Ce castiga si ce pierd romanii dupa alegerile din Franta. Comparatie de programe prezidentiale

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 26 Septembrie 2012 23:18
Data publicarii: Duminica 22 Aprilie 2012 14:09
Categorie: Stiri externe
Nicolas Sarkozy, Francois Hollande

In functie de cine castiga alegerile din Franta, Romania va fi influentata in bine sau in rau de programele pe care viitorul presedinte al Hexagonului le va pune in practica. Iata care sunt acestea.

François Hollande si Nicolas Sarkozy vor ajunge, se pare, in turul al doilea al scrutinului prezidential, programat pentru 6 mai.

Iata care sunt programele acestor candidati si cum ar putea ele influenta atat Romania ca stat, dar si pe romanii care traiesc in Franta - mai ales in cazul imigrantilor si a celor care muncesc in aceasta tara.

François Hollande (socialist)

In privinta masurilor economice, acesta propune reducerea deficitului public in vederea atingerii unui echilibru la sfarsitul lui 2017, scaderea costurilor muncii printr-un nou transfer catre impozite, o reforma fiscala cu o transa de 75% pentru veniturile ce depasesc un milion de euro anual, cresterea impozitului pe avere pentru cei bogati, taxarea patrimoniului "exilatilor fiscal", eliminarea unor "gauri fiscale" in valoare de 29 de miliarde de euro.

Cat priveste masurile sociale, programul candidatului socialist contine crearea a 60.000 de posturi in educatie intr-un termen de cinci ani (s-ar putea ca dascalii romani buni cunoscatori de limba franceza sa gaseasca prin asta locuri de munca mai bine remunerate in Hexagon, dupa modelul medicilor de la noi care au migrat acolo ani la rand). Un alt punct ar fi acordarea dreptului la casatorie si adoptare cuplurilor de acelasi sex (homosexualilor), o revenire partiala la pensionarea la varsta de 60 de ani, diminuarea numarului de imigranti admisi (masura care i-ar afecta si pe romani, insa Hollande nu a prevazut si un obiectiv cuantificat), asistenta medicala in vederea unui sfarsit de viata demn, reducerea ponderii domeniului nuclear de la 75% la 50% pana in 2025.

Cadrul institutional: drept de vot pentru strainii comunitari in alegerile locale (o masura benefica pentru rezidentii romani care locuiesc in orasele franceze), introducerea reprezentarii proportionale in alegerile legislative, reducerea cu 30% a remuneratiei presedintelui si ministrilor.

In materie de politica externa, Hollande vrea renegocierea tratatului bugetar european in vederea adaugarii unor masuri care sa favorizeze cresterea economica, retragerea trupelor franceze din Afganistan pana la sfarsitul lui 2012 (probabil ca se va crea o presiune suplimentara si pentru Romania, fiind nevoie de retragerea trupelor noastre din aceasta tara sau de suplimentarea efectivelor, in functie de deciziile americane).

Nicolas Sarkozy (dreapta)

Economia sub Sarkozy va cunoaste o echilibrare a conturilor publice inca din 2016, cresterea TVA de la 19,6 la 21,2% (masura de austeritate) in vederea finantarii unor scaderi a cheltuielilor patronatelor destinate stimularii competitivitatii industriei, impozitarea "exilatilor fiscal", interzicerea primelor de concediere in contractele de management ("parachutes dorés"), continuarea aplicarii unei masuri ce prevede ca postul unuia din doi functionari care se pensioneaza sa fie desfiintat.

Din punct de vedere social, programul candidatului de dreapta doreste injumatatirea numarului imigrantilor clandestini (la 100.000) si inasprirea conditiilor de reintregire a familiei - ambele fiind masuri care lovesc puternic in romanii aflati in Franta. De asemenea este prevazuta consolidarea politicii penale vizand minorii si a arsenalului de lupta impotriva apologiei terorismului, etichetarea carnii in functie de modul de sacrificare, o reforma a formarii profesionale.

Actualul presedinte francez mai propune introducerea in Constitutie a obiectivului revenirii la echilibrul finantelor publice (regula de aur), introducerea unei "doze" de reprezentare proportionala in alegerile legislative, diminuarea cu aproximativ 10% a numarului de parlamentari.

O decizie care ne va influenta direct si puternic, de aceasta data, este revizuirea Acordurilor Schengen in vederea consolidarii controlului la frontiere si aplicarea unui Buy European Act (dupa modelul unei legi americane care obliga statul sa utilizeze produse fabricate intern in contractele publice). Astfel ca tara noastra, care este deocamdata in afara frontierelor Schengen dupa refuzul Olandei de a ne primi in acest spatiu, s-ar putea gasi in alte prelungiri si ar putea fi nevoita sa respecte cateva criterii in plus de aderare. Sarkozy vrea ca retragerea trupelor din Afganistan sa fie devansata la sfarsitul lui 2013.

Nicolas Sarkozy, Francois Hollande Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Nicolas Sarkozy Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Francois Hollande Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Povestea care a scandalizat o tara intreaga.
Povestea care a scandalizat o tara intreaga. "Il storc de bani si o sa-l parasesc cand o sa vreau"
Detaliul care sperie Europa. Un document oficial contine cea mai sumbra previziune despre EURO
Detaliul care sperie Europa. Un document oficial contine cea mai sumbra previziune despre EURO
“E imoral, dar nu si ilegal”. In ce ipostaze au vazut-o elevii pe profesoara lor blonda
“E imoral, dar nu si ilegal”. In ce ipostaze au vazut-o elevii pe profesoara lor blonda
VIDEO PROTVPLUS.RO
bebelus zbor
Un bebeluș a murit în brațele unui pasager, în timpul unui zbor de 2h 30
Mărturia unei familii care a scăpat din atacurile din Sri Lanka: „Lenea ne-a salvat”. VIDEO
Zelenski, căutat de poliţie imediat după ce a câştigat alegerile din Ucraina. Ce riscă
Europa, lovită un nor de praf saharian în următoarele zile. Cum va fi afectată România
Ultima fotografie a unei familii făcută cu puțin timp înainte de exploziile din Sri Lanka
O bombă a fost găsită pe un aeroport din Sri Lanka, la câteva ore după atacurile sângeroase
proteste londra
Record de arestări! 831 de persoane reținute, într-o capitală, în timpul protestelor
Eveniment inedit pentru Notre Dame. Omagiul adus monumentului afectat de flăcări
Regina Elisabeta, sărbătorită chiar de Paște. Meghan, în centrul atenției și când lipsește
Comicul Volodimir Zelenski, ales preşedinte al Ucrainei. Care va fi primul său decret
Turişti răpiţi într-un hotel din Nigeria. Doi oameni au fost ucişi
Cel puţin 19 morţi şi 16 persoane date dispărute în urma alunecărilor de teren din Columbia