Washingtonul sanctioneaza Coreea de Nord dupa atacul informatic asupra Sony. Ce avertizari a lansat Casa Alba

03-01-2015 07:47

obama - kim

Statele Unite si-au consolidat vineri arsenalul de sanctiuni contra Coreei de Nord ca represalii la atacul informatic "destabilizant si distructiv" care a vizat compania Sony Pictures, relateaza Mediafax, citand AFP.

Aceste noi sanctiuni raspund la "numeroasele provocari (ale Phenianului), in special atacul cibernetic recent contra Sony Pictures si amenintarile la adresa cinematografelor si spectatorilor", a declarat Trezoreria americana, potrivit unui comunicat. "Este vorba de prima etapa a raspunsului nostru", a avertizat Casa Alba.

Vizat de un vast atac informatic, Sony Pictures a anulat initial lansarea filmului "The Interview" care relateaza despre o tentativa de asasinat a CIA contra liderului nord-coreean Kim Jong-un.

Totusi, filmul a fost distribuit prin serviciile de video online si intr-o retea de cinematografe americane mai restransa.

Washingtonul, care acuza Phenianul ca s-ar afla in spatele acestui atac, au ripostat vineri adaugand pe lista lor neagra zece oficiali a regimului, agentia nord-coreeana de informatii si doua intreprinderi legate de sectorul militar al dictaturii comuniste, a precizat Trezoreria.

Sanctiunile, adoptate in baza unui decret al presedintelui amecican Barack Obama, "reflecta angajamentul Statelor Untite de a face Coreea de Nord responsabila pentru actiunile sale distructive si destabilizatoare", a declarat secretarul american al Trezoreriei, Jack Lew.

"Vom utiliza o gama larga de actiuni pentru a apara companiile si cetatenii americani", a adaugat el.

Coreea de Nord face deja obiectul unei serii de sanctiuni internationale legate de programul ei nuclear controversat.

Citeste si: Rasturnare de situatie in cazul atacului cibernetic asupra Sony. Fostii angajati concediati ar putea fi de vina

 

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO