Milioane de oameni vor ramane luni FARA INTERNET. Cum VERIFICI in 2 pasi daca te numeri printre ei
Daca aveti un anumit tip de virus pe calculator exista o sansa reala ca luni sa fiti deconectat de la internet.
La sfarsitul articolului gasiti pasii pe care trebuie sa-i parcurgeti pentru a vedea daca sistemul dumneavoastra este infectat si ce trebuie sa faceti ca sa stergeti virusul din calculator
Utilizatorii de net sunt avertizati si sfatuiti sa verifice ca sistemele pe care le detin nu au fost infectate cu virusul Alureon/DNS Changer bot.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Virusul, un software, a infectat sute de mii de calculatoare din lume in ultima parte a anului trecut. A fost creat sa redirectioneze userii de la site-urile de incredere spre site-uri fantoma, intr-o incercare de a fura informatii personale si financiare.
CITESTE SI: VIDEO: Legati-va centurile! Baiatul asta i-a dat atat de tare ca a decolat cu SUV-ul pe autostrada!
Atunci cand atacul cibernetic a fost descoperit, FBI-ul a creat un net "de siguranta", care sa filtreze calculatoarele infectate prin serverele institutiei si sa opreasca ofensiva hackerilor.
Insa aceste servere vor fi oprite luni, iar sistemele inca infectate vor pierde conexiunea la internet fara avertizare.
Avertizari in acest sens au fost trimise prin intermediul Facebook si Google. Providerii de internet si-au anuntat clientii despre pericol, iar FBI-ul a creat o pagina de informare pe internet.
CITESTE SI: VIDEO HORROR! A sarit de la mare distanta si nu i s-a deschis parasuta! Imagini interzise sub 18 ani:
Insa, in ciuda tuturor acestor masuri, inca mai sunt in jur de 277.000 de computere infectate in toata lumea. Mai putin decat in aprilie, atunci cand autoritatile au numarat 360.000. Dintre sistemele inca infectate, 64.000 functioneaza in SUA.
Userii a caror calculatoare sunt inca infectate vor pierde luni conexiunea la internet. Acestia vor fi nevoiti sa sune compania de internet, care ii va ajuta sa stearga virusul si sa se reconecteze la internet.
Cum a inceput totul
Problema a inceput anul trecut, atunci cand o echipa de hackeri din toata lumea a pus la cale un atac cibernetic prin intermediul unor reclame, menit sa preia controlul a mai mult de 570.000 de computere.
Atunci cand FBI-ul a anihilat gruparea hackerilor, in sfarsitul anului trecut, agentii au realizat ca, daca vor inchide pur si simplu serverele infectate folosite pentru a controla computerele, toti utilizatorii isi vor pierde conexiunea la net.
Asa ca, FBI-ul a angajat o echipa de experti care au creat la propriu un internet "de siguranta". Acestia au instalat doua servere curate care au tinut locul celor folosite de hackeri si care i-au tinut conectati la internet pe userii cu sisteme afectate.
Insa aceste servere temporare vor fi inchise luni, 9 iulie, la ora 4.01 GMT (07.01, ora Romaniei).
Majoritatea victimelor nici macar nu stiu ca sistemele vor au fost infectate, chiar daca virusul le-a incetinit viteza de conectare si navigare pe Internet si le-a afectat programul antivirus.
Pentru a verifica daca sistemele dumneavostra sunt infectate, puteti vizita site-ul construit de FBI: www.dcwg.org.
CE TREBUIE SA FACI CA SA NU RAMANI LUNI FARA INTERNET:
1. Vizitati site-ul aprobat de FBI - www.dns-ok.us - si verificati daca obtineti un ecran verde - ceea ce inseamna ca nu sunteti in pericol - sau un ecran rosu - semn ca veti pierde conexiunea la internet.
2. Daca rezultatul este un ecran rosu, vizitati www.dcwg.org/fix, care listeaza o serie de programe antivirus gratuite si un soft cu ajutorul caruia puteti sterge virusul din calculator. Expertii recomanda in principal Microsoft Windows Defender si Avira.
Pentru mai multe informatii vizitati www.dcwg.org/detect/
Citeste si: