100 de morţi în Tanzania, în naufragiul unui feribot pe Lacul Victoria

×
Codul embed a fost copiat

Peste 100 de persoane au murit în naufragiul unui feribot, în sudul Lacului Victoria, în Tanzania.

Toată lumea îşi pune aceeaşi întrebare sfâşietoare: câte persoane se aflau la bordul MV Nyerere joi, când s-a răstrurnat nu departe de debarcaderul de pe Insula Ukara, destinaţia sa finală?

Martori au declarat televiziunii publice că aproximativ 200 de pasageri se aflau la bordul feribotului, cu o capacitate de 100 de locuri. Contactat de AFP, guvernatorul regiunii Mwanza, John Mongella, a declarat că nu este în măsură să confirme acest număr, relatează news.ro.

Radioul public tanzanian TBC Taifa a anunţat vineri, citându-l pe inspectorul general al poliţiei Simon Sirro, că tragedia s-a soldat cu peste 100 de morţi. ”Continuăm să recuperăm aceste corpuri din apă”, a declarat Sirro.

Anterior, guvernatorul Mongella a anunţat un bilanţ de 98 de înecaţi şi 40 de salvaţi. Potrivit unor martori contactaţi la faţa locului de AFP, la telefon, niciun supravieţuitor nu a fost găsit vineri.

Feribotul MV Nyerere s-a răsturnat joi după-amiaza, la doar câţiva zeci de metri de debercaderul destinaţiei sale finale, Insula Ukara, în sudul celui mai mare lac din Africa, a anunţat joi seara Agenţia tanzaniană a serviciilor electrice şi mecanice, exploatantul public al navei.

Echipe de salvatori acţionau vineri la faţa locului dramei, sub privirile a zeci de persoane adunate pe mal, iar televiziunea publică avertiza împotriva oricăror false speranţe - ”şansele de a găsi supravieţuitori sunt aproape nule”.

La faţa locului, potrivit martorilor intervievaţi de AFP, coca navei ieşea uşor la suprafaţa apei, la câteva zeci de metri de coastă.

”Fiul meu se află între corpurile scoase fără viaţă. A plecat împreună cu soţia sa, însă corpul ei nu a fost găsit încă. Doamne, ce-am făcut să merit aşa ceva?”, a declarat pentru AFP Dativa Ngenda, o femeie în vârstă, plângând, contactată telefonic la Ukara.

AMBARCAŢIUNI SUPRAÎNCĂRCATE

”Nu am încă veşti despre tatăl meu şi frăţiorul meu, care se aflau pe feribot. Ei s-au dus la piaţă la Bugolora să cumpere uniforma şcolară şi alte lucruri de şcoală pentru fratele meu, pentru că şcoala începe luni”, a declarat la rândul său Domina Maua, contactată telefonic la Arusha (nord), unde lucrează.

”Voi lua autobuzul să mă duc acolo, dar ştiu că nu există nicio speranţă să fie găsiţi în viaţă. Ne rugăm lui Dumnezeu ca trupurile să le poată fi găsite, pentru ca să putem să ne luăm adio”, a adăugat ea.

Feribotul asigura o legătură între Insula Ukara şi cea din dreptul ei, Ukerewe, pe care se află localitatea Bugolora, unde locuitorii de pe Ukara vin cu regularitate să se aprovizioneze.

Cauzele accidentului nu au fost stabilite până vineri, însă tragedii precedente în această regiune a Marilor Lacuri au fost cel mai adesea imputate unor ambarcaţiuni supraîncărvcate şi faptului că majoritatea pasagerilor nu ştia să înoate.

În fapt, mai mulţi martori intervievaţi de AFP la telefon au declarat că, la apropierea de Insula Ukara, pasageri s-au deplasat către partea din faţă a navei, pentru a se pregăti de debarcare. Această mişcare ar fi dezechilibrat nava, care, astfel, s-ar fi răsturnat.

În afară de pasageri, MV Nyerere transporta de asemenea mărfuri. Navigaţia poate fi dificilă pe lac şi se face cu nave învechite sau prost întreţinute. Registrele de pasageri sunt, de altfel, lacunare, iar autorităţile acirdă puţină atenţie siguranţei.

În 1996, aproximativ 800 de persoane, potrivit Crucii Roşii, au murit în naufragiul feribotului Bukoba, supraîncărcat cu pasageri, la câteva mile marine în largul Mwanza.

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Citește și...
Sylvester Stallone și soția sa se împacă la o lună după ce au cerut divorțul
Sylvester Stallone și soția sa se împacă la o lună după ce au cerut divorțul

Sylvester Stallone și soția sa, Jennifer Flavin, s-au împăcat după o lună de când cei doi au anunțat că divorțează.  

Președintele iranian admite că țara se confruntă cu o „revoltă” după moartea tinerei arestate pentru ținuta ei
Președintele iranian admite că țara se confruntă cu o „revoltă” după moartea tinerei arestate pentru ținuta ei

Iranul trebuie să acţioneze hotărât împotriva protestelor ce s-au extins în întreaga ţară după ce o tânără a murit în arestul poliţiei morale, a indicat preşedintele iranian Ebrahim Raisi

 

Parlamentul rus ar urma să dezbată alipirea la Rusia a provinciilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie
Parlamentul rus ar urma să dezbată alipirea la Rusia a provinciilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie

Duma ce Stat, camera inferioară a parlamentului rus, ar urma să dezbată joi, 29 septembrie, proiectele de lege privind alipirea la Rusia a celor patru provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse.

Recomandări
Zece ani de închisoare pentru dezertorii armatei ruse. Vladimir Putin a promulgat legea
Zece ani de închisoare pentru dezertorii armatei ruse. Vladimir Putin a promulgat legea

Militarii care dezertează din armata rusă pot face până la 10 ani de închisoare, potrivit noilor texte de lege promulgate de președintele Vladimir Putin.

MAE român a anulat vizele mai multor cetățeni ruși. Care este motivul
MAE român a anulat vizele mai multor cetățeni ruși. Care este motivul

Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat că Ambasada României de la Moscova a revocat vizele a 14 cetățeni ruși care urmau să vină, luni, la București, la Conferința Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor.  

Gheorghe Dincă ar putea ieși din închisoare mai devreme. După cât timp poate fi liber
Gheorghe Dincă ar putea ieși din închisoare mai devreme. După cât timp poate fi liber

Gheorghe Dincă, autorul crimelor din Caracal și cel care a înspăimântat România, a fost condamnat, în primă instanță, la 30 de ani de închisoare.