Adio Marte, adio Luna. Obama tine NASA la sol. Nu-s bani

Dată publicare: 16-04-2010 00:00
Dată actualizare: 25-10-2012 18:31


Viitorul NASA este pe... Pamant. Cu intreaga flota de navete spatiale, proaspat pensionata, astronautii americani au ramas la sol, cu ochii-n soare.

Si cum, din cauza crizei, administratia Obama a devenit cam stransa la punga, pe programul de construire de noi navete s-a asternut praful.

Deocamdata, Agentia Spatiala Americana trebuie sa se multumeasca doar cu o marire a bugetului destinat cercetarii.

Planurile marete de recucerire a Lunii si de a pune piciorul pe Marte raman, pentru moment, vise.

In plus, Obama crede ca este posibil ca astronautii americani sa zboare cu contractori... privati.

Programul spatial "Constelatia", care urma sa-i readuca pe americani pe Luna pana in 2020 si apoi pe Marte, a fost anulat in urma cu aproape doua luni. 9 miliarde de dolari au fost investiti pentru ca astronautii americani sa recucereasca Universul. Acum multi sunt readusi cu picioarele pe pamant, din cauza recesiunii.

"Proiectul presedintelui Bush din 2004 suna foarte frumos, insa nu a fost planificat bine si nu si-a atins obiectivele. A "inghetat", spune analistul George Muser.

Tocmai de aceea, multi angajati de la Centrul Spatial Kennedy din Florida se intreaba daca vor mai avea un loc de munca si daca Statele Unite se mai pot lauda cu suprematia in fata rusilor.

Desi Casa Alba subliniaza ca noul program va crea locuri de munca, multi angajati NASA raman sceptici.

"Am fost intotdeauna lideri in spatiu, insa daca nu zburam, imi vine greu sa cred ca ne vom mentine pozitia. Sunt dezamagit, pentru ca vom avea de pierdut.", se plange Jeff Lakaszcyck de la United Space Alliance:

Proiectul de reforma propus de Barack Obama include folosirea unor companii private pentru a-i trimite pe astronautii americani in spatiu si adauga inca 6 miliarde de dolari pentru urmatorii 5 ani la bugetul NASA. Bani care vor merge la cercetare si vor crea locuri de munca, insista democratii.

Tags: spatiu, nasa, obama,


VIDEO PROTVPLUS.RO