„Sperăm să ieșim de aici”. Sute de palestinieni încearcă cu disperare să fugă din calea măcelului declanșat de israelieni
La aproape patru săptămâni de când Orientul Mijlociu stă pe un butoi cu pulbere, frontiera dintre Egipt și Fâșia Gaza s-a deschis, miercuri, pentru răniți și pentru 300 de palestinieni cu dublă cetățenie.
Sunt pe jumătate bulgari, austrieci și cehi, nu și români, deocamdată. Pe de altă parte, armata israeliană anunță că mii de soldați sunt chiar în aceste momente la porțile orașului Gaza.
Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional.
În grupuri limitate au intrat în Egipt și palestinieni cu dublă cetățenie.
Mai mulți răniți, au fost transportați cu ambulanțele în Egipt pentru tratament medical. Potrivit acordului încheiat cu această țară, aproximativ 90 de palestinieni răniți sau bolnavi urmau să fie scoși miercuri din Gaza, prin punctul de frontieră Rafah. Pentru ei a fost pregătit un spital de campanie, la 10 kilometri de graniță.
„Sperăm să ieșim de aici”
Aproximativ 550 de persoane au primit permisiunea să iasă din Fâșie. Pe lista dată publicității nu figurează și români. Ministerul de Externe de la București a explicat că, pentru început, a fost permis tranzitul frontierei pentru funcționarii organizațiilor internaționale, cazurile medicale și cetățenii din statele care au comunități reduse în Fâșia Gaza. Dar, evacuările vor continua.
Hotărâți să scape din infern, sute de palestinieni, înconjurați de copii și bagaje, așteaptă la singurul punct de frontieră cu Gaza care nu este controlat de Israel.
„Conexiunea a fost întreruptă, internetul și orice comunicații au fost întrerupte. N-am nicio idee dacă trecerea se va deschide din nou sau nu. Ne punem nădejdea în Dumnezeu și sperăm să ieșim de aici. Ambasada canadiană nu ne-a putut contacta, pentru că nu aveam rețea. Am venit aici sperând, totuși, că putem pleca, să ne salvăm viața”, a spus unul dintre ei.
În tot acest timp, forțele israeliene încearcă să separe complet nordul și sudul enclavei. Israelul a recunoscut că 15 dintre soldații săi au fost uciși în luptele cu combatanții Hamas, începând de marți. De la începutul războiului sunt deja 330.
Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: „Suntem într-un război dur. Va fi și un război lung. Am obținut realizări importante, dar avem și pierderi dureroase. Soldații noștri au căzut în acest război, care este cel mai drept război, războiul pentru căminul nostru. Vă promit, tuturor cetățenilor Israelului: vom continua până când misiunea va fi completă, vom continua până la victorie”.
Atac devastator la Jabalia
De altfel, fortele israeliene își atribuie peste 11.000 de ținte lovite în Gaza din 7 octombrie și până acum.
Israelul a revendicat și bombardamentul masiv de marți asupra taberei de refugiați Jabalia, de la marginea orașului Gaza, în care zeci de palestinieni, inclusiv copii, ar fi fost uciși și peste 15 răniți.
Dar armata israeliană spune ca a fost vizat - și ucis - un comandant Hamas de rang înalt, Ibrahim Biari, care ar fi fost unul dintre cei care au condus raidurile sângeroase de pe 7 octombrie. Apoi devenise unul dintre conducătorii operațiunilor militare Hamas, de la începutul invaziei israeliene.
Richard Hecht, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: „Din păcate, (Biari) se ascundea, din nou, așa cum obișnuiesc (teroriștii Hamas), în spatele civililor”.
Daniel Hagari, purt. cuv. armata israeliană: „Hamas a folosit acea structură, la fel ca multe altele, ca refugiu. În acest caz, vorbim despre utilizarea deliberată a unei structuri civile, aproape de o școală, un centru medical și birouri guvernamentale”.
Ben Jamal, director al Campaniei de solidaritate cu Palestina: „Israelul justifică atacul de la Jabalia prin eliminarea unui comandant Hamas. Ni se cere să acceptăm că Israelul a dezvoltat un nou model de proporționalitate, este acceptabil să ucizi un singur comandant Hamas, odată cu uciderea a mai mult de 120 de civili, inclusiv copii. Așa ceva este inacceptabil. Și singurul răspuns uman la ceea ce se petrece este apelul pentru un armistițiu”.
Iranul continuă să amenințe Israelul
Dar o nouă explozie a fost raportată miercuri în zona Jabalia. Au apărut imagini cu victime și oameni scoși de sub ruine.
Pe de altă parte, Hamas a anunțat că îi va elibera pe unii dintre ostaticii străini în următoarele zile.
Abu Obeida, purtător de cuvânt al Brigăzilor al-Qassam: „Am informat, prin urmare, mediatorii că vom elibera, în zilele următoare, mai mulți străini, în conformitate cu poziția noastră anterior exprimată. Nu vrem și nu avem nevoie să-i ținem în continuare în Gaza”.
Iar din Iran curg amenințările la adresa Israelului.
Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului: „Guvernele islamice ar trebui să insiste pentru încetarea imediată a crimelor pe care le comit israelienii în Gaza. Statele musulmane ar trebui să blocheze exporturile de petrol şi produse alimentare către Israel”.
Grupurile armate susținute de Teheran în Orientul Mijlociu sunt chemate să lovească Israelul. Deja, rebelii Houti din Yemmen au difuzat imagini cu rachete și drone pe care le lansează asupra Israelului.
În timp ce războiul amenință să se aprindă și pe alte fronturi, armata israeliană a trimis nave cu rachete în Marea Roșie.