Adunarea Generala a ONU la New York. Protest in fata hotelului unde este cazat presedintele Iranului
Aproximativ 50 de manifestanti au protestat luni in fata hotelului unde este cazat presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, care participa la Adunarea generala a ONU care incepe marti.
"Warwick, Warwick, sa-ti fie rusine!", strigau manifestantii in fata hotelului cu acest nume unde este cazat presedintele iranian. "Afara din Warwick, afara din New York, afara din Natiunile Unite", se putea citi pe pancarta unui manifestant.
David Ibsen, de la organizasia "Uniti impotriva unui Iran nuclear" (United Against Nuclear Iran) a facut apel la boicotarea hotelului: "Multe locuri au hotarat sa nu il adaposteasca deoarece regimul sau este cel mai mare sponsor din lume al terorismului", a apreciat acesta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe langa caricaturi ale lui Ahmadinejad, un manifestant purta fotografia unei femei aparent in curs de a fi ingropata dupa ce fusese ucisa cu pietre. Un altul arbora drapelul israelian.
intr-un comunicat, hotelul Warwick a declarat ca "gazduieste delegatiile diferitelor state din 1926 si se inscrie in traditia ospitalitatii orasului New York pentru participantii la adunarea generala (a ONU, n.r.). Politica noastra urmareste atat respectarea vietii private a clientilor nostri cat si drepturile celor care aleg sa isi exprime opiniile".
Peste 120 de sefi de stat, prim ministrii si ministri sunt asteptati la New York pentru a 67-a sesiunea a Adunarii Generale a ONU.
Mahmoud Ahmadinejad condamna sanctiunile ONU
Ahmadinejad, care se afla la New York pentru Adunarea Generala a ONU din aceasta saptamana, a criticat cu virulenta sanctiunile impuse Iranului cu ocazia unei dezbateri la Natiunile Unite. El a vizat, in particular, Statele Unite, Franta si Marea Britanie. "Privilegiul discriminatoriu al dreptului de veto de care se bucura unii membri ai Consiliului de Securitate nu este foarte legitim", a spus el la sediul ONU din New York.
"Acesta este motivul pentru care Consiliul de Securitate nu a reusit sa stabileasca justitia si sa asigure pacea si securitatea in lume", a adaugat el. "Unii membri ai Consiliului de Securitate, care beneficiaza de dreptul de veto, au ales tacerea privind focoasele nucleare ale unui «regim fals» pe cand, chiar in acelasi timp, ei impiedica progresul stiintific al altor natiuni", a declarat in continuare referindu-se la Israel, care dispune de un program nuclear secret.
Occidentalii si Israelul suspecteaza Iranul ca vrea sa se doteze cu arma atomica sub acoperirea unui program nuclear civil. Iranul a negat, afirmand ca programul sau de imbogatire a uraniului nu urmareste decat producerea de energie si izotopi medicali.
Iranul, aflat sub aplicarea unor sanctiuni, si marele puteri s-au angajat de cativa ani intr-un proces foarte dificil de discutii care vizeaza sa gaseasca o solutionare diplomatica acestui diferend.
Dar ultima reuniune, de la sfarsitul lui iunie, de la Moscova intre negociatorii iranieni si cei sase ai marilor puteri (Statele Unite, Rusia, China, Franta, Marea Britanie si Germania) s-au incheiat in blocaj.