A inceput un nou razboi. Statele Unite au efectuat primul raid aerian contra Statului Islamic, in apropiere de Bagdad
Fortele americane au efectuat pentru prima oara un atac aerian asupra unui obiectiv al jihadistilor in apropiere de Bagdad, a anuntat armata americana, luni seara.
Cititi in acest material:
═► Incepand din 8 august 2014, fortele americane au efectuat 162 de raiduri impotriva Statului Islamic
═► Washingtonul lanseaza programe pentru identificarea jihadistilor din Statele Unite
═► Turistii israelieni, avertizati in privinta unor riscuri de atentate in Europa
═►
═►
Atacul aerian a avut loc in sud-vestul capitalei irakiene, potrivit CENTCOM, comandamentul armatei americane pentru Orientul Mijlociu si Asia Centrala, care precizeaza ca operatiunea a fost efectuata cu scopul sustinerii armatei irakiene "in ofensiva sa impotriva teroristilor din (cadrul gruparii) Stat Islamic". De la aceasta pozitie jihadista vizata de bombardamentul american "erau lansate tiruri catre militarii irakieni", explica armata americana.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Un alt atac a avut loc in nordul Irakului, in apropiere de Sinjar, si a distrus sase vehicule apartinand gruparii Statul Islamic (SI), potrivit CENTCOM. Aceste doua raiduri au avut loc "in cursul ultimelor 24 de ore". Incepand din 8 august 2014, fortele americane terestre au efectuat 162 de raiduri impotriva jihadistilor din cadrul SI, care au ocupat vaste teritorii in Siria si in Irak.
Presedintele Barack Obama a anuntat miercuri ca Statele Unite sunt pregatite sa efectueze atacuri aeriene contra SI in Siria, insa a subliniat ca exclude orice cooperare cu regimul de la Damasc, care, potrivit lui, si-a "pierdut legimitatea". Statele Unite inca nu au efectuat atacuri impotriva SI in teritoriul sirian.
Washingtonul lanseaza programe pentru identificarea jihadistilor din Statele Unite
Statele Unite vor lansa o noua serie de programe-pilot pentru reperarea jihadistilor aflati pe teritoriul american, a anuntat luni secretarul american al Justitiei, Eric Holder. "In prezent, putine amenintari sunt atat de stringente precum cea reprezentata de extremismul violent. Odata cu emergenta unor grupari ca Stat Islamic (SI) si stiind ca americani incearca sa plece in Siria si Irak pentru a participa la lupte, Departamentul Justitiei raspunde in mod adecvat", a declarat Holder, precizand ca aceasta initiativa este realizata in cooperare cu Casa Alba, Centrul national de lupta impotriva terorismului si Departamentul pentru Securitate Interna.
"Trebuie sa fim, in acelasi timp, creativi si agresivi contra extremismului violent si sa-i combatem pe cei care predica intoleranta, divizarea si ura nu doar in interiorul frontierelor noastre, ci si cu partenerii internationali", a adaugat el. Statele Unite colaboreaza deja cu alte tari pentru "a repera extremisti americani care se alatura unor grupari teroriste in strainatate".
Aceste programe sunt destinate crearii unei retele la nivel local pentru a repera cat mai repede posibil elementele periculoase. Departamentul Justitiei va colabora cu "reprezentantii unor comunitati, autoritatile publice de securitate, liderii religiosi si procurorii" din numeroase orase din Statele Unite.
Acesti oficiali vor favoriza angajamentul local si vor contribuie la lupta impotriva extremistilor prin crearea "unei vaste retele de parteneri intre comunitati", a mai spus Holder. El a precizat ca, din 2012, procurorii americani au participat la peste 1.700 de evenimente sau reuniuni pentru a "favoriza increderea si facilita libertatile civile", a conchis el.
CIA (agentia americana de informatii) a estimat saptamana trecuta ca SI numara intre 20.000 si 31.500 de combatanti, dintre care 2.000 sunt occidentali. Printre ei s-ar afla aproximativ zece americani, potrivit Pentagonului.
Presedintele Barack Obama va prezida la 24 septembrie 2014 o reuniune la nivel inalt a Consiliului de Securitate al ONU consacrata amenintarii jihadistilor straini care opereaza in Siria si in Irak. Casa Alba urmeaza sa organizeze in octombrie un summit privind extremismul si radicalizarea.
Turistii israelieni, avertizati in privinta unor riscuri de atentate in Europa
Statul evreu i-a avertizat luni pe turistii israelieni in privinta unor riscuri de atentate in Europa ce ar putea fi comise de membri ai unor miscarii jihadiste care au luptat in Irak si in Siria. "Ca urmare a atentatului impotriva Muzeului Evreiesc din Bruxelles, exista o preocupare legata de comiterea a noi atentate contra unor obiective israeliene si evreiesti, in special in Europa Occidentala (...) si in special din partea celor care au luptat in Siria si in Irak si se intorc in tara lor", a anuntat Biroul de lupta impotriva terorismului, o institutie oficiala.
Acest avertisment a fost lansat in contextul apropierii perioadei de concedii cu ocazia celebrarii Anului Nou evreiesc (24 septembrie), urmat de Yom Kippur (Ziua Ispasirii, la 3 octombrie) si saptamana Sukkot-ului (Sarbatoarea Corturilor), care se incheie la 16 octombrie 2014.
La 24 mai 2014, un atentat a provocat moartea a patru persoane, intre care un cuplu de turisti israelieni, la Muzeul Evreiesc din Bruxelles. Medhi Nemmouche, un cetatean francez, a fost inculpat in acest caz. El se declara ca fiind membru al gruparii jihadiste Statul Islamic (SI). La inceputul lunii, ministrul israelian al Apararii, Moshe Yaalon, a indemnat comunitatea internationala la cooperare pentru "oprirea si invingerea" SI, in timp ce Washingtonul, care a inceput acum o luna o campanie de atacuri asupra unor pozitii apartinand SI in Irak, intentioneaza sa creeze o coalitie internationala contra acestei organizatii.
Sursa: Mediafax
Etichete: razboi, SUA, irak, terorism, teroristi, statul islamic, jihad, bagdad, jihadisti,
Dată publicare:
16-09-2014 07:54