Ultima negociere pentru Brexit. Boris Johnson, întâlnire cu Ursula von der Leyen

Ultima actualizare: 09-12-2020 20:24

Premierul britanic, Boris Johnson, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au un dineu de lucru miercuri seară.

În "meniu" este deblocarea negocierilor pentru un acord post-Brexit după ce echipele de negociatori au ajuns în impas. "Uniunea Europeană insistă asupra unor lucruri pe care niciun premier britanic nu le poate accepta" a spus Johnson înainte de a pleca spre Bruxelles. Iar timpul se scurge implacabil. După 31 decembrie Marea Britanie nu mai urmează regulile comerciale ale Uniunii Europene.

După ce Regatul Unit a părăsit blocul comunitar, pe 31 ianuarie 2020, cele două părţi au încercat până acum zadarnic să ajungă la un compromis asupra relaţiilor viitoare.

Michel Barnier, negociatorul șef al Uniunii Europene: ”În acest stadiu, mai mult ca oricând, Brexit-ul e o şcoală a răbdării, o Universitate a răbdării, aş zice”.

Principalele puncte de divergenţă rămân cele legate de solicitările Uniunii privind menţinerea accesului pescarilor europeni în apele britanice, stabilirea unor norme care să prevină concurenţa neloială din partea companiilor britanice pe piaţa europeană şi crearea unui mecanism de soluţionare a diferendelor.

Boris Johnson: ”Trebuie să fim optimişti, trebuie să credem în capacitatea raţiunii de a debloca discuţiile, dar sunt nevoit să vă spun că, în acest moment, situaţia este foarte, foarte delicată. Dar o să ne dăm silinţa!”

Fabian Zuleeg, Director executiv al Centrului de politici europene: ”Întrebarea este ce poate face Boris Johnson? Ce fel de înţelegere este dispus să accepte? Până la urmă, Uniunea Europeană - fie că vorbeşte cu Barnier ori Ursula von der Leyen - are un mandat din partea celor 27 de state membre. Nu sunt semne că acest mandat s-ar putea schimba”.

Parisul a avertizat că guvernul francez se va opune oricărui acord între Uniunea Europeană şi Londra care îi ''sacrifică'' pe pescarii francezi.

Anna Stewart, Brixham, UK: ”Sectorul pescuitului este o parte infimă a economiei britanice, contribuie cu doar 0.028% la PIB. Şi totuşi, chestiunea drepturilor de pescuit a devenit unul dintre cele mai dificile obstacole în calea unui acord comercial intre UE şi UK”.

În lipsa unui acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regat va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, sinonime cu drepturi vamale sau cote, ceea ce alimentează riscul unui nou şoc economic suprapus celui al pandemiei.

După negocieri separate, cele două părți au ajuns - totuşi - la un acord: Şi anume în privinţa aranjamentelor comerciale vizând Irlanda de Nord, a cărei graniţa cu Republica Irlanda devine granița Regatului Unit cu Uniunea Europeană.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO