilor, care au comentat ca probabil huiduielile vin la pachet cand reprezinti extrema dreapta.

Nicolas Sarkozy, ales triumfal in 2007 si devenit dupa un mandat presedintele cel mai putin popular, stie prea bine ca alegatorii nu-l mai au la inima. Huiduit intr-o vizita in Bayonne, a fost nevoit sa se refugieze intr-un bar ca sa-i mai linisteasca pe oameni.

In ultima zi de campanie a tinut sa fie combativ pana la capat, intepandu-l putin pe predecesorul lui, Jacques Chirac, care a schimbat tabara, anuntand ca il sustine pe Francois Hollande.

In total, 44 de milioane si jumatate de francezi sunt asteptati la urne. Francois Hollande e creditat cu 28% dintre voturi, depasindu-l pe Nicolas Sarkozy cu aproximativ doua procente. Mult mai in spate, creditata cu 15 procente, e si Marine Le Pen, urmata de Francois Bayrou cu 10-12% din voturi.

Alegeri in Franta. Cine e Francois Hollande, omul care ar putea sa-l invinga pe Sarkozy

Alegeri Franta 2012. Nicolas Sarkozy - "presedintele bling-bling" - mai vrea un mandat

Alegeri Franta 2012: "Frustarea a fost cuvantul cheie al campaniei electorale"

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Alegeri Franta 2012:
Alegeri Franta 2012: "Frustarea a fost cuvantul cheie al campaniei electorale"

Cu o zi inaintea alegerilor prezidentiale din Franta, cei zece candidatii iau o pauza de la manifestarile politice. Au tras tare pe finalul campaniei electorale si acum nu le ramane decat sa spere ca au convins suficienta lume sa fie de partea lor.

WSJ:Candidatii la presedintia Fr<b>antei dezbat orice in afara problemelor reale, intr-o lume imaginara</b>
WSJ:Candidatii la presedintia Frantei dezbat orice in afara problemelor reale, intr-o lume imaginara

Nicolas Sarkozy a castigat presedintia Frantei in urma cu cinci ani cu adevaruri dure despre nevoia de crestere economica, locuri de munca si competitivitate, dar in actuala campanie toti candidatii traiesc intr-o lume imaginara.

Alegeri in Franta 2012. Hollande ramane pe primul loc in preferintele electoratului francez
Alegeri in Franta 2012. Hollande ramane pe primul loc in preferintele electoratului francez

Candidatul socialist François Hollande ramane pe primul loc in intentiile de vot la primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta, cu 28%, devansandu-l pe presedintele in exercitiu Nicolas Sarkozy, care obtine 25%.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.