Acord de incetare a focului in Siria. Armistitiul semnat la Munchen va permite trimiterea de ajutoare umanitare in zona

Ultima actualizare: 15-02-2016 07:07

Conferinta de securitate de la Munchen a inceput cu o veste buna. Partile implicate in discutiile privind razboiul din Siria au semnat un acord de incetare a focului.

Armistitiul va intra in vigoare peste o saptamana si nu va include si gruparea Stat Islamic. Cat mai repede posibil vor incepe insa livrari de ajutoare umanitare catre toate zonele afectate de lupte sau aflate sub asediu.

FREDERIK PLEITGEN, corespondent CNN: "Unele dintre aceste cladiri au sute, daca nu mii de ani vechime, iar acum sunt distruse aproape in totalitate."

In ultimele saptamani, trupele lui Bashar al Assad au avansat vertiginos in zonele rurale situate la nord de Alep. Si amenintau sa incercuiasca mii de civili in cartierele controlate de rebeli.

Comandant sirian: "Este o chestiune de luni pana cand vom castiga acest razboi, multumita sprjinului oferit de bombardamentele ruse."

Rusia a efectuat 1900 de bombardamente in Siria in ultima saptamana, oficial, vizand tinte teroriste. Situatia i-a alarmat pe occidentali, in conditiile in care mii de sirieni au fugit din zonele amenintate catre granita cu Turcia.

JOHN KERRY, secretarul de stat american: "Bashar al Assad incearca sa obtina victoria infometandu-si poporul. Se bucura de ajutorul unor bombardamente ce nu cruta vietile civililor. Asta nu a slabit gruparea ISIS, ci, din contra, i-a permis sa isi sporeasca influenta profitand de haosul iscat."

Acordul de incetare a focului, semnat joi seara la Munchen, va permite trimiterea urgenta de ajutoare umanitare in flux continuu catre toate zonele afectate de conflict, fie ele sub controlul Damascului sau al rebelilor.

SERGHEI LAVROV, ministrul rus de externe: "Documentul pe care l-am adoptat stipuleaza pentru prima data nevoie de a ne coordona actiunile la nivel politic si umanitar, dar si in dimensiune militara."

Armistitiul nu include si organizatiile teroriste Stat Islamic si Frontul Al Nusra. Prin urmare, bombardamentele care le vizeaza vor continua.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO