Iranul sustine ca a descoperit un dispozitiv de spionaj ascuns intr-o roca la o instalatie nucleara

Ultima actualizare: 29-09-2012 05:26
Mahmoud Ahmadinejad

Conform cotidianului Haaretz, care citeaza Sunday Times, un dispozitiv de urmarire camuflat intr-o stanca a explodat, luna trecuta, cand trupele iraniene din apropiere de instalatia nucleara de la Fordo au incercat sa o mute.

Potrivit informatiilor, Gardienii Revolutiei din Iran patrulau in zona, in august, pentru a verificat terminalele de date si telefonie ale instalatiei subterane, in momentul in care au vazut roca si au incercat sa o mute.

"Expertii iranieni care au examinat locul exploziei au gasit ramasitele unui dispozitiv capabil sa intercepteze datele computerelor instalatiei, unde uraniul este imbogatit in centrifuge", afirma sursele citate. "Exista temeri ca o importanta sursa de informatii ar fi fost pierduta pentru Occident", adauga aceasta.

Initial, Iranul a tinut secrete informatiile privind explozia, dar saptamana trecuta, Fereydoun Abbasi-Davani, vicepresedintele tarii si liderul agentiei pentru energie atomica, a dezvaluit ca au fost folositi explozibili pentru a intrerupe liniile de inalta tensiune dinspre orasul invecinat Qom catre Fordo, la 17 august. La o zi dupa aceasta, a afirmat el, inspectorii AIEA au cerut sa li se permita o vizita inopinata la Fordo.

Iranul a acuzat compania germana Siemens, sambata, de amplasarea unor explozibili de mici dimensiuni in interiorul echipamentului Republicii Islamice cumparat pentru controversatul sau program nuclear, acuzatie pe care firma o neaga. Proeminentul parlamentar Alaeddin Boroujerdi a declarat ca expertii in securitate iranieni au descoperit explozibilii si i-au indepartat inainte de detonare, adaugand ca autoritatile cred ca echipamentul a fost vandut pentru a deturna eforturile de imbogatire a uraniului.

"Echipamentul trebuia sa explodeze dupa ce era pus in functiune, pentru a distruge sistemul nostru", a declarat el. "Dar intelepciunea expertilor nostri a periclitat conspiratia inamicului".

Siemens a negat acuzatiile si a afirmat ca divizia sa nucleara nu mai face afaceri cu Iranul din 1979, cand a avut loc revolutia islamica.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO