100 de morţi în Tanzania, în naufragiul unui feribot pe Lacul Victoria

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 21 Septembrie 2018 15:09
Categorie: Internaţional

Peste 100 de persoane au murit în naufragiul unui feribot, în sudul Lacului Victoria, în Tanzania.

Toată lumea îşi pune aceeaşi întrebare sfâşietoare: câte persoane se aflau la bordul MV Nyerere joi, când s-a răstrurnat nu departe de debarcaderul de pe Insula Ukara, destinaţia sa finală?

Martori au declarat televiziunii publice că aproximativ 200 de pasageri se aflau la bordul feribotului, cu o capacitate de 100 de locuri. Contactat de AFP, guvernatorul regiunii Mwanza, John Mongella, a declarat că nu este în măsură să confirme acest număr, relatează news.ro.

Radioul public tanzanian TBC Taifa a anunţat vineri, citându-l pe inspectorul general al poliţiei Simon Sirro, că tragedia s-a soldat cu peste 100 de morţi. ”Continuăm să recuperăm aceste corpuri din apă”, a declarat Sirro.

Anterior, guvernatorul Mongella a anunţat un bilanţ de 98 de înecaţi şi 40 de salvaţi. Potrivit unor martori contactaţi la faţa locului de AFP, la telefon, niciun supravieţuitor nu a fost găsit vineri.

Feribotul MV Nyerere s-a răsturnat joi după-amiaza, la doar câţiva zeci de metri de debercaderul destinaţiei sale finale, Insula Ukara, în sudul celui mai mare lac din Africa, a anunţat joi seara Agenţia tanzaniană a serviciilor electrice şi mecanice, exploatantul public al navei.

Echipe de salvatori acţionau vineri la faţa locului dramei, sub privirile a zeci de persoane adunate pe mal, iar televiziunea publică avertiza împotriva oricăror false speranţe - ”şansele de a găsi supravieţuitori sunt aproape nule”.

La faţa locului, potrivit martorilor intervievaţi de AFP, coca navei ieşea uşor la suprafaţa apei, la câteva zeci de metri de coastă.

”Fiul meu se află între corpurile scoase fără viaţă. A plecat împreună cu soţia sa, însă corpul ei nu a fost găsit încă. Doamne, ce-am făcut să merit aşa ceva?”, a declarat pentru AFP Dativa Ngenda, o femeie în vârstă, plângând, contactată telefonic la Ukara.

AMBARCAŢIUNI SUPRAÎNCĂRCATE

”Nu am încă veşti despre tatăl meu şi frăţiorul meu, care se aflau pe feribot. Ei s-au dus la piaţă la Bugolora să cumpere uniforma şcolară şi alte lucruri de şcoală pentru fratele meu, pentru că şcoala începe luni”, a declarat la rândul său Domina Maua, contactată telefonic la Arusha (nord), unde lucrează.

”Voi lua autobuzul să mă duc acolo, dar ştiu că nu există nicio speranţă să fie găsiţi în viaţă. Ne rugăm lui Dumnezeu ca trupurile să le poată fi găsite, pentru ca să putem să ne luăm adio”, a adăugat ea.

Feribotul asigura o legătură între Insula Ukara şi cea din dreptul ei, Ukerewe, pe care se află localitatea Bugolora, unde locuitorii de pe Ukara vin cu regularitate să se aprovizioneze.

Cauzele accidentului nu au fost stabilite până vineri, însă tragedii precedente în această regiune a Marilor Lacuri au fost cel mai adesea imputate unor ambarcaţiuni supraîncărvcate şi faptului că majoritatea pasagerilor nu ştia să înoate.

În fapt, mai mulţi martori intervievaţi de AFP la telefon au declarat că, la apropierea de Insula Ukara, pasageri s-au deplasat către partea din faţă a navei, pentru a se pregăti de debarcare. Această mişcare ar fi dezechilibrat nava, care, astfel, s-ar fi răsturnat.

În afară de pasageri, MV Nyerere transporta de asemenea mărfuri. Navigaţia poate fi dificilă pe lac şi se face cu nave învechite sau prost întreţinute. Registrele de pasageri sunt, de altfel, lacunare, iar autorităţile acirdă puţină atenţie siguranţei.

În 1996, aproximativ 800 de persoane, potrivit Crucii Roşii, au murit în naufragiul feribotului Bukoba, supraîncărcat cu pasageri, la câteva mile marine în largul Mwanza.

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

VIDEO PROTVPLUS.RO
Charles Michel
Premierul belgian Charles Michel şi-a anunţat demisia
Țara membră NATO care și-a deconspirat accidental toți agenții secreți
Fetiță diagnosticată cu o formă rară de cancer, vindecată miraculos. Reacția medicilor
Recompensă record oferită de o companie pentru a trăi un an fără smartphone
Ce a pățit un tânăr care și-a încurajat iubita să-și decapiteze părinții „păcătoși”
Braconier obligat de judecător să se uite o dată pe lună la filmul de animație Bambi
Carabinieri
O româncă a drogat și jefuit un pensionar, în Italia. Suma cu care a dispărut din țară
Televiziunea publică, noua ţintă a ungurilor scoşi în stradă de măsurile guvernului Orban
Un constănțean a fost extrădat din Canada, la peste 20 de ani de la comiterea unei crime
Lovitură pentru unul dintre cei mai puternici șefi din televiziunea americană, acuzat de hărțuire
Ce a pățit un bărbat care și-a rugat prietenul să-i trimită ulei de canabis „pentru artrită”
Studentă șantajată de profesor. A amenințat-o că o pică dacă nu întreține relații sexuale cu el