60% din Craciun este "MADE IN CHINA". Imagini incredibile din oraselul care ne "fabrica" Sarbatorile de Iarna in fiecare an

Ultima actualizare: 11-01-2016 02:57
Yiwu - Craciun made in China

Orasul Yiwu, situat la 250 de kilometri de Shanghai, a fost botezat pe buna dreptate "satul lui Mos Craciun". Si asta pentru ca, potrivit presei chineze de stat, 60% din produsele pentru Craciun din toata lumea sunt fabricate aici.

Reprezentantii Unknown Fields Division, un studio de design, au calatorit alaturi de fotograful Toby Smith in "satul lui Mos Craciun din China". Imaginile pe care le-au filmat aici sunt graitoare. Muncitorii asambleaza produsele de obicei manual, in conditii primitive.

"Din perspectiva sanatatii si a sigurantei muncii, expunerea la chimicale periculoase si solventi este socanta. De asemenea, am fost martorul unor tehnici de asamblare cu ajutorul masinilor care ar putea fi usor criticate de Occident. Insa mediul social de la locul de munca, orele si atmosfera in general era mai placuta decat in alte fabrici", a spus fotograful Toby Smith.

Unknown Fields Divison nu este prima organizatie care a filmat imagini in "fabrica lui Mos Craciun" din China. Un reportaj foto realizat de China Daily prezinta muncitori inarmati cu pistoale de lipit sau plini de vopsea rosie, in camera unde ornamentele sunt colorate.

Reporterul BBC Tim Maughan, care a calatorit in China in aceasta vara, a marturisit ca a fost pe cat de fascinat, pe atat de dezgustat de ce a vazut in Yiwu.

"Am vazut o fata care cosea blanita alba pe caciuli de Mos Craciun cu o viteza de doua pe minut. Cand termina una, o impingea cu un gest simplu spre marginea mesei de lucru, de unde cadea, in liniste, intr-o gramada de pe podea", a spus acesta.

"Sus este topitoria de plastic, unde lucreaza tineri la bustul gol, din cauza caldurii... Produse de la branduri cunoscute ca Samsung sunt indesate in masini pentru a fi topite si transformate in Mos Craciuni si oameni de zapada", a mai spus reporterul BBC.

Yiwu va ramane pentru multi ani de acum incolo principala sursa de produse pentru Craciun din lume.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO