Adăposturile subterane din Capitală sunt neîntreținute, insalubre și au instalațiile de aerisire înfundate

×
Codul embed a fost copiat

Războiul din Ucraina ne pune în fața unei realități crude. Mai toate adăposturile subterane pe care ar trebui să le folosim în cazul unui atac aerian sau cutremur sunt neîntreținute, insalubre și au instalațiile de aerisire înfundate.

Primăriile și Inspectoratele pentru Situații de Urgență au lăsat întreținerea adăposturilor în grija proprietarilor. Aceștia, la rândul lor, au avut pretenția ca de ele să se ocupe statul. Și așa se face că, acum, prea puține sunt sigure.

România deține aproximativ 5.000 de adăposturi de protecție civilă în întreaga țară, în care se pot refugia doar două milioane de oameni. 1.200 dintre aceste spații se află în subsolurile imobilelor din București. Cele mai multe sunt insalubre, au ușile blocate, aparatele de ventilație defecte și gurile de aerisire înfundate.

Zestrea noastră, în caz de dezastru, este ea însăși un dezastru câtă vreme mai mult ne pune viața în pericol decât ne-o salvează. Cum e și în cazul unui bloc din Capitală, de pe Calea Moșilor. Echipamentele de filtroventilatie sunt ruginite și sparte, iar prin gurile de aerisire, care ar trebui să se închidă etanș în cazul unui atac chimic, atârnă cabluri electrice. Până și toaletele sunt de formă.

Florentina Ghiurluc, președinta asociației de locatari: În caz de ceva, murim ca șobolanii! Nu, prin telefon am vorbit! M-au întrebat cum arată, dacă e funcțional. Eu le-am zis că funcțional este, adică să stăm în picioare unul lângă altul. Practic, nu a venit nimeni să verifice!

Citește și
inspectorul pro
Pățaniile unor oameni care au apelat la muncitori cunoscuți pe Facebook. Cum i-a păcălit "meșterul" Fernando
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Cu aceste imagini, echipa a mers să ceară explicații reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență din București. Răspunsul în scris, primit ulterior, confirmă ceea ce spune președinta asociației de proprietari. La controlul din 2018, adăpostul era declarat nefuncțional. Adică așa cum l-a găsit și echipa, în ziua filmării. Ciudat este, însă, că la utimul control făcut în 2021, spațiul apare bun pentru a putea fi utilizat. Asta deși nimeni nu a reparat în ultimii trei ani sistemul de ventilație, iar problemele se țin lanț și diferă de la un adăpost la altul. Un adăpost de pe Șoseaua Iancului are gura de evacuare blocată, de mai bine de cinci ani, chiar de muncitorii care asfaltau strada.

Bogdan Mîță, administratorul blocului: Oamenii adăpostiți acolo ar fi trebuit să iasă pe aici, unde este gura asta de canal! Era un „T”. Au venit niște muncitori, au săpat, au venit cu flexul, l-au tăiat și au pus acest minunat capac care, după cum se vede, este închis și sigilat. Între timp, am făcut plângere la poliție, sesizare la primărie, la Inspectoratul General de Urgență. Fără niciun răspuns. În momentul de față, semnul acela de protecție, ăla este o mare minciună!

Echipa a cerut din nou explicații Inspectoratului pentru Situații de Urgență din București. Purtătorul de cuvânt Daniel Vasile a precizat că nu are mandat să răspundă la toate întrebările. L-a completat un coleg, un specialist ISU, care îl însoțea.

Echipa a solicitat ulterior, în scris, explicații suplimentare referitoare la acest caz, dar nu le-au primit. Toate aceste adăposturi au fost făcute de Ministerul Apărării Naționale ca să ne apere în caz de atac aerian sau calamitați naturale. După 1989, subsolurile blocurilor au trecut în administrarea cetățenilor, iar spațiile de urgență au fost lăsate de izbeliște. Reparațiile și punerea în funcțiune ar trebui făcute de proprietarii imobilelor, dar aceștia nu au bani să investească. Așa că statul ar trebui să intervină. Cu atât mai mult cu cât legea protecției civile îi obligă pe edili să le verifice anual și să le mențină funcționale.

Ion Ilie, specialist în protecție civilă la Primăria Sectorului 2, recunoaște că e sarcina primăriei, dar invocă tot lipsa banilor.

Ion Ilie, specialist în protecție civilă:Chiar dacă soliciți cu diverse ocazii fonduri, se mai amână, se mai amână, sau se amână de tot! La nivel de guvern se poate rezolva imediat. Dai o hotărâre cu norme clare și cu responsabilități clare. La adăposturi, nu! După calculele noastre, ar trebui în jur de 50.000 de lei pentru un adăpost!

O alta scuză găsită de edili ar fi faptul că legislația nu le-ar permite să investească în spații private. Complet fals! Constituția României prevede clar că autoritatea publică poate folosi subsolul oricărei proprietăţi pentru lucrări de interes general. Așadar, nimeni nu le interzice primarilor să modernizeze adăposturile. Din păcate, numărăm pe degete adăposturile funcționale și le înșirăm cu miile pe cele nefuncționale.

Din 5.013 spații câte există în întreaga țară, doar 206 au fost verificate în acest an, iar nepăsarea e mult mai mare de atât. Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, jumătate din totalul adăposturilor civile din întreaga țară nu au fost deloc verificate în ultimii trei ani.

Articol recomandat de sport.ro
A vrut să facă balet, dar a ajuns campioană în alt sport
A vrut să facă balet, dar a ajuns campioană în alt sport
Citește și...
Urme de antibiotic în carnea de pe piață. Ce a descoperit Inspectorul PRO la o fermă de vaci
Urme de antibiotic în carnea de pe piață. Ce a descoperit Inspectorul PRO la o fermă de vaci

Folosirea preventivă a antibioticelor în creșterea animalelor poate afecta sănătatea oamenilor. Rezistența la aceste medicamente, pe care o dezvoltă organismul uman, ar putea provoca mai multe decese decât cancerul, se tem specialiștii.

Pățaniile unor oameni care au apelat la muncitori cunoscuți pe Facebook. Cum i-a păcălit
Pățaniile unor oameni care au apelat la muncitori cunoscuți pe Facebook. Cum i-a păcălit "meșterul" Fernando

Criza de muncitori calificați afectează domeniul construcțiilor. Internetul este plin de reclamațiile celor care și-au dat casele pe mâna unor nepricepuți și s-au trezit cu pagube în locuințe și prin conturi.

Mobilier vechi, rugină, lenjerii de pat și mese murdare. Inspectorul PRO, în hoteluri de pe litoral
Mobilier vechi, rugină, lenjerii de pat și mese murdare. Inspectorul PRO, în hoteluri de pe litoral

Hotelurile de două şi trei stele pun la grea încercare răbdarea, dar mai ales vacanţa turiştilor de pe litoralul românesc.

Marcajele neconforme de pe șoselele României contribuie la mii de decese anual. Problemele identificate de Inspectorul PRO
Marcajele neconforme de pe șoselele României contribuie la mii de decese anual. Problemele identificate de Inspectorul PRO

Siguranţa în trafic depinde enorm şi de marcajele rutiere. Doar că în România investiţiile sunt la pământ, iar asta se vede din păcate din statistica accidentelor grave de circulaţie.

Recomandări
VIDEO. Moment extrem de bizar, ”silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, ”silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea
Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, salută pachetul de ajutor din partea SUA în valoare de 61 miliarde de dolari.

 

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.