Rezultate alegeri Franta 2012. Hollande, un procent in plus fata de Sarkozy, dupa primul tur

×
Codul embed a fost copiat

Lupta finala pentru palatul Elysee se va da, cum era asteptat, pe 6 mai. Cu avantaj porneste socialistul Francois Hollande, care a castigat, potrivit rezultatelor partiale, primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta.

Francois Hollande a primit 28,56 la suta din sufragii, in timp ce actualul presedinte conservator, Nicolas Sarkozy, s-a clasat pe locul al doilea, cu 27,07 de procente.

Acestea sunt rezultate partiale, care se refera la aproape 99% din corpul electoral.

Surpriza a venit, insa, din partea candidatei de extrema dreapta, Marine Le Pen, care a ocupat a treia pozitie.

Francois Hollande a pasit zambitor si relaxat in fata sustinatorilor stransi la Tulle, orasul sau natal, din sudul Frantei.

Citește și
alegeri in Franta
Alegeri prezidentiale in Franta, primul tur. Vezi rezultatele partiale
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Francois Hollande, candidat: "Francezii mi-au raspuns in aceasta seara, permitandu-mi sa fiu cel mai bine plasat pentru a deveni urmatorul presedinte al Republicii."

Are si de ce sa fie increzator. Sondajele de opinie arata ca are sanse sa il invinga pe Sarkozy in turul doi, la o diferenta chiar mai mare, de aproape opt procente.

Plin de incredere s-a aratat si actualul lider francez, Nicolas Sarkozy. Asta in ciuda faptului ca este primul presedinte de la fondarea celei de-a cincea republici franceze, in urma cu mai bine de sase decenii, care nu reuseste sa obtina un al doilea mandat din primul tur de scrutin.

Nicolas Sarkozy, presedintele Frantei: "A sosit momentul crucial: de a compara proiectele si a alege o personalitate. Este vorba despre desemnarea celui care va avea responsabilitatea pentru aceasta tara si care va trebui sa-i protejeze pe francezi in urmatori cinci ani."

In speranta ca va putea recupera din diferenta de puncte, Nicolas Sarkozy i-a propus lui Francois Hollande o confruntare publica in cadrul a trei dezbateri, pe subiecte diferite, varianta respinsa de adversarul sau, care a preferat sa mearga pe varianta traditionala a unei singure infruntari.

O adevarata surpriza a fost reprezentanta de extrema dreapta, Marine le Pen, care s-a situat pe locul trei in alegeri.

Marine le Pen, candidata: "Dragi prieteni, popor francez, de acum inainte nimic nu va mai fi la fel, fiindca in ciuda sistemului de minciuni si false sondaje am invins impreuna monopolul marilor partide."

Unii specialisti sunt de parere ca rezultatul neasteptat de bun inregistrat de extrema dreapta ar putea inclina balanta, in cele din urma, in favoarea "campionului dreptei", Nicolas Sarkozy, in cadrul celei de-a doua runde a luptei pentru fotoliul de la Elysee.

Duminica, 22 aprilie

22:00 La ora inchiderii urnelor, socialistul Francois Hollande era dat drept castiator al primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta cu 28-30% din voturi, in timp ce pentru Nicolas Sarkozy se estima un procent de 24-27,5%.

Aceste procente se bazeaza pe estimari realizate de institutele de sondaje, obtinute din surse concordante de AFP, care o prezinta pe candidata de extrema-dreapta Marine Le Pen pe locul al treilea, in fata candidatului stangii radicale, Jean-Luc Melenchon.

AFLA cine este Francois Hollande si care este programul sau electoral

Marine Le Pen ar obtine intre 18 si 20,7%, in fata lui Jean-Luc Melenchon (10,5-13%), potrivit estimarilor institutelor CSA, Ipsos si Harris Interactive, obtinute de la aceleasi surse.

Marine Le Pen duce extrema-dreapta din Franta la un nivel pe care nu l-a mai atins niciodata pana in prezent, obtinand intre 18,2 si 20% din voturi la primul tur al alegerilor prezidentiale, potrivit estimarilor rezultatelor publicate duminica seara, dupa inchiderea urnelor.

Precedentul record pentru extrema-dreapta la un scrutin prezidential dupa 1962 dateaza din 2002, cand Jean-Marie Le Pen, tatal lui Marine, a obtinut spre surprinderea tuturor 16,86%.

Potrivit Ipsos si Harris, centristul Francois Bayrou ar obtine intre 8,7 si 10 procente. Conform CSA, candidatul socialist ar avea 29 la suta, presedintele in exercitiu 25%, candidata Frontului National, Marine Le Pen, 17 procente, iar cel al Frontului de stanga 12 procente.

Conform Ipsos, Hollande ar obtine 30 de procente, Sarkozy 24%, Le Pen 19%, Melenchon 13% si Bayrou 10 procente.

Potrivit Harris Interactive, Hollande ar obtine 28,5%, Sarkozy 27,5%, Marine Le Pen 20 de procente, Melenchon 10,5% si Bayrou 8,7 procente. Rata de participare, conform tuturor institutelor de sondaje, ar fi de cel putin 80%, cu aproximativ patru puncte mai putin decat in 2007 (83,77%), dar net superioara celei din 2002 (71,6%).

VEZI aici cum s-a desfasurat votul in Franta, pas cu pas

Ce castiga si ce pierd romanii dupa alegerile din Franta. Comparatie de programe prezidentiale

18:30 Rata de participare la primul tur al scrutinului prezidential din Franta era de 70,59% la ora locala 17.00 (18.00, ora Romaniei), potrivit Ministerului de Interne, in scadere fata de 73,87% cat era in 2007 la aceeasi ora, relateaza AFP.

In 2007, rata de participare a fost deosebit de mare si a atins 83,77% in final. In 2002, o rata record a absenteismului de 28,4% a fost considerata una dintre cauzele calificarii-surpriza a candidatului de extrema-dreapta Jean-Marie Le Pen in detrimentul socialistului Lionel Jospin.

Institutul de sondaje Ifop preconizeaza o rata de participare de 80% in primul tur.

18:10 Alegerile prezidentiale din Franta au o rata mare de participare, scrie Le Monde, desi spre amiaza a avut loc o scadere usoara a ritmului de votare.

14:25 Rata de participare la primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta era de 28,29 la suta duminica la pranz, a anuntat Ministerul francez de Interne, citat de AFP.

Aceasta rata este destul de ridicata, desi este in scadere in raport cu primul tur al scrutinului prezidential din 2007, cand la aceeasi ora votasera 31,21 la suta dintre alegatori.

In final, in primul tur al scrutinului prezidential din 2007, rata de participare a fost foarte ridicata, de 83,77 la suta.

13:25 Presedintele in exercitiu al Frantei, Nicolas Sarkozy, care candideaza pentru un al doilea mandat, a votat duminica la pranz, la Paris, impreuna cu sotia sa Carla Bruni-Sarkozy, fiind ultimul candidat care voteaza in primul tur al alegerilor prezidentiale, relateaza AFP.

Toti cei zece candidati la presedintia Frantei au trecut prin cabinele de vot duminica, in cadrul primului tur al scrutinului prezidential. Sarkozy, imbracat cu un costum bleumarin, a votat la un liceu din cel de-al XVI-lea arondisment al Parisului, dupa ce a luat doar o parte din cele zece buletine de vot.

Dupa ce a votat, presedintele-candidat, care parea destins, a dat mana cu persoanele prezente, oferindu-si o baie de multime, dupa care a urcat in masina fara a face declaratii presei.

12:00 Socialistul Francois Hollande, favorit in alegerile prezidentiale din Franta, a votat duminica dimineata in primul tur de scrutin, in fieful sau Tulle, din Correze, relateaza AFP. Hollande, care este deputat al acestui departament, a luat sase buletine de vot din totalul de zece, inainte de a intra in cabina.

"Sunt atent, mobilizat, dar mai intai respectuos, francezii sunt cei care voteaza. Ziua care incepe va fi un moment lung, este un moment important", a declarat el presei, dupa ce a votat impreuna cu partenera sa, jurnalista Valerie Trierweiler.

09:30 Sectiile de vot s-au deschis in Franta pentru primul tur al alegerilor prezidentiale, care ar trebui sa fie urmat de un al doilea tur la 6 mai, intre presedintele in exercitiu Nicolas Sarkozy si socialistul Francois Hollande, marele favorit al scrutinului, relateaza AFP.

Sectiile de vot s-au deschis la ora 8.00 (9.00, ora Romaniei) si se vor inchide in marile orase la ora 20.00 (21.00, ora Romaniei), ora la care vor fi difuzate estimarile rezultatelor realizate de institutele de sondaje.

08:00 Sondajele arata ca, de la inceputul campaniei electorale numerosi alegatori au trecut de la un candidat la altul. Asa ca absenteismul si directia in care se vor indreapta voturile candidatilor iesiti din cursa dupa primul tur ar putea inclina balanta.

Desi au dus o campanie electorala deloc pasionala, dominata de spectrul crizei economice, cei 10 candidati au ramas totusi si cu ceva amintiri daca nu memorabile, macar amuzante din timpul mitingurilor.

Nicaieri nu esti in siguranta. Poti sa te urci pe scena sa te adresezi unei sali care pare sa fie de partea ta si, dupa cateva momente, te trezesti improscat cu faina - asa cum a patit-o Francois Hollande, care a inteles ce inseamna "frustrarea" unui alegator.

Marine Le Pen, cotata pe a treia pozitie dupa Hollande si Sarkozy, e si ea obisnuita cu protestele, mai ales ca a adoptat imaginea populismului extrem privind locurile de munca si imigratia. S-a obisnuit deja, le-a declarat jurnalistilor, care au comentat ca probabil huiduielile vin la pachet cand reprezinti extrema dreapta.

Nicolas Sarkozy, ales triumfal in 2007 si devenit dupa un mandat presedintele cel mai putin popular, stie prea bine ca alegatorii nu-l mai au la inima. Huiduit intr-o vizita in Bayonne, a fost nevoit sa se refugieze intr-un bar ca sa-i mai linisteasca pe oameni.

In ultima zi de campanie a tinut sa fie combativ pana la capat, intepandu-l putin pe predecesorul lui, Jacques Chirac, care a schimbat tabara, anuntand ca il sustine pe Francois Hollande.

In total, 44 de milioane si jumatate de francezi au fost asteptati la urne. Francois Hollande era creditat cu 28% dintre voturi, depasindu-l pe Nicolas Sarkozy cu aproximativ doua procente. Mult mai in spate, creditata cu 15 procente, e si Marine Le Pen, urmata de Francois Bayrou cu 10-12% din voturi.

Alegeri in Franta. Cine e Francois Hollande, omul care ar putea sa-l invinga pe Sarkozy

Alegeri Franta 2012. Nicolas Sarkozy - "presedintele bling-bling" - mai vrea un mandat

Alegeri Franta 2012: "Frustarea a fost cuvantul cheie al campaniei electorale"

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Ce castiga si ce pierd romanii dupa alegerile din Franta. Comparatie de programe prezidentiale
Ce castiga si ce pierd romanii dupa alegerile din Franta. Comparatie de programe prezidentiale

In functie de cine castiga alegerile din Franta, Romania va fi influentata in bine sau in rau de programele pe care viitorul presedinte al Hexagonului le va pune in practica. Iata care sunt acestea.

Alegeri prezidentiale in Franta, primul tur. Vezi rezultatele partiale
Alegeri prezidentiale in Franta, primul tur. Vezi rezultatele partiale

Dintre cei 10 candidati, 8 vor disparea din cursa dupa scrutinul din 22 aprilie, in urma caruia favoritii la cel de-al doilea tur sunt Francois Hollande si Nicolas Sarkozy.

Alegeri Franta 2012. Nicolas Sarkozy -
Alegeri Franta 2012. Nicolas Sarkozy - "presedintele bling-bling" - mai vrea un mandat

Nicolas Sarkozy, nerabdator si voluntarist, care a reprezentat pentru majoritatea francezilor speranta unei "rupturi", a fost considerat uneori dezordonat si brutal, socand prin modul de exercitare a puterii.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.