10 deputati din Polonia au petrecut Craciunul in Parlament, in semn de protest. Sustinatorii le-au adus mancare traditionala


Ultimul update: Joi 29 Decembrie 2016 07:12
Data publicarii: Luni 26 Decembrie 2016 11:43
Categorie: Stiri externe
proteste in Polonia

Zece deputati polonezi de opozitie au petrecut sarbatorile de Craciun, sambata si duminica, la Parlament.

Ei au folosit aceasta forma de manifestatie inedita in Polonia pentru a protesta fata de politica promovata de conservatorii aflati la putere, pe care ii acuza de distrugere a democratiei.

Sambata, deputati din Platforma Civica (PO, centru-dreapta) si Nowoczesna (liberal), care ocupa hemiciclul forului legislativ, au servit impreuna traditionala masa poloneza de Craciun, cateva dintre felurile de mancare tipice acestui moment fiind oferite parlamentarilor chiar de sustinatorii lor reuniti in fata cladirii.

De mai multe zile, cateva zeci de persoane au campat permanent in fata parlamentului de la Varsovia in ciuda temperaturilor de iarna, noteaza AFP, conform Agerpres.

Locuitorii capitalei poloneze le aduc protestatarilor mancare si paturi, precum si carbune si lemne pentru a se incalzi.

Miscarea de protest a fost declansata in urma cu o saptamana impotriva incercarii puterii de a restrange drastic libertatile presei parlamentare.

Dupa ce deputatii din opozitie au blocat atunci tribuna, majoritatea conservatoare a mutat dezbaterile intr-o alta sala, lipsind partial opozitia de acces si punand mai multe proiecte la vot, dintre care si bugetul pe anul viitor.

Opozitia a considerat ilegal acest vot, organizat in conditii inedite.

Au urmat proteste de strada, precum si blocarea pe timpul noptii a parlamentului de catre manifestanti.

Partidul Lege si Justitie (PiS, la putere) a lasat sa se intrevada o relaxare in ce priveste problema libertatii mass-media, dar ramane ferm asupra altor decizii si considera toate demersurile sale ca fiind in conformitate cu legea.

Opozitia intentioneaza sa ramana la Parlament cel putin pana pe 11 ianuarie, data care marcheaza inceputul noii sesiuni a forului legislativ, mai noteaza AFP.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO