Ce castiga si ce pierd romanii dupa alegerile din Franta. Comparatie de programe prezidentiale

Nicolas Sarkozy, Francois Hollande

In functie de cine castiga alegerile din Franta, Romania va fi influentata in bine sau in rau de programele pe care viitorul presedinte al Hexagonului le va pune in practica. Iata care sunt acestea.

François Hollande si Nicolas Sarkozy vor ajunge, se pare, in turul al doilea al scrutinului prezidential, programat pentru 6 mai.

Iata care sunt programele acestor candidati si cum ar putea ele influenta atat Romania ca stat, dar si pe romanii care traiesc in Franta - mai ales in cazul imigrantilor si a celor care muncesc in aceasta tara.

François Hollande (socialist)

In privinta masurilor economice, acesta propune reducerea deficitului public in vederea atingerii unui echilibru la sfarsitul lui 2017, scaderea costurilor muncii printr-un nou transfer catre impozite, o reforma fiscala cu o transa de 75% pentru veniturile ce depasesc un milion de euro anual, cresterea impozitului pe avere pentru cei bogati, taxarea patrimoniului "exilatilor fiscal", eliminarea unor "gauri fiscale" in valoare de 29 de miliarde de euro.

Citește și
drahma
Detaliul care sperie Europa. Un document oficial contine cea mai sumbra previziune despre EURO
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Cat priveste masurile sociale, programul candidatului socialist contine crearea a 60.000 de posturi in educatie intr-un termen de cinci ani (s-ar putea ca dascalii romani buni cunoscatori de limba franceza sa gaseasca prin asta locuri de munca mai bine remunerate in Hexagon, dupa modelul medicilor de la noi care au migrat acolo ani la rand). Un alt punct ar fi acordarea dreptului la casatorie si adoptare cuplurilor de acelasi sex (homosexualilor), o revenire partiala la pensionarea la varsta de 60 de ani, diminuarea numarului de imigranti admisi (masura care i-ar afecta si pe romani, insa Hollande nu a prevazut si un obiectiv cuantificat), asistenta medicala in vederea unui sfarsit de viata demn, reducerea ponderii domeniului nuclear de la 75% la 50% pana in 2025.

Cadrul institutional: drept de vot pentru strainii comunitari in alegerile locale (o masura benefica pentru rezidentii romani care locuiesc in orasele franceze), introducerea reprezentarii proportionale in alegerile legislative, reducerea cu 30% a remuneratiei presedintelui si ministrilor.

In materie de politica externa, Hollande vrea renegocierea tratatului bugetar european in vederea adaugarii unor masuri care sa favorizeze cresterea economica, retragerea trupelor franceze din Afganistan pana la sfarsitul lui 2012 (probabil ca se va crea o presiune suplimentara si pentru Romania, fiind nevoie de retragerea trupelor noastre din aceasta tara sau de suplimentarea efectivelor, in functie de deciziile americane).

Nicolas Sarkozy (dreapta)

Economia sub Sarkozy va cunoaste o echilibrare a conturilor publice inca din 2016, cresterea TVA de la 19,6 la 21,2% (masura de austeritate) in vederea finantarii unor scaderi a cheltuielilor patronatelor destinate stimularii competitivitatii industriei, impozitarea "exilatilor fiscal", interzicerea primelor de concediere in contractele de management ("parachutes dorés"), continuarea aplicarii unei masuri ce prevede ca postul unuia din doi functionari care se pensioneaza sa fie desfiintat.

Din punct de vedere social, programul candidatului de dreapta doreste injumatatirea numarului imigrantilor clandestini (la 100.000) si inasprirea conditiilor de reintregire a familiei - ambele fiind masuri care lovesc puternic in romanii aflati in Franta. De asemenea este prevazuta consolidarea politicii penale vizand minorii si a arsenalului de lupta impotriva apologiei terorismului, etichetarea carnii in functie de modul de sacrificare, o reforma a formarii profesionale.

Actualul presedinte francez mai propune introducerea in Constitutie a obiectivului revenirii la echilibrul finantelor publice (regula de aur), introducerea unei "doze" de reprezentare proportionala in alegerile legislative, diminuarea cu aproximativ 10% a numarului de parlamentari.

O decizie care ne va influenta direct si puternic, de aceasta data, este revizuirea Acordurilor Schengen in vederea consolidarii controlului la frontiere si aplicarea unui Buy European Act (dupa modelul unei legi americane care obliga statul sa utilizeze produse fabricate intern in contractele publice). Astfel ca tara noastra, care este deocamdata in afara frontierelor Schengen dupa refuzul Olandei de a ne primi in acest spatiu, s-ar putea gasi in alte prelungiri si ar putea fi nevoita sa respecte cateva criterii in plus de aderare. Sarkozy vrea ca retragerea trupelor din Afganistan sa fie devansata la sfarsitul lui 2013.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Povestea care a scandalizat o tara intreaga.
Povestea care a scandalizat o tara intreaga. "Il storc de bani si o sa-l parasesc cand o sa vreau"

Ralaxandu-se in apartamentul ei de lux, inconjurata de cadouri scumpe si sampanie, o fosta coafeza de 21 de ani, care nu mai lucreaza, nu-si mai poate dori nimic in plus in viata.

Detaliul care sperie Europa. Un document oficial contine cea mai sumbra previziune despre EURO
Detaliul care sperie Europa. Un document oficial contine cea mai sumbra previziune despre EURO

Banca Europeana pentru Investitii (BEI) se protejeaza fata de o posibila iesire a Greciei din zona euro prin introducerea unor clauze referitoare la drahma, moneda tarii inainte de adoptarea euro, in contractele de imprumut pentru companiile elene.

“E imoral, dar nu si ilegal”. In ce ipostaze au vazut-o elevii pe profesoara lor blonda
“E imoral, dar nu si ilegal”. In ce ipostaze au vazut-o elevii pe profesoara lor blonda

O profesoara de 32 de ani se lupta in instanta sa-si recastige locul de munca, dupa ce a fost concediata in urma cu o luna de conducerea scolii la care era angajata de cativa ani.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.