Le Figaro: Lovitura de stat impotriva presedintelui roman
Suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu n-avea cum sa treaca neobservata in afara granitelor. Stirea a facut inconjurul lumii, avand ecou in Europa si peste ocean.
Jurnalistii straini comenteaza ca "haosul" de pe scena politica a paralizat intregul proces legislativ, iar analistii se intreaba daca tara va mai putea aplica la timp reformele promise.
Suspendarea presedintelui i-a facut pe jurnalistii straini sa se intreaba daca nu cumva acest "haos politic" nu va intarzia si mai mult reformele si, implicit, redresarea economica.
REUTERS scrie ca votul de ieri face parte dintr-o "confruntare mai ampla care a paralizat procesul legislativ, a lovit leul si a ridicat indoieli cu privire la abilitatea Romaniei de a respecta termenii unui imprumut de la FMI de 5 miliarde de euro". Mai ales ca organizarea a trei runde de alegeri intr-un timp atat de scurt ar "amana si mai mult aplicarea reformelor cerute de FMI".
CNN aminteste ca lupta pentru putere a "alarmat Statele Unite, care au anumite temeri privind democratia tarii".
THE ECONOMIST. "Democratie sau demagogie?" se intreaba si pretigiosul The Economist intr-un comentariu in care afirma despre clasa politica a Romaniei ca "poate ca nu este prea iubita de popor, dar nimeni nu poate sa-i acuze pe membrii ei de lipsa de energie si ingeniozitate".
LE FIGARO. Cotidianul francez Le Figaro comenteaza intr-un material amplu, publicat cu cateva ore inainte de suspendarea presedintelui, reactiile opiniei publice romanesti si straine la disputele politice dintre USL si presedintele Traian Basescu, titrand ca Traian Basescu "nu si-a spus ultimul cuvant".
"Traian Basescu, presedintele de centru-dreapta, isi vede izolarea tot mai mare in fata ofensivei institutionale a Uniunii social liberale, mostenitoare a Partidului comunist roman", comenteaza jurnalistul Le Figaro, Alexandre Levy.
Publicatia franceza scrie in editia digitala ca presa romana "a facut inventarul dictaturilor pentru a incerca sa descrie ofensiva noii majoritati de stanga de a acapara institutiilor de stat", amintind ca jurnalele romanesti comparat evenimentele atat cu actiunile lui Hitler si epurarile staliniste cat si cu cazul mai recent al persecutarii dizidentilor de catre regimul lui Alexandr Lukasenko in Belarus.
"Un Blitzkrieg de o violenta inedita a carui tinta ultima pare sa fie seful statului Traian Basescu, aflat in cursul unei proceduri de destituire care va fi votata in Parlament", scria publicatia inainte de votarea suspendarii presedintelui Traian Basescu.
"Necazurile au inceputul in luna mai, dupa caderea guvernului unuia dintre ultimii sai aliati, Mihai Ungureanu (...). Presedintele nu a avut alta optiune in afara de a il numi in functia de premier pe principalul sau adversar, Victor Ponta, de la Uniunea social liberala", relateaza cotidianul.
Le Figaro scrie ca din aceste evenimente, presa internationala nu a retinut la inceput decat aspectele comice ale disputei dintre presedinte si premier privind reprezentarea Romaniei la summitul european, "insa in timp ce opinia publica se amuza de acuzatiile de plagiat formulate de revista Nature la adresa lui Victor Ponta, USL isi continua ofensiva, schimband presedintii celor doua Camere precum si titularii altor "posturi sensibile".
In incheierea articolului, Le Figaro scrie: "Ramane sa masuram capacitatea de riposta a lui Traian Basescu. Aflat la presedintie din 2004, acest veteran al politicii nu si-a spus cu siguranta ultimul cuvant", amintind ca intr-o procedura similara de suspendare lansata de opozitie in 2007, presedintele a castigat cu un procent de aproape 75%.
AGENTIA FRACE-PRESSE. Criza politica de la Bucuresti genereaza temeri ca democratia din Romania ar fi expusa amenintarilor, scrie Agentia France-Presse, relatand ca presedintele Traian Basescu a fost suspendat de Parlament.
"Parlamentul Romaniei a votat vineri in favoarea suspendarii presedintelui de centru-dreapta Traian Basescu, in cadrul unei crize politice care genereaza temeri ca democratia din Romania ar fi expusa amenintarilor", comenteaza France-Presse.
Agentia France Presse citeaza declaratiile venite din Germania, care s-a aratat "ingrijorata" de modificarile legislative facute de guvernul Ponta, precizand ca ele vor fi luate in vedere atunci cand se va discuta "aderarea Romaniei la spatiul Schenghen, in septembrie".
BBC. Jurnalistii de la BBC au urmarit si ei subiectul si scriu despre procesul decizional din Romania ca este practic "paralizat din cauza conflictului politic dintre presedinte si premier, chiar in momentul in care ar trebui finalizata intelegerea cu FMI".
ASSOCIATED PRESS. Agentia Associated Press titreaza: "Parlamentul Romaniei s-a pronuntat cu o majoritate covarsitoare pentru suspendarea presedintelui Basescu".
Sursa: Mediafax
Etichete: traian basescu, victor ponta, presa internationala, USL,
Dată publicare:
06-07-2012 21:34