Coreea de Nord începe destructurarea complexului de teste nucleare între 23 şi 25 mai
Coreea de Nord "va lua măsuri tehnice" pentru destructurarea complexului său de teste nucleare şi va invita jurnalişti străini la o ceremonie de lansare a acestui proces între 23 şi 25 mai, a relatat sâmbătă agenţia oficială de presă KCNA,
"O ceremonie de destructurare a complexului de teste atomice este prevăzută între 23 şi 25 mai, în funcţie de condiţiile meteorologice", a transmis agenţia, care citează un comunicat al Ministerului nord-coreean al Afacerilor Externe.
Cu ocazia summitului intercoreean istoric de la 27 aprilie, liderul nord-coreean Kim Jong Un a propus Seulului să închidă în mai singurul său complex cunoscut de teste nucleare, Punggye-ri, o instalaţie secretă în apropiere de frontieră cu China.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La acest complex subteran au avut loc şase teste nucleare desfăşurate de Phenian, cel mai recent datând din septembrie.
Complexul, înconjurat de înălţimi greu de accesat, a fost săpat în adâncime sub un munte de granit de 2.000 de metri altitudine în Hamqyong-ul de Nord, provincie de nord-est la frontiera cu China. Este considerat locul ideal pentru a rezista forţelor declanşate de exploziile nucleare.
Acest complex a început să fie folosit în octombrie 2006, odată cu primul test nuclear nord-coreean, în timpul lui Kim Jong Il, tatăl defunct al lui Kim Jong Un. De atunci, locul este monitorizat prin imagini de satelit.
Unii experţi spun că ar fi vorba de o concesie de faţadă din partea Phenianului, deoarece complexul ar fi deja inutilizabil. Potrivit unor seismologi chinezi citaţi în aprilie pe site-ul Universităţii de Ştiinţă şi Tehnologie din China, ultimul test a provocat o prăbuşire de roci în interiorul muntelui.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!