Marea Britanie și UE au prelungit termenul limită pentru un acord post-Brexit până duminică
Acordul post-Brexit între Marea Britanie și Uniunea Europeană rămâne în continuare în aer, după ce discuțiile de miercuri seară s-au încheiat fără rezultat.
Premierul britanic, Boris Johnson, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au căzut de acord să acorde un termen până duminică pentru o decizie fermă legată de viitorul negocierilor cu UE, conform Reuters.
Cele două echipe au timp să depășească impasul până la sfârșitul acestei săptămâni, termen dat de șefa Comisiei Europene.
Premierul britanic a ajuns spre seară la Bruxelles, unde a fost primit de şefa Comisiei Europene. Cei doi erau zâmbitori atunci când şi-au dat jos măştile de protecție pentru fotografiile oficiale.
După o întâlnire care a durat trei ore, Boris Johnson s-a întors la Londra fără să mai dea ochii cu presa, iar şefa Comisiei Europene a anunţat că Uniunea şi Regatul Unit rămân în continuare departe de un consens.
„Am căzut de acord ca echipele noastre să reia imediat discuţiile şi să încerce să rezolve aceste probleme esenţiale. Vom avea o decizie până la sfârşitul săptămânii”, se arată într-un comunicat.
Şi britanicii şi europenii sperau ca oficialii să găsească un compromis asupra principalelor divergenţe apărute după Brexit. Vorbim despre accesul pescarilor europeni în apele britanice, stabilirea unor norme care să prevină concurenţa neloială din partea companiilor britanice pe piaţa europeană şi crearea unui mecanism de soluţionare a diferendelor.
Între timp, comercianţîi britanici îşi umplu depozitele cu marfă din Uniune.
Sebastien Rivera, Federaţia Britanică a Transportatorilor:„Britanicii adună marfa în perspectiva unor posibile dificultăţi din cauza Brexitului. De exemplu, formalităţi suplimentare la vamă, declaraţii de securitate şi, în aceeaşi măsură, chiar probleme cu vama, mărfuri care s-ar putea scumpi."
În portul Calais din Franţa, sute de TIR-uri încărcate cu diferite produse aşteaptă să treacă în Marea Britanie.
Sebastien Rivera, Federaţia Britanică a Transportatorilor: „E o catastrofă. Nu e corect. Mai sunt trei săptămâni şi nu avem niciun răspuns. Nu pot să le spun nimic concret celor pe care îi reprezint, nu avem nicio garanţie legată de ce fel de acte vor fi necesare ca să intre în Marea Britanie."
Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană pe 31 ianuarie, dar face în continuare parte din toate structurile economice până la sfârşitul anului. Efectele ar fi extrem de grave în cazul în care cele două părţi nu ajung la un acord de comerţ până atunci.
Londra avertizează UE să facă unele concesii semnificative până la 13 decembrie
Londra a avertizat joi Uniunea Europeană că până la finalul acestei săptămâni trebuie să facă concesii semnificative pentru a depăşi impasul în care se află negocierile asupra relaţiilor comerciale viitoare dintre cele două părţi, relatează joi Reuters.
''Cred că duminică este un moment important. În aceste discuţii niciodată nu spui niciodată, dar cred că trebuie să ajungem la o anume finalitate'', a declarat ministrul de externe britanic Dominic Raab pentru postul de televiziune Sky News.
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: Marea Britanie, ue, brexit, acord brexit,
Dată publicare:
10-12-2020 12:53