Cei trei americani eliberați din Coreea de Nord s-au întors acasă. Au fost întâmpinați de Donald și Melania Trump

×
Codul embed a fost copiat

Cei trei cetățeni americani eliberați din Coreea de Nord, după vizita efectuată miercuri de secretarul de stat Mike Pompeo la Phenian, s-au întors joi acasă, fiind întâmpinați de președintele american Donald Trump.

Primirea a avut loc la Baza Andrews din Maryland, în prezența liderului de la Casa Albă și a primei doamne Melania Trump. La ceremonie a participat și Mike Pence și soția sa Karen. Pe de altă parte, șeful diplomației americane ar fi plecat de la o bază din Alaska cu un alt avion.

Președintele Donald Trump a vorbit cu unul dintre foștii deținuți. „Este o noapte specială pentru acești oameni grozavi. Sincer, nu credeam că o să se întâmple, dar s-a întâmplat. A fost o realizare importantă pentru noi”, a spus Trump.

La rândul său, Kim Dong-chul a precizat, prin intermediul unui translator: „E ca un vis și suntem foarte foarte fericiți. Am fost tratați în multe feluri diferite.”

Citește și
Mike Pompeo si Donald Trump
Șeful diplomației americane, într-o nouă vizită la Phenian: „Nu mergem cu capul plecat și nu renunțăm la sancțiuni”
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Urmăriți LIVE primirea celor trei deținuți: 

 În cursul nopții de miercuri spre joi, președintele Donald Trump a scris pe Twitter că „așteaptă cu nerăbdare” să îi primească pe cei trei. Kim Dong Chul era în detenție dinainte ca Trump să devină președinte, însă Kim Hak-song și Kim Sang-duk au fost arestați primăvara trecută.

Potrivit agenției centrale de știri din Coreea de Nord, Kim Jong-un ar fi acceptat să îi elibereze doar la solicitarea lui Donald Trump, informează CNN.

 „A acceptat o sugestie oficială a președintelui Statelor Unite privind eliberare americanilor care erau ținuți în închisoare pentru ostilitățile împotriva Coreeid de Nord. El i-a ordonat șefului Comisiei pentru Afaceri de Stat să le acorde amnistia, pentru a fi repatriați”, a scris KCNA.

detinuti americani

La rândul lor, cei trei americani i-au mulțumit Administrației Trump pentru eforturile depuse: „Am dori să ne exprimăm aprecierea profundă pentru Guvernul Statelor Unite, președintele Trump, secretarul de stat Pompeo și cetățenii americani, pentru că ne-au adus acasă. Îi mulțumim lui Dumnezeu și familiilor și prietenilor care s-au rugat să ne întoarcem”.

Cu toate acestea, niciun membru al familiei nu va fi prezent la primirea celor trei, a precizat un oficial, întrucât există un protocol amplu în ceea ce privește foștii deținuți. Aceștia trebuie să discute mai întâi cu agenții de informații.

„Va fi un eveniment și sunt foarte încântat pentru că reprezintă ceva important pentru această țară”, a spus Donald Trump în cadrul unei ședințe, miercuri, preczând că începe să aibă un dialog „serios și pozitiv” cu Phenianul, ceea ce mulți „n-au crezut niciodată” că ar putea fi posibil.

Vicepremierul Mike Pence preciza, miercuri, că cei trei au „o stare bună de sănătate”, spre deosebire de studentul Otto Warmbier care a fost repatriat în stare critică și a murit la scurt timp după ce s-a întors acasă.

Cine sunt americanii eliberați

Kim Hak-song a fost acuzat de „acțiuni hostile”, în luna mai 2017, Anterior, s-a descris ca un misionar creștin care plănuia să deschidă o fermă experimentală la Universitatea de Știință și Tehnologie din Phenian (PUST), infomează BBC.

Tony Kim, cunoscut drept Kim Sang-duk, a lucrat și el la Universitatea din Pehnian. Totodată, el făcea muncă umanitară în Coreea de Nord.

Kim Dong-chul, pastor în anii 60, a fost reținut în 2015, fiind acuzat de spionaj, și condamnat la 10 ani de muncă silnică.

Începând din 1996, 14 americani au ajuns după gratii, în Coreea de Nord: Kim Dong-chul (30 de luni), Kim Hak-song (12 luni), Kim Sang Duk (12 luni), Otto Warmbier (17 luni), Kenneth Bae (24 de luni), Matthew Todd Miller (șapte luni), Jeffrey Fowle (cinci luni), Merril Newman (două luni), Eddie Young Su Jun (șase luni), Aijalon Mahli Gomes (șapte luni), Robert Park (mai puțin de două luni), Laura Ling (în jur de cinci luni), Euna Lee (cinci luni), Evan Hunziker (trei luni).

După întoarcerea acasă a lui Kim Dong-chul, Kim Hak-song și Kim Sang-duk, în Coreea de Nord mai rămân în închisoare doar șase cetățeni străini, care provin din Coreea de Sud. Trei dintre ei sunt dezertori nord-coreeni, care au ajuns în custodia Phenianului, iar alți trei sunt misionari. Totodată, zeci de cetățeni japonezi au fost dați dispăruți între 1970 și 1980, existând suspiciuni că ei au fost răpiți de agenții nord-coreeni. 

În 2015, CNN a discutat cu doi dintre cei sud-coreenii aflați în detenție, în cadrul unor interviuri organizate și supravegheate de guvernul nord-coreean. Astfel, Kim Kug-gi și Cjoe Chun-gil au recunoscut acuzațiile de spionaj care li se aduceau. Pe de altă parte, Serviciile de Informații ale Coreei de Sud au afirmat că acuzațiile nu au fundament.

Totodată, la finalul Războiului Coreean, mai mulți militari americani au ajuns în închisori din Coreea de Nord. Echipajul navei USS Pueblo a fost capturat, cu peste 50 de ani în urmă. 

Dintre cei 14 americani eliberați, emblematic este numele a doi jurnaliști: Laura Ling și Euna Lee. Cele două au lucrat pentru televiziunea fostului președinte Al Gore, fiind arestate în martie 2009, când relatau de la granița dintre Coreea de Nord și China. Ele au fost ulterior condamnate la 12 ani de muncă, fiind acuzate că au intrat ilegal pe teritoriul nord-coreean. Cele două au fost eliberate abia după ce Bill Clinton, la acea vreme președinte, a zburat la Phenian și s-a asigurat că ele vor fi grațiate.

Potrivit BBC News, se estimează că 120.000 de persoane au fost condamnate la închisoare în Coreea de Nord, fără proces. Activiștii spun că oamenii pot fi condamnați pentru aproape orice. Prizonierii politici sunt trimiși în închisori separate, de cele mai multe ori în lagăre de muncă, care presupun muncă fizică dură, precum mineritul.

Ca urmare a anunțului privind eliberarea celor trei deținuți, premierul japonez Shinzo Abe l-a felicitat pe Donald Trump, precizând că este „o mare realizare”, care demonstrează „atitudinea pozitivă a Coreei de Nord”. 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Coreea de Nord a eliberat trei deținuți americani. Decizia, luată înainte de întâlnirea dintre cei doi lideri
Coreea de Nord a eliberat trei deținuți americani. Decizia, luată înainte de întâlnirea dintre cei doi lideri

Trei deținuți americani au fost eliberați de Coreea de Nord înainte de întâlnirea dintre Donald Trump și Kim Jong-un. Anunțul a fost făcut de liderul de la Casa Albă, pe Twitter. 

Șeful diplomației americane, într-o nouă vizită la Phenian: „Nu mergem cu capul plecat și nu renunțăm la sancțiuni”
Șeful diplomației americane, într-o nouă vizită la Phenian: „Nu mergem cu capul plecat și nu renunțăm la sancțiuni”

Șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a ajuns miercuri la Phenian, în pregătirea summitului dintre președintele Statelor Unite, Donald Trump, și omologul său nord-coreean, Kim Jong-un, care urmează să aibă loc în următoarele săptămâni.

Coreea de Nord îi cere lui Trump să n-o mai provoace „în mod deliberat”
Coreea de Nord îi cere lui Trump să n-o mai provoace „în mod deliberat”

Coreea de Nord i-a cerut Administrației Trump să nu inducă în eroare opinia publică și să nu mai „provoace în mod deliberat” autoritățile nord-coreene.

Prima măsură luată de cele două Corei după summitul istoric. Difuzoarele de propagandă au fost înlăturate
Prima măsură luată de cele două Corei după summitul istoric. Difuzoarele de propagandă au fost înlăturate

Coreea de Nord şi Coreea de Sud au început marţi demontarea difuzoarelor prin care transmiteau emisiuni de propagandă peste graniţa comună, a anunţat Ministerul Apărării de la Seul, după summitul intercoreean istoric de săptămâna trecută, transmite Reuters.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.