Agentia americana de Securitate a patruns in retelele informatice nord-coreene inainte de atacul asupra Sony
Agentia de Securitate Nationala (NSA) a patruns in noiembrie 2010 in sistemul informatic al Coreei de Nord, o tara considerata una dintre tintele cel mai greu de penetrat de pe planeta, relateaza New York Times, in editia electronica.
Potrivit oficialilor, un program clasificat al agentiei s-a transformat intr-un efort ambitios de amplasare de programe malware care pot urmari activitatea interna a multor computere si retele folosite de hackerii nord-coreeni, o forta pe care armata sud-coreeana a estimat-o recent la aproximativ 6.000 de persoane. Majoritatea sunt comandati de principalul serviciu de informatii al tarii, numit Biroul General de Recunoastere, si Biroul 121, unitatea sa secreta de hackeri, cu avanposturi in China.
Dovezile stranse s-au dovedit critice in a-l convinge pe presedintele Barack Obama sa acuze Guvernul lui Kim Jong-un ca a ordonat atacul impotriva Sony, potrivit unor oficiali si experti, care au vorbit sub acoperirea anonimatului despre operatiunea secreta a NSA. Decizia lui Obama de a acuza Coreea de Nord ca a ordonat cel mai destructiv atac impotriva unei tinte americane si de a promite razbunarea, care a inceput sub forma unor noi sanctiuni economice, a fost foarte neobisnuita, intrucât Statele Unite nu au mai acuzat vreodata explicit un guvern ca a orchestrat un atac impotriva unor tinte americane.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Timp de un deceniu, Statele Unite au implantat "balize" care pot cartografia o retea informatica, alaturi de programe de supraveghere si ocazional programe malware in sistemele informatice ale adversarilor straini. Administratia cheltuieste miliarde de dolari pe tehnologie, care a fost cruciala pentru atacurile american si israelian asupra programului nuclear iranian, si documentele dezvaluite de Edward Snowden demonstreaza ca acestea au fost mobilizate si impotriva Chinei.
Patrunderea extinsa a americanilor in sistemul nord-coreean ridica semne de intrebare in legatura cu capacitatea Statelor Unite de a alerta Sony in momentul in care atacurile prindeau contur, in toamna, desi Phenianul avertizase inca din iunie ca difuzarea filmului The Interview va fi "un act de razboi". Atacurile nu au parut insa neobisnuite. in ultimele saptamani, anchetatorii au conchis ca hackerii au petrecut mai mult de doua luni, de la jumatatea lui septembrie si pana la jumatatea lui noiembrie, cartografiind sistemul informatic al Sony, identificand fisierele critice si planuind cum sa distruga computerele si serverele. "Au fost incredibil de atenti si rabdatori", a declarat o persoana apropiata de ancheta. Dar chiar si avand o perspectiva asupra activitatilor nord-coreene, agentiile de informatii americane "nu puteau cu adevarat sa inteleaga severitatea" distrugerii in momentul in care au inceput atacurile, la 24 noiembrie.