Umiliți în policlinici. La ce sunt supuși cei care speră să prindă un loc pe lista analizelor și investigațiilor gratuite

×
Codul embed a fost copiat

Criza sanitară i-a ținut pe bolnavi doi ani departe de spitale, iar asta explică aglomerația înregistrată în prezent.

Analizele și procedurile medicale decontate de stat sunt tot mai greu de obținut. Fondurile nu au fost niciodată suficiente, însă oamenii se obișnuiseră cu ideea programării cu câteva luni înainte. Acum, „Inspectorul Pro” a surprins în policlinici la ce umilințe sunt supuși cei care speră să prindă un loc pe lista analizelor și investigațiilor gratuite.

Oamenii și-au neglijat afecțiunile în cei doi ani de pandemie, iar scumpirile din ultimele luni le-au tăiat multora șansa de a se trata în regim privat. Analizele și investigațiile medicale gratuite au rămas și ele un lux, devreme ce numărul tot mai mare al pacienților se lovește de plafonul insuficient al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

În februarie, spre exemplu, cererea depășea cu 25 la sută oferta, cu mult față de aceeași perioadă a anului trecut, când depășirea era de numai 7 procente.
 

Policlinica Titan, un calvar pentru oamenii bolnavi

Inspectorul PRO a mers să verifice modul în care decurge sistemul analizelor decontate de stat. La Policlinica Titan din București, unde funcționează în prezent zeci de cabinete private care lucrează cu statul, batjocura este, într-adevăr, mare. Clinica privată de la parter nu face programări. Și îi ține pe oameni afară, în picioare, ore în șir, până le vine rândul în cabinet. Se merge pe sistemul primul sosit, primul servit.

Citește și
marcaj
Marcajele neconforme de pe șoselele României contribuie la mii de decese anual. Problemele identificate de Inspectorul PRO
Cât a costat biletul la Loto cu care s-au câștigat 9 mil € la Galați

Când se deschide ușa, oamenii se înghesuie și se iau la ceartă. În ziua în care echipa a filmat, a fost chemată poliția ca să restabilească ordinea.

Nu e de mirare că la această clinică, plafonul oferit de CNAS, se epuizează în primele trei zile ale lunii. Pe nimeni nu interesează dacă aceia care rămân pe dinafară mai pot aștepta până luna următoare.

Sprijinită într-o cârjă, o bătrână se clatină. A stat degeaba la aceeași coadă și cu o zi înainte. Chiar dacă se simte rău, din prea mult bun simț, își ascunde suferința.

Bătrână: „Sunt atâția oameni, cum să mă duc eu în față cu cârja? Să fim sinceri. Și ei sunt bolnavi ca și mine.”

Reporter: Și rezistați încă o zi?

Bătrână: „N-am încotro. Bătaie de joc, pur și simplu. Stai atât...”

Am încercat să lămurim cine se face vinovat la Titan pentru tot acest haos. Echipa nu a fost lăsată să intre.

Paznic: „Ieșiți afară!”

Reporter: Care-i motivul pentru care nu am voie înăuntru?

Paznic: „N-aveți voie...”

Reporter: Dați-mi motivul...
 

Întârzieri uriașe în cazul programărilor

Echipa a mers cu aceste imagini revoltătoare la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al CNAS: „Aici e o problemă, pentru că oamenii trebuie programați. Aici... Asta denotă lipsa de organizare clară! Pentru că nu e normal ca oamenii să fie chemați la aceeași oră, în aceeași zi.”

Și în cazul programărilor, oamenii se lovesc de întârzieri la fel de mari. Indiferent dacă este vorba despre analize sau investigații, limita medie de așteptare este de trei luni pentru a putea beneficia de pachetele medicale decontate de stat.

La unele clinici, programările sunt deja făcute până în vară.

Bolnavii cronici ar trebui să fie scutiți de astfel de umilințe. Casa Națională de Asigurări de Sănătatate a gândit pentru ei o nouă reglementare.

A conceput o lista cu șapte categorii de afecțiuni grave și obligă clinicile să-și programeze pacienții la analize și investigații în maximum cinci zile de la solicitarea acestora. Scuza că nu sunt bani nu ar trebui să mai existe.

Potrivit CNAS, furnizorii acestor servicii medicale ar urma să-și recupereze sumele în luna următoare, dintr-un fond suplimentar. Ordinul a intrat în vigoare în octombrie 2021. În policlinici, însă, nu se respectă.

Femeie: „Eu, la cardiologie, m-a programat peste 3 luni. Până atunci, pot să fiu îngropată și cu parastasul făcut...”

Femeie: „Niște analize vreau să-mi fac și eu de insulină... Dar n-avem fonduri... Niște tipe așa fițoase ele și până deschid gura, te apucă toate cele...”

Reporter: Dar nu te ia în funcție de gravitate, dacă e ceva cronic, dacă...

Femeie: „Indiferent... Eu am avut diabet, care e cronic.”

Reporter: Ești un număr...
 

Recomandările CNAS

Echipa a prezentat și aceste marturii Mihaelei Tănase, purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al CNAS: „Clar doamna este diagnosticată cu diabet. Diabetul este una dintre afecțiunile pentru care monitorizarea se asigură peste valoarea de constract. Niciun laborator nu putea să refuze efectuarea acestei investigații pe motiv că a epuizat fondurile pe luna respectivă!”

În astfel de cazuri, reprezentanții CNAS recomandă oamenilor să facă plângeri. Cabinetele reclamate pot fi sancționate, până la desfacerea contractului cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Din păcate, în lipsa controalelor, oamenii sunt nevoiți să se așeze din nou la cozi și-n luna următoare, ca să prindă un loc în cabinetele medicale.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Urme de antibiotic în carnea de pe piață. Ce a descoperit Inspectorul PRO la o fermă de vaci
Urme de antibiotic în carnea de pe piață. Ce a descoperit Inspectorul PRO la o fermă de vaci

Folosirea preventivă a antibioticelor în creșterea animalelor poate afecta sănătatea oamenilor. Rezistența la aceste medicamente, pe care o dezvoltă organismul uman, ar putea provoca mai multe decese decât cancerul, se tem specialiștii.

Marcajele neconforme de pe șoselele României contribuie la mii de decese anual. Problemele identificate de Inspectorul PRO
Marcajele neconforme de pe șoselele României contribuie la mii de decese anual. Problemele identificate de Inspectorul PRO

Siguranţa în trafic depinde enorm şi de marcajele rutiere. Doar că în România investiţiile sunt la pământ, iar asta se vede din păcate din statistica accidentelor grave de circulaţie.

România reciclează doar 14% din deșeuri. Ce a găsit Inspectorul PRO în teren
România reciclează doar 14% din deșeuri. Ce a găsit Inspectorul PRO în teren

România nu și-a respectat angajamentele față de Uniunea Europeană, luate pentru colectarea gunoaielor.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.