Acces fără precedent în Coreea de Nord. Observațiile unui oficial ONU după o vizită de 4 zile
Coreea de Nord își dorește foarte mult să se schimbe, spune un oficial din ONU după o vizită în această țară, unde a primit acces fără precedent.
David Beasley, director executiv al Programului Alimentar Mondial, a petrecut două zile în capitala Phenian și două în zonele rurale. El a declarat pentru BBC că statul comunist face eforturi pentru a asigura standardele nutriționale, iar foametea nu a mai fost așa ridicată precum în anii '90.
”Pare că se întoarce o nouă pagină în istorie”, a spus Beasley.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acesta a vizitat Coreea de Nord între 8 și 11 mai, iar vizita a inclus și o vizită la o creșă de copii din provincia Hwanghae, precum și o fabrică de biscuiți fortificată din Phenian.
Oficialul a declarat pentru BBC că a observat în mediul rural faptul că doar o cincime din teren este arabil.
”Unul dintre cele mai puternice lucruri pe care le-am văzut în mediul rural, este primăvară și acum plantează. Nu există mecanizare, au voi care trag plugurile, bărbații și femeile sunt pe câmpuri”, a spus el.
”Este totul foarte structurat, foarte organizat, fiecare centimetru este toaletat. Ei plantează culturile efectiv până la marginea drumului, folosesc orice spațiu disponibil, pentru că este un teren predominant montan. Nu am văzut foamete cum era în anii '90, sunt vești bune. Dar nu există nicio îndoială de faptul că acolo este o problemă cu mâncarea”, a spus Beasley.
Între 1994 și 1998, sute de mii de oameni ar fi murit în Coreea de Nord din cauza unei foamete răspândite. După seceta de anul trecut, ONU a transmis că 7 din 10 nord-coreeni se bazează pe ajutoarele de mâncare, iar 4 din 10 sunt subnutriți.
Luna trecută, ONU a cerut un ajutor de 111 milioane de dolari pentru a ajuta oamenii din această țară. Statele Unite s-au oferit să ajute la reconstruirea țării, cu condiția denuclearizării.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!