A patra zi consecutivă de revolte în SUA în urma morţii lui George Floyd

Ultima actualizare: 30-05-2020 19:43

În Statele Unite se extind protestele declanșate de moartea unui bărbat de culoare neînarmat, în urma brutalității poliției.

În mai multe orașe au fost semnalate violențe, acte de vandalism și ciocniri cu forțele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc. Protestatarii au ajuns și la Casa Albă.

Cu pancarte pe care scrie "Nu ne mai ucideți!" ori deja celebrul mesaj "Black Lives Matter - Viețile negrilor contează!", sute de oameni s-au strâns în fața Casei Albe. Cer dreptate pentru George Floyd, bărbatul de culoare, care a murit sufocat de un polițist alb, pentru vina de a fi plătit cu o bancnotă de 20 de dolari falsă.

Reporter: ”Agenții de poliție au fost atacați întruna cu sticle de apă și diverse obicete. Ofițerii au respins proiectilele cu scuturile. Au fost confruntări intense mai toată ziua, aici, în fața Casei Albe”.

Momente și mai tensionate s-au derulat în Atlanta, în fața sediului CNN.

Reporter: ”Ajunși în fața sediului CNN au început să spargă geamuri și să arunce pietre. Aceste geamuri au fost sparte de un manifestant cu o placă de skate. Eu și colegii mei am fost aici, în spatele polițiștilor care stăteau față în față cu protestatarii”.

Keisha Lance Bottoms, primar Atlanta: ”Asta nu e Atlanta. Nu este spiritul lui Martin Luther King. Este haos curat! Un reporter de culoare de la CNN a fost arestat în transmisiune directă în timp ce transmitea mesajul vostru, iar voi le distrugeți sediul. Dacă vreți să schimbați America, mergeți la vot! Putem mai mult decât atât! Duceți-vă acasă!”

Și în Brooklyn, situația a scăpat rapid de sub control, de data această în jurul sediului central al poliției new yorkeze. Ofițerii au apelat la gaze lacrimogene.

Prezent la proteste, chiar în Minneapolis, actorul Jamie Foxx a acuzat forţele de ordine de tratament discriminatoriu față de afro-americani.

Jamie Fox, actor: ”De ce atunci când o persoană întră într-o biserică, stă alături de credincioşi, se roagă cu ei apoi scoate un pistol şi provoacă haos? Un bărbat alb. De ce, atunci când e vorba de noi(persoanele de culoare, n.r.), se ajunge la forţă brută?”

În Columbus, Ohio, zeci de oameni au atacat clădirea în care se află biroul guvernatorului.

Furia mulțimii n-a fost domolită nici de anunțul arestării poliţistului care l-a sufocat pe George Floyd.

Mike Freeman, purtator de cuvânt: ”Fostul ofiţer de poliţie Derek Chauvin e în custodia noastră. Fostul poliţist din Minneapolis a fost pus sub acuzare de procurori pentru omor prin imprudență”.

Familia victimei cere ca acuzația să fie schimbată în omor voluntar cu premeditare. Iar polițiștii care au asistat la scenă să dea, la rândul lor, socoteală în fața legii.

Potrivit unor informații apărute în presă, atât George Floyd cât și polițistul acuzat de omor ar fi lucrat împreună ca agenți de securitate, într-un club.

Copleșită de cele întâmplate, soția ofițerului arestat a depus cerere de divorț.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO