75 de ani de la bombardamentul atomic din Nagasaki, care a ucis 80.000 de oameni
Duminică se împlinesc 75 de ani de la bombardamentul atomic de la Nagasaki, în care şi-au pierdut viaţa zeci de mii de oameni.
În Japonia, comemorările dedicate atacurilor nucleare au loc în condiții speciale. Din cauza pandemiei, autorităţile au hotărât să nu organizeze ceremonii ample, ci să se axeze pe legături simbolice cu trecutul.
Pe 9 august 1945, puţin după ora 11, bomba atomică botezată "Grăsanul" exploda deasupra unui teren de tenis din oraşul japonez Nagasaki. Aproximativ 80.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în al doilea atac nuclear din istorie, iar tragedia i-a convins pe liderii japonezi să capituleze.
75 de ani mai târziu, Japonia comemorează cele două atacuri la scară redusă din cauza pandemiei.
Acest tramvai circula în Hiroshima şi atunci când a început "era atomică", odată cu detonarea unei bombe cu uraniu deasupra oraşului. Acum, prima cursă după acel moment a fost filmată, iar imaginile au fost transmise în direct de televiziune. Călătorii nu pot urca însă în vehiculul de epocă - din cauza temerilor privind răspândirea coronavirusului.
Bomba atomică a distrus aproape în totalitate al patrulea oraş ca mărime din Japonia. Şi shinele au fost grav avariate, la fel ca multe dintre garniturile de tramvai. Dar compania locală de transport din Hiroshima a reuşit să reia cursele după doar trei zile.
Această femeie era o adolescentă speriată când s-a întors la muncă. Lucra ca vatman pe o linie de tramvai redeschisă pe 9 august acum 75 de ani. Îşi aminteşte prima călătorie după bombardament, printre dărâmături şi cadavre. Era epuizată, înfometată şi încerca să rămână trează.
Tetsuko Shakuda, 89 de ani, locuitor al Hiroshimei: "Oamenii care ştiu ce a fost se sting, nu mai sunt printre noi. Aceste mărturii trebuie consemnate exact, să se ştie ce gândeau şi simţeau oamenii atunci, cum au trăit copiii de atunci acel coşmar."
Pentru rememorarea eforturilor de refacere a oraşului, dar şi drept omagiu adus supravieţuitorilor - tramvaiul istoric cu numărul 653, construit în 1942, a fost pus din nou în circulaţie la Hiroshima.