Iranul sustine ca a descoperit un dispozitiv de spionaj ascuns intr-o roca la o instalatie nucleara

Mahmoud Ahmadinejad

Conform cotidianului Haaretz, care citeaza Sunday Times, un dispozitiv de urmarire camuflat intr-o stanca a explodat, luna trecuta, cand trupele iraniene din apropiere de instalatia nucleara de la Fordo au incercat sa o mute.

Potrivit informatiilor, Gardienii Revolutiei din Iran patrulau in zona, in august, pentru a verificat terminalele de date si telefonie ale instalatiei subterane, in momentul in care au vazut roca si au incercat sa o mute.

"Expertii iranieni care au examinat locul exploziei au gasit ramasitele unui dispozitiv capabil sa intercepteze datele computerelor instalatiei, unde uraniul este imbogatit in centrifuge", afirma sursele citate. "Exista temeri ca o importanta sursa de informatii ar fi fost pierduta pentru Occident", adauga aceasta.

Initial, Iranul a tinut secrete informatiile privind explozia, dar saptamana trecuta, Fereydoun Abbasi-Davani, vicepresedintele tarii si liderul agentiei pentru energie atomica, a dezvaluit ca au fost folositi explozibili pentru a intrerupe liniile de inalta tensiune dinspre orasul invecinat Qom catre Fordo, la 17 august. La o zi dupa aceasta, a afirmat el, inspectorii AIEA au cerut sa li se permita o vizita inopinata la Fordo.

Iranul a acuzat compania germana Siemens, sambata, de amplasarea unor explozibili de mici dimensiuni in interiorul echipamentului Republicii Islamice cumparat pentru controversatul sau program nuclear, acuzatie pe care firma o neaga. Proeminentul parlamentar Alaeddin Boroujerdi a declarat ca expertii in securitate iranieni au descoperit explozibilii si i-au indepartat inainte de detonare, adaugand ca autoritatile cred ca echipamentul a fost vandut pentru a deturna eforturile de imbogatire a uraniului.

Citește și
explozie, rachete, Israel
Responsabil militar iranian: Razboiul Israelului contra Iranului "va avea loc in cele din urma"
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban

"Echipamentul trebuia sa explodeze dupa ce era pus in functiune, pentru a distruge sistemul nostru", a declarat el. "Dar intelepciunea expertilor nostri a periclitat conspiratia inamicului".

Siemens a negat acuzatiile si a afirmat ca divizia sa nucleara nu mai face afaceri cu Iranul din 1979, cand a avut loc revolutia islamica.

 

Articol recomandat de sport.ro
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Citește și...
Un atac israelian asupra Iranului ar declansa
Un atac israelian asupra Iranului ar declansa "un al treilea razboi mondial" - general iranian

Un comandant al Gardienilor Revolutiei, armata de elita a regimului iranian, a afirmat ca un atac al Israelului asupra Iranului ar declansa "un al treilea razboi mondial", relateaza AFP.
 

Responsabil militar iranian: Razboiul Israelului contra Iranului
Responsabil militar iranian: Razboiul Israelului contra Iranului "va avea loc in cele din urma"

Razboiul Israelului impotriva Iranului "va avea loc in cele din urma", a declarat sambata generalul Mohammad Ali Jafari, comandantul sef al Gardienilor Revolutiei (Pasdaran), afirmand ca tara sa este pregatita si va distruge statul evreu, transmite AFP.

General iranian:
General iranian: "In cazul unui atac impotriva Iranului, nu va ramane nimic din Israel"

Comandantul Gardienilor Revolutiei iraniene a avertizat ca Iranul este pregatit "sa distruga Israelul" in cazul unor raiduri aeriene impotriva instalatiilor sale nucleare. De asemenea, va ataca bazele militare americane din Orientul Mijlociu.

Recomandări
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, joi, la Wroclaw, Polonia, un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între care România, afectate de inundaţii, informează AFP.

George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea "Sunteți un om violent?"

La PRO TV, continuă seria de interviuri cu principalii candidați la prima functie în stat, iar invitatul de joi seara este liderul AUR, George Simion.

Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile
Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile

Campania electorală pentru alegerile parlamentare va începe la data de 1 noiembrie 2024, a decis joi Biroul Electoral Central, care a transmis și interdicțiile după cele 30 de zile de campanie.