Marea Britanie și UE mai au 48 de ore pentru a ajunge la un acord care ar evita un Brexit dezordonat

Marea Britanie nu va cere extinderea perioadei de tranziție post-Brexit
Shutterstock

Liderii Marii Britanii şi ai Uniunii Europene nu au reuşit, luni, să elimine diferenţele de opinie pentru un acord post-Brexit, într-o convorbire telefonică de ultimă instanţă.

Aceștia mai au la dispoziţie 48 de ore pentru a evita o separare dezordonată la sfârşitul acestei luni, transmite Reuters, citat de News.ro.

Oficiali ai UE au spus că negocierile de la Bruxelles mai degrabă au regresat decât să fi avansat, înainte de o discuţie de 90 de minute între premierul britanic Boris Johnson şi preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, luni seara.

Johnson va merge la Bruxelles pentru a discuta din nou cu von der Leyen.

Ministrul irlandez de Externe, Simon Coveney, a declarat că mai este timp până miercuri pentru a preveni un scenariu ”fără acord” atunci când Marea Britanie va părăsi definitiv UE pe 31 decembrie, care i-ar afecta puternic economia şi ar agrava impactul pandemiei de Covid-19.

Citește și
Brexit
Brexit: Mii de europeni aflaţi în Regatul Unit riscă să-şi piardă drepturile
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Liderii celor 27 de state membre ale UE au convenit să intensifice planurile de urgenţă pentru efectele lipsei unui asupra economiilor lor, atunci când se vor întruni la un summit, joi şi vineri, de aici şi termenul limită de miercuri.

"Condiţiile pentru un acord nu există din cauza diferenţelor de opinie rămase în ceea ce priveşte problemele critice", au spus von der Leyen şi Johnson într-un comunicat comună, după discuţia avută, care a urmat unei conversaţii de sâmbătă.

”Am cerut negociatorilor noştri să pregătească o evaluare a diferenţelor rămase, care vor fi discutate personal în zilele următoare”, au spus ei.

Lira sterlină s-a prăbuşit din cauza îngrijorării că nu va exista un acord care să acopere comerţul anual în valoare de aproape 1.000 de miliarde de dolari. Marea Britanie, care a aderat la UE în 1973, a părăsit oficial blocul la 31 ianuarie, dar se află într-o perioadă de tranziţie, în care normele privind comerţul, călătoriile şi afacerile au rămas neschimbate.

De săptămâni întregi, cele două părţi nu se înţeleg cu privire la drepturile de pescuit în apele britanice, asigurarea unei concurenţă loiale pentru companii şi modalităţile de soluţionare a conflictelor viitoare.

Lipsa unui acord ar bloca graniţele, ar perturba pieţele financiare şi lanţurile de aprovizionare din întreaga Europă şi nu numai, în timp ce lumea încearcă să facă faţă costului economic al pandemiei de Covid-19.

Cu doar câteva zile rămase pentru încheierea unui acord, diplomaţii UE au spus că este un moment decisiv atât pentru Regatul Unit, cât şi pentru cel mai mare bloc comercial din lume.

Camera Comunelor a adoptat controversatul proiect de lege referitor la Tratatul de retragere din UE

 

Camera inferioară a parlamentului britanic a adoptat luni seară controversatul proiect de lege care pune sub semnul întrebării Tratatul Brexit, o măsură de precauţie pentru Londra, care în cursul după-amiezii se declarase dispusă să renunţe ulterior la clauzele care au declanşat actuala criză din relaţia cu UE, transmite AFP.

Textul revine în special asupra anumitor aranjamente vamale pentru provincia britanică a Irlandei de Nord, planificate iniţial pentru a se evita pe 31 decembrie, când se încheie perioada de tranziţie, reintroducerea unei frontiere cu Irlanda, o garanţie considerată esenţială pentru menţinerea păcii pe insulă.

Pentru Londra, scopul proiectului de lege este de a apăra în reacţie integritatea teritorială a Marii Britanii, asigurând continuitatea schimburilor comerciale între regat şi provincia Irlanda de Nord. Adoptarea textului survine la scurt timp după ce executivul britanic a declarat luni după-amiază că este dispus să renunţe la clauzele controversate care au determinat UE să iniţieze o procedură de încălcare a dreptului comunitar împotriva Regatului Unit.

Condiţiile pentru încheierea unui nou acord comercial între UE şi Regatul Unit nu sunt îndeplinite

 

Preşedinta Comisie Europene Ursula von der Leyen şi premierul britanic Boris Johnson au anunţat luni, potrivit unei declaraţii comune, că încheierea unui nou acord comercial este imposibilă acum ''ca urmare a diferenţelor rămase în ceea ce priveşte probleme critice'', relatează Reuters.

''Le-am cerut negociatorilor noştri şefi să pregătească o imagine de ansamblu a diferenţelor rămase care să fie discutate personal în zilele următoare'', au menţionat cei doi lideri.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Încercare de ultim moment pentru un acord post-Brexit între Marea Britanie și UE
Încercare de ultim moment pentru un acord post-Brexit între Marea Britanie și UE

Marea Britanie şi UE vor face în această săptămână o încercare de ultim moment pentru un acord post-Brexit.

Brexit: Mii de europeni aflaţi în Regatul Unit riscă să-şi piardă drepturile
Brexit: Mii de europeni aflaţi în Regatul Unit riscă să-şi piardă drepturile

Mii de europeni vulnerabili care trăiesc în Regatul Unit riscă să-şi piardă drepturile din cauza Brexitului, au avertizat joi militanţi ai asociaţiei The3Million, care apără interesele cetăţenilor europeni în Regatul Unit, transmite AFP.

„Ultima șansă” pentru un acord comercial între UE și Marea Britanie, dar negocierile sunt în impas
„Ultima șansă” pentru un acord comercial între UE și Marea Britanie, dar negocierile sunt în impas

Negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, le-a transmis miercuri reprezentanţilor statelor membre că negocierile asupra unui acord comercial cu Regatul Unit ajung într-un moment „al ultimei şanse”, transmite Reuters.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.