Acord de principiu al UE pentru prelungirea sanctiunilor economice impotriva Rusiei. Motivul invocat de liderii europeni


Ultimul update: Sambata 05 Decembrie 2015 07:00
Data publicarii: Miercuri 02 Decembrie 2015 20:14
Categorie: Stiri externe
vladimir putin

Uniunea Europeana a ajuns la un acord de principiu privind prelungirea sanctiunilor economice impotriva Rusiei pentru inca 6 luni din cauza ca nu se inregistreaza progrese in implementarea acordului de pace in estul separatist al Ucrainei, relateaza DPA.

"Exista un consens general" de a merge cu prelungirea sanctiunilor pentru inca sase luni, a declarat miercuri presei, la Bruxelles, ministrul spaniol de externe Jose Manuel Garcia-Margallo, in marja unei reuniuni cu omologii sai din cadrul NATO, potrivit Agerpres.

Surse diplomatice au confirmat ulterior, sub protectia anonimatului, ca exista un acord preliminar privind prelungirea sanctiunilor. Actualele sanctiuni impuse Rusiei de catre UE urmeaza sa expire la 31 ianuarie.

Nu se stie deocamdata clar cand va fi luata decizia oficiala. Ministrii de externe din UE urmeaza sa se reuneasca la 14 decembrie.

Sanctiunile economice impotriva Rusiei au fost instituite pentru prima data in iulie 2014, ca reactie la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia. Masurile, care urmaresc sa limiteze importurile Rusiei si accesul bancilor rusesti la pietele de capital europene, au afectat grav relatiile dintre Bruxelles si Moscova.

Aceste masuri sunt printre cei mai controversati pasi facuti pentru a limita implicarea Rusiei in Ucraina, afectand negativ atat economia rusa, cat si pe cea a blocului comunitar.

Insa UE a conditionat ridicarea sanctiunilor de succesul acordului de incetare a focului in estul Ucrainei, care trebuia sa fie implementat pana la sfarsitul acestui an, insa violentele persista

Sursa: Agerpres

Tags: sanctiuni, ue, rusia,

VIDEO PROTVPLUS.RO