400 de persoane au reușit să iasă din Gaza după ce frontiera cu Egipt a fost deschisă. Mii de oameni încă stau la vamă
La aproape 4 săptămâni de când Orientul Mijlociu stă pe un butoi cu pulbere, frontiera dintre Egipt și Fâșia Gaza a fost deschisă miercuri pentru răniți și pentru câțiva palestinieni cu dublă cetățenie.
Jumătate sunt bulgari, austrieci și cehi, nu și români - deocamdată. În total, circa 400 de persoane au reușit să iasă din Gaza, însă mii de oameni încă stau la punctul de trecere a frontierei, în speranța că vor fi primiți și ei în Egipt.
Între timp, publicația Politico scrie, pe surse, că cei de la Casa Albă sunt convinși că zilele premierului Benjamin Netanyahu în fruntea guvernului israelian sunt numărate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Primele grupuri de palestinieni cu dublă cetățenie au fost lăsați să intre ieri în Egipt pe la trecerea de la Rafah. Între ei și 76 de răniți, duși cu ambulanțele către un spital de campanie, la 10 kilometri de graniță, urmând să fie redirecționați către alte spitale din Egipt.
Potrivit acordului incheiat cu Egiptul, aproximativ 500 de persoane vor primi permisiunea să iasa din Fâșia Gaza în acestă primă etapă. Pe lista dată publicității NU figurează români.
Ministerul de Externe de la Bucuresti a explicat că, pentru început, a fost permis tranzitul frontierei pentru funcționarii organizațiilor internaționale, cazurile medicale și cetățenii din statele care au comunități reduse în Fâșia Gaza. Dar evacuările vor continua.
Hotărâți să scape din infern, sute de palestinieni, înconjurați de copii și bagaje, așteaptă la singurul punct de frontieră care nu este controlat de Israel.
Palestinian: „Conexiunea a fost întreruptă, internetul și orice comunicații au fost întrerupte. N-am nicio idee dacă trecerea se va deschide din nou, sau nu. Ne punem nădejdea în Dumnezeu și sperăm să ieșim de aici. Ambasada canadiană nu ne-a putut contacta, pentru că nu aveam rețea. Am venit aici sperând, totuși, că putem pleca, să ne salvăm viața.”
În tot acest timp, forțele israeliene încearcă să separe complet nordul și sudul enclavei.
Generalul de brigadă Itzik Cohen, comandantul Diviziei 162 Blindate a Forțelor de Apărare Israelului: „Forțele de apărare au pătruns adânc în Fâșia Gaza și au ajuns până la porțile orașului Gaza. M-am întâlnit cu luptători și comandanți care luptau curajoși umăr la umăr. Își înțeleg perfect misiunea, sunt pregătiți. Dar în aceste zile am pierdut și câțiva prieteni dragi, eroi ai Israelului. Am văzut scânteia în ochii lor. Ne-am angajat cu toții în acest război pentru a prinde mâna celor din Hamas, mâna cu care au ales să ne sugrume.”
Mai exact, 15 dintre soldații Israelului au fost uciși în luptele cu combatanții Hamas, în doar două zile. De la începutul războiului au murit peste 330. Teroriștii Hamas postează pe Telegram videoclipuri prin care se laudă că au reușit și ei să lovească brigăzi de luptă israeliene.
Iar liderii lor promit răzbunarea.
Ismail Haniyeh, liderul Hamas: „Acesta este un război, iar una dintre principalele cazue ale acestui război este Netanyahu, care conduce un grup de dreapta, rasist, fascist și se gândește doar la cum să se salveze pe sine și familia lui de la închisoare. Chiar dacă totul este cu prețul distrugerii întregii regiuni.”
Pe de altă parte, Hamas a anunțat că îi va elibera pe unii dintre ostaticii străini în următoarele zile.
Abu Obeida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor al-Qassam: „Am informat, prin urmare, mediatorii că vom elibera, în zilele următoare, mai mulți străini, în conformitate cu poziția noastră anterior exprimată. Nu vrem și nu avem nevoie să-i ținem în continuare în Gaza.”
Între timp, după ce Israelul a revendicat și bombardamentul masiv de marți din tabăra de refugiați Jabalia, ieri tabăra a fost lovită din nou. ONU și mai mute țări occidentale, printre care și Franța, au declarat că sunt extrem de îngrijorate de de bilanțul negru al bombardamentelor de la Jabalia.
Ben Jamal, directorul Campaniei de solidaritate cu Palestina: „Israelul justifică atacul de la Jabalia prin eliminarea unui comandant Hamas. Ni se cere să acceptăm că Israelul a dezvoltat un nou model de proporționalitate, este acceptabil să ucizi un singur comandant Hamas, odată cu uciderea a mai mult de 120 de civili, inclusiv copii. Așa ceva este inacceptabil. Și singurul răspuns uman la ceea ce se petrece este apelul pentru un armistițiu.”