100.000 de oameni au iesit pe strazi, in Franta, pentru a le aduce un omagiu victimelor atacului de la Paris. GALERIE FOTO

08-01-2015 07:45

Atacul de joi de la Paris a provocat imediat reactii in toata lumea. Oamenii din toata lumea au tinut sa-si arate solidaritatea cu victimele si cu valorile pentru care au murit acestea.

"Si eu sunt Charlie" - au afisat milioane de internauti pe paginile lor si tot pe retelele de socializare s-a facut mobilizarea pentru ample demonstratii de strada.

La Paris si in 150 de orase din Franta, la Madrid, Berlin, Londra sau New York, oamenii au manifestat in tacere, sub sloganul "Si noi suntem Charlie".

Citeste si: "Un 11 septembrie francez". Sute de persoane in strada, in SUA si Canada, pentru a denunta atacul terorist din Paris. FOTO

Tristetea si socul i-au scos in strada mai intai pe locuitorii Parisului, cu zecile de mii - aprox. 100.000. S-au strans in Place de la Republique, nu departe de sediul publicatiei atacate.

Emblema mobilizarii a devenit sloganul "Je suis Charlie" - "Eu sunt Charlie", care se putea citi pe mii de pancarte.

"Sunt toate categoriile de persoane, de la liceeni, pana la pensionari sau parinti cu copii. Toti stau in liniste. Nimeni nu indeamna la ura, nimeni nu cere razbunare", a spus Iulia Badea Guerite, jurnalista romanca din Paris.

Scenele din Paris s-au multiplicat cu aceeasi emotie in 150 de orase din Franta.

"Cateva mii de oameni s-au strans aici, la Toulouse. Nu vezi bannere sau drapele. Sunt oameni care poarta in maini pancarte pe care se poate citi: 'Eu sunt Charlie' sau editii ale saptamanalului", a spus si corespondent BFMTV.

Si-au luat numele de "Charlie" si sute de spanioli, britanici, germani sau polonezi. O mobilizare similara a avut loc si la New York.

In redactiile marilor publicatii din Franta s-au asternut minute de liniste, in amintirea jurnalistilor impuscati de teroristi.

"Suntem consternati. Cei omorati imi erau prieteni. Ei (n.r. teroristii) i-au luat in vizor pe cei mai pasnici dintre jurnalisti, pe cei mai prietenosi si amuzanti, ca pentru a da un exemplu. Dar nu le va merge", a spus un jurnalist de la "Liberation".

Iar caricaturisti din toata lumea au postat pe internet omagii - in stilul propriu. Cel mai popular este desenul unui avion care se indreapta spre doua creioane, trimitere la atacurile teroriste de la 11 septembrie.

In alta caricatura vedem un ziar zburand deasupra unui barbat inarmat si explicatia "ratele" - denumire populara pentru ziare - zboara mai sus decat gloantele.

Sursa foto: Mediafaxfoto

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO