Roșii cu pesticide toxice în piețe. Inspectorul PRO a făcut descoperiri revoltătoare într-o comună din Galați
Mâncăm fructe și legume cu pesticide, pentru că marfa care ajunge pe mesele noastre este verificată sumar.
Cei de la Agenția Națională Fitosanitară susțin că fac câteva mii de controale anual, însă acestea nu au cum să acopere întreaga producție românească.
Deși folosirea pesticidelor este reglementată de Uniunea Europeană, anumiți producători încă tratează plantele cu substanțe interzise.
Alegeri 2024
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
Inspectorul Pro a descoperit astfel de cazuri în județul Galați.
Ministerul Agriculturii și Agenția Națională Fitosanitară au declanșat un control la nivel național.
Goana după profit îi face pe anumiți agricultori să folosească cele mai periculoase pesticide. Potrivit Autorității Naționale Fitosanitare, 2% dintre producătorii verificați într-un an au culturi contaminate.
Grav este faptul că aproape jumătate dintre cei găsiți în neregulă folosesc substanțe interzise în Uniunea Europeană.
Este și cazul unor legumicultori din Matca, o comună din județul Galați. Chimiștii din laboratorul fitosanitar au descoperit în roșiile de aici clorpirifos - un pesticid toxic retras de pe piață de patru ani.
Am mers la Matca pentru explicații. Ne-au însoțit doi inspectori de la Oficiul Fitosanitar Galați. Producătorii nu au recunoscut că folosesc clorpirifos. Au dat vina pe avioanele care stropesc câmpurile.
Surpriza a venit din partea echipei de control, care a ținut partea agricultorilor. Inspectorii din Galați au încercat să ne convingă că solul ar fi, de fapt, sursa contaminării.
Specialiștii fitosanitari au minimalizat prezența substanței periculoase în roșii.
Pentru că niciunul dintre răspunsuri nu a lămurit cazul de la Matca, am prezentat situația la Autoritatea Națională Fitosanitară.
Laboratorul fitosanitar a mai descoperit clorpirifos în alte șase gospodării.
Aurelia Surdu, șef laborator fitosanitar: „Și aici ne arată, pe această curbă, unde se situează valoarea obținută în probă. E mult!”
Nici ceilalți legumicultori din Matca nu au recunoscut că au folosit substanța interzisă.
- „Ați dat declarația și ați semnat-o că n-ați folosit-o în ultimii patru ani. Dar cum credeți că totuși a ieșit?”
- „N-am folosit-o niciodată, niciodată, domnule!”
- „Nu, ai declarat că ai folosit-o până în 2020, ai declarat, ai semnat!”
- „Nuuuu! Dar eu cui am declarat? Să-mi dea martor mie!”
Pentru că niciunul dintre răspunsuri nu a lămurit cazul de la Matca, am cerut Autorității Naționale Fitosanitare să ia și probe din pământ.
Rezultatele arată că într-una dintre gospodării substanța s-a folosit în cantități atât de mari, încât și solul a fost contaminat. Câtă vreme clorpirifosul nu rămâne în teren mai mult de patru luni, rezultă clar că substanța ilegală a fost administrată în plante de producători.
Am vrut să verificăm dacă pesticidele ilegale pot fi la îndemâna oricui. Informațiile pe care le-am obținut, dintr-o fitofarmacie de lângă București, aleasă la întâmplare, sunt relevante.
Cameră ascunsă, fitofarmacie:
„Le-au cumpărat, le cumpără pe sub mână și au cu tonele acasă și poate să le folosească în continuare. Și alea sunt scoase de ani de zile de pe piață, da?”
„Nu interesează pe nimeni. Când o muri cineva sau o intra în comă... atunci o să spună... am găsit la Vasilică 10 kg de... nu ai nicio treabă!”
Așa am aflat că unii producători folosesc chiar și anumite improvizații de substanțe, extrem de periculoase!
Cameră ascunsă, fitofarmacie:
- „Le coace și cu acid de baterie de mașină.”
- „Eu am fost la ei în solar și cu ce stropesc acolo... eu n-aș mânca nici dacă mi le-ar da degeaba.”
- „Și ce înseamnă să le coci cu acid de baterie?”
- „Face un acid de baterie cu apă și le pulverizează pe roșii. I-a dat seara... a pulverizat gogonea și deja dimineața e roșie.”
- „Pe ăla nu-l interesează că a intrat în plantă și dvs. faceți salată și dați la copii.”
Am prezentat cazul la Ministerul Agriculturii. Secretarul de stat, Adrian Pintea, s-a arătat șocat... atât de situația din fitofarmacii, cât și de ceea ce se întâmplă la Galați.
Adrian Pintea, secretar de stat, Ministerul Agriculturii: „Dacă mănânci frecvent cu reziduuri, dacă ai mâncat o dată nu înseamnă că ai făcut cancer și ai și murit... Un reprezentant al statului, al agenției fitosanitare care cu asta se ocupă și asta e meseria lor, da... într-adevăr, este rușinos să auzi din gura unui inginer sau ce o fi doamna respectivă acolo... Are nevoie această instituție de o reformă cumva, să fie scuturați din temelii.”
Romeo Șoldea, directorul Autorității Naționale Fitosanitare, a decis măsuri urgente.
„Voi trimite auditul intern către Oficiul Fitosanitar Galați pentru a verifica modul în care ei aplică procedurile și cum se achită de sarcinile de serviciu.”
În ceea ce privește vânzarea pesticidelor, din 2028, nicio substanță nu va mai putea fi tranzacționată la liber. Se va înființa Registrul Electronic al Tratamentelor în Fermă.
Vorbim despre un sistem informatic care va uni trei baze de date: a fitofarmaciilor, a distribuitorilor de produse de protecție a plantelor și a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
Doar fermierii înregistrați în sistem vor mai putea cumpăra pesticide.