Atacurile teroriste din Paris. Patru barbati au fost deferiti justitiei, pentru a fi inculpati

Ultima actualizare: 23-01-2015 07:20
teroristi Paris

Patru barbati cu varste intre 22 si 28 de ani, suspectati in ancheta privind atentatele de la Paris, au fost deferiti, marti, tribunalului in vederea unor posibile inculpari de catre judecatorii de instructie relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Acesti barbati fac parte dintre cele 12 persoane arestate in noaptea de joi spre vineri in regiunea pariziana pentru a fi interogate despre posibila sustinere logistica, in special in arme si vehicule, pe care i-ar fi oferit-o lui Amedy Coulibaly. Acesta din urma a ucis o politista la Montrouge (periferia de sud a Parisului) la 8 ianuarie si patru evrei in ziua urmatoare, in cursul unei luari de ostatici intr-un supermarket cu specific evreiesc, unde a fost ucis de politie.

"In cursul zilei, ei vor fi prezentati magistratilor antiteroristi care vor fi desemnati, in vederea inculparii" in cadrul unei anchete judiciare, a precizat Parchetul din Paris.

Ancheta va viza complicitatile, directe sau indirecte, de care ar fi putut beneficia Coulibaly si fratii Cherif si Said Kouachi, care au ucis 12 persoane in atacul din 7 ianuarie de la redactia revistei satirice Charlie Hebdo, inainte de a fi neutralizati doua zile mai tarziu de fortele de ordine.

in total, opt barbati si patru femei, cu varste cuprinse intre 19 si 47 de ani, au fost arestati la sfarsitul saptamanii trecute in regiunea pariziana.

Trei femei arestate preventiv au fost eliberate sambata. Alte cinci persoane "au fost eliberate in noaptea" de luni spre marti, a precizat Parchetul.

Ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, a vorbit luni despre persoane "cunoscute de serviciile de politie pentru infractiuni minore".

Conform unei surse din politie, anchetatorii au filat in ultimele zile mai multe persoane reperate pornind de la elemente ADN si de la interceptari telefonice, in anturajul presupus al fratilor Kouachi si al lui Coulibaly.

Amprente papilare au fost gasite in masina care ar fi fost utilizata de Coulibaly pentru a se deplasa la magazinul cu specific evreiesc, potrivit unei surse apropiate dosarului. Cheile acestui vehicul si ale unei motociclete Suzuki au fost gasite asupra atacatorului, dupa neutralizarea lui de fortele de ordine.

Cei trei atacatori sunt cunoscuti pentru apartenenta la miscarea islamista radicala. Cherif Kouachi a fost condamnat intr-un dosar privind o filiera de recrutare a combatantilor jihadisti pentru Irak la mijlocul anilor 2000. Coulibaly iesise din inchisoare in mai 2014, dupa ce a ispasit o pedeapsa pentru participarea sa la un proiect de evadare a unuia dintre autorii atentatelor din 1995, Smain Ait Ali Belkacem.

Fratii Kouachi si-au revendicat apartenenta la aripa yemenita a retelei Al-Qaida, in timp ce Amedy Coulibaly a afirmat ca face parte din gruparea Stat Islamic.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO