100 de morţi în Tanzania, în naufragiul unui feribot pe Lacul Victoria

Ultimul update: Vineri 21 Septembrie 2018 15:16
Data publicarii: Vineri 21 Septembrie 2018 15:09
Categorie: Internaţional

Peste 100 de persoane au murit în naufragiul unui feribot, în sudul Lacului Victoria, în Tanzania.

Toată lumea îşi pune aceeaşi întrebare sfâşietoare: câte persoane se aflau la bordul MV Nyerere joi, când s-a răstrurnat nu departe de debarcaderul de pe Insula Ukara, destinaţia sa finală?

Martori au declarat televiziunii publice că aproximativ 200 de pasageri se aflau la bordul feribotului, cu o capacitate de 100 de locuri. Contactat de AFP, guvernatorul regiunii Mwanza, John Mongella, a declarat că nu este în măsură să confirme acest număr, relatează news.ro.

Radioul public tanzanian TBC Taifa a anunţat vineri, citându-l pe inspectorul general al poliţiei Simon Sirro, că tragedia s-a soldat cu peste 100 de morţi. ”Continuăm să recuperăm aceste corpuri din apă”, a declarat Sirro.

Anterior, guvernatorul Mongella a anunţat un bilanţ de 98 de înecaţi şi 40 de salvaţi. Potrivit unor martori contactaţi la faţa locului de AFP, la telefon, niciun supravieţuitor nu a fost găsit vineri.

Feribotul MV Nyerere s-a răsturnat joi după-amiaza, la doar câţiva zeci de metri de debercaderul destinaţiei sale finale, Insula Ukara, în sudul celui mai mare lac din Africa, a anunţat joi seara Agenţia tanzaniană a serviciilor electrice şi mecanice, exploatantul public al navei.

Echipe de salvatori acţionau vineri la faţa locului dramei, sub privirile a zeci de persoane adunate pe mal, iar televiziunea publică avertiza împotriva oricăror false speranţe - ”şansele de a găsi supravieţuitori sunt aproape nule”.

La faţa locului, potrivit martorilor intervievaţi de AFP, coca navei ieşea uşor la suprafaţa apei, la câteva zeci de metri de coastă.

”Fiul meu se află între corpurile scoase fără viaţă. A plecat împreună cu soţia sa, însă corpul ei nu a fost găsit încă. Doamne, ce-am făcut să merit aşa ceva?”, a declarat pentru AFP Dativa Ngenda, o femeie în vârstă, plângând, contactată telefonic la Ukara.

AMBARCAŢIUNI SUPRAÎNCĂRCATE

”Nu am încă veşti despre tatăl meu şi frăţiorul meu, care se aflau pe feribot. Ei s-au dus la piaţă la Bugolora să cumpere uniforma şcolară şi alte lucruri de şcoală pentru fratele meu, pentru că şcoala începe luni”, a declarat la rândul său Domina Maua, contactată telefonic la Arusha (nord), unde lucrează.

”Voi lua autobuzul să mă duc acolo, dar ştiu că nu există nicio speranţă să fie găsiţi în viaţă. Ne rugăm lui Dumnezeu ca trupurile să le poată fi găsite, pentru ca să putem să ne luăm adio”, a adăugat ea.

Feribotul asigura o legătură între Insula Ukara şi cea din dreptul ei, Ukerewe, pe care se află localitatea Bugolora, unde locuitorii de pe Ukara vin cu regularitate să se aprovizioneze.

Cauzele accidentului nu au fost stabilite până vineri, însă tragedii precedente în această regiune a Marilor Lacuri au fost cel mai adesea imputate unor ambarcaţiuni supraîncărvcate şi faptului că majoritatea pasagerilor nu ştia să înoate.

În fapt, mai mulţi martori intervievaţi de AFP la telefon au declarat că, la apropierea de Insula Ukara, pasageri s-au deplasat către partea din faţă a navei, pentru a se pregăti de debarcare. Această mişcare ar fi dezechilibrat nava, care, astfel, s-ar fi răsturnat.

În afară de pasageri, MV Nyerere transporta de asemenea mărfuri. Navigaţia poate fi dificilă pe lac şi se face cu nave învechite sau prost întreţinute. Registrele de pasageri sunt, de altfel, lacunare, iar autorităţile acirdă puţină atenţie siguranţei.

În 1996, aproximativ 800 de persoane, potrivit Crucii Roşii, au murit în naufragiul feribotului Bukoba, supraîncărcat cu pasageri, la câteva mile marine în largul Mwanza.

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

VIDEO PROTVPLUS.RO
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Răzvan Gheorghe
Răzvan Gheorghe s-a descurcat cu brio la primele probe deși a suferit unele accidentări. Cum a făcut față traseului din semifială?

04:51
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Rareș Paraschivu
Rareș Paraschivu, care și-a eliminat propriul frate în prima rundă, s-a înscris în lupta pentru un loc in finală fără prea mari emoții.

04:43
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Marius Crăciun
Go Monkey! Ce agilitate, Marius Craciun s-a întrecut pe el însuși și a reușit să apase buzzer-ul

03:06
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Ismail Kesu
Susținut de familie, Ismail Kesu a trecut fără probleme primele obstacole, însă nu a mai putut la ultima probă

05:13
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Gabriel Bozga
Un performer al calificărilor, vloggerul Gabriel Bozga a apăsat buzzer-ul și a reușit să-și asigure un loc în finala Ninja Warrior

03:50
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Cosmin Atomei
Băiatul atomic, Cosmin Atomei a fost parte de o galerie de excepție și-a reușit să treacă de probe, apăsând buzzer-ul. Ce performanță, bravo! >

03:05
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Cătălin Tătar
Prietenii au fost alături de el și de data asta, iar pentru Cătălin Tătar totul a mers ca pe roate când dintr-o dată >

01:23
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Bogdan Pascal
Bogdan Pascal a făcut spectacol la Ninja Warrior Romania. Ce performanță, bravo!

03:40
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Andrei Nașcu
Brokerul Andrei Nașcu a avut parte de un ghinion teribil la prima probă. Ce s-a întâmplat după?

00:42
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Andrei Ciobanu
Adrenalină maximă! Lovit la o probă, muzicianul Andrei Ciobanu a reușit să finalizeze traseul Ninja Warrior și a apăsat buzzerul

05:29
Jamal Khashoggi, arabia saudita, asasinat,
Moartea lui Jamal Khashoggi. Trei mari puteri europene îi cer „clarificări” Arabiei Saudite
Inundațiile din Spania. Prima victimă, un pompier în misiune
Miile de migranți care se îndreaptă spre SUA, descriși de Trump ca fiind ”infractori înrăiți”
Sute de oi s-au plimbat prin Madrid
Prințul Harry și Meghan Markle au dat startul Jocurilor Invictus
Nou bilanț al tragediei din Indonezia. Sunt peste 2.100 de morți și 1.300 dați dispăruți
Tren deraiat Taiwan
Accident feroviar cu 17 morți și peste 120 de răniți. Mai multe persoane, prinse în vagoane
Celebru mafiot italian, arestat. Premierul i-a transmis să ”putrezească în pușcărie”
Schismă in Biserica Ortodoxă. Consecințele pentru Patriarhia Română
Sute de cazuri de Ebola, în Congo. Peste jumătate dintre bolnavi au murit
600 de milioane de oameni riscă să rămână fără apă în doar doi ani
Cum au reușit 3 români să prejudicieze statul francez cu 1.7 milioane de euro