Orașul din România care a reușit ceea ce pare imposibil pentru alte orașe mult mai mari. Viața localnicilor s-a îmbunătățit

×
Codul embed a fost copiat

Uniunea Europeană ne dă încă 31 de miliarde de euro ca să facem investiții în infrastructură, sănătate, digitalizare sau energie verde.  

Vorbim despre noul exercițiu financiar 2021 - 2027, al treilea de când am intrat în Uniune. Știrile PRO TV demarează campania „Fonduri europene, succese românești”, o serie de reportaje despre cei care au reușit să acceseze bani europeni și despre cum au învins piedicile și birocrația și și-au schimbat viețile în bine.

Știm deja că România este campioană la fraude cu fonduri, dar sunt și suficiente exemple că banii au ajuns acolo unde trebuie. Beclean este un mic oraș din județul Bistrița-Năsăud, care a atras peste 60 de milioane de euro, adică bugetul local pe zece ani.

Beclean, județul Bistrița-Năsăud. Un oraș cu 13.000 de locuitori, unde au ajuns până acum 60 de milioane de euro, fonduri europene. Banii au schimbat fața și viața localității care aduce mult cu un mic oraș din vestul Europei. În prezent, se derulează 12 proiecte în paralel.

Citește și
Radu Mihaiu
Radu Mihaiu: Autodenunț. Și eu am spor de 25% pentru fonduri europene la indemnizaţie. Mi s-a spus că nu pot să renunț la el
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

De meserie profesor de fizică, Nicolae Moldovan este primar de 22 ani. De când a fost ales, numărul locuitorilor a crescut.

Nicolae Moldovan, primarul orașului Beclean: Unde am fi rămas fără fondurile europene? În urmă cu foarte mulți ani, și nici nu puteai să visezi vreodată că se pot derula anumite noi idei”.

Au fost asfaltate 50 de străzi pe fonduri europene, blocurile sunt reabilitate termic, iar casele nu se ridică înainte ca primăria să tragă utilitățile și să traseze străzile.

Nicolae Moldovan, primarul orașului Beclean: Ăsta e nivelul de stradă, iluminat cu leduri, gaz, canalizare, apă, în caz de incendiu, trotuare și unele și cu pistă de bicicletă. Pe fiecare stradă, vă fi o stație de autobuz”.

Cum a reușit primarul să atragă investitori

În 2005, primarul a găsit soluția să atragă investitori: să construiască, de la zero, o stațiune turistică, pe pășunea comunală. Era acolo o resursă de apă sărată, de fapt, o mlaștină, populată doar de animale.

Dar europenii i-au oferit încrederea lor și două milioane de euro pentru a construi, pe 15 hectare, Băile Figa. A început cu două bazine, iar, an după an, au apărut plaja, terenurile de sport, un parc acvatic. Alte trei milioane de euro, tot europeni. Cazarea a rezolvat-o, însă cu bani privați. A concesionat, pe sume simbolice, 220 de loturi de teren oricui și-a dorit să investească în construcția unei unități de cazare, însă doar după unul dintre cele trei proiecte pentru cabane din lemn impuse de Primărie.

Nicolae Moldovan, primarul orașului Beclean:Stațiunea a fost un fel de pol în care totul mergea spre stațiune, venea de la stațiune, dar era integrat și orașul în stațiune, că o să vedeți că-i la 3-4 kilometri”.

În curând, la Băile Figa, vor fi deschise două centre: unul cu bazine, saune, saline, zone de recreere și săli de fitness. Celălalt, de recuperare, cu tot felul de terapii și proceduri medicale. În total, zece milioane de euro. Dar ca să obțină banii, Primăria a avut o abordare originală și a gândit proiectele în jurul unei componente sociale. În centre, vor fi primite, gratuit, și persoane în dificultate, care nu-și permit astfel de servicii. La fel a obținut aproape patru milioane de euro pentru o casă de cultură, cu cinematograf și sală de teatru.

Nicolae Moldovan, primarul orașului Beclean:Asta este sala mare, 450 de locuri, regizorul Radu Afrim este din Beclean și vrem să vină acasă să poată să facă o piesă de teatru. Exact ca și în meniul nostru zilnic, vedem anumite vitamine care nu sunt importante, dar fară ele poate nu am putea trăi. Așa e și cultura”.

A avut și o strategie în depunerea online a dosarelor pentru cele trei proiecte, centrele și casa de cultură, pe care a stabilit-o împreună cu cei 16 angajați ai compartimentului de fonduri europene din cadrul Primăriei.

Nicolae Moldovan, primarul orașului Beclean: Erau pe o axă șase proiecte, de toate, pe toată regiunea. Trei din proiecte sunt la Beclean, primul venit, primul servit. Totul e pe calculator și ridici actele. Totul era cât de repede introduci. Am făcut echipe pe fiecare compartiment, fiecare echipă încărca câte cinci puncte, fiecare pe un calculator, 30 de calculatoare, flux de internet să avem, chiar și cu generatoare în ideea să nu ți se ia cumva curentul. Celelalte primării au introdus cam după trei ore”.

Că trebuie să gândești în afara tiparelor pentru a-i impresiona pe europeni o arată și cea mai mare grădiniță din oraș, până nu demult o clădire comunistă, galbenă și pătrată. A fost renovată după un model japonez, cu 1,4 milioane de euro. Chiar dacă spațiul nu a fost suficient, arhitecții s-au adaptat și au amenajat un loc de joacă pe acoperiș, păstrând cei trei copaci care erau în curte.

Nicolae Moldovan, primarul orașului Beclean:Întotdeauna infrastructura de calitate, de înaltă tehnologie pe care o derulezi, aduce și o societate de calitate. Vedeți copiii noștri deja au un alt statut, au alte posibilități. Se dezvoltă mental altfel, e total altă grădiniță. Și atunci și ei sunt alții. Că așa au progresat statele astea. Adu de calitate, și-ți faci oameni de calitate”.

Ambulatoriul spitalului a fost adus și el în zilele noastre cu 2,2 milioane de euro. Sunt peste 2.200 de metri pătrați reabilitați, pe trei etaje, iar aparatura medicală este nouă și funcțională. Cu trei sute de mii de euro a fost cumpărat și un computer tomograf. Alte zece milioane de euro au venit de la Uniunea Europeană pentru mobilitate urbană. S-au construit 15 kilometri de piste pentru biciclete: prin oraș, prin pădure, pe faleza Someșului. Pe locul vechiului târg de animale este acum serviciul public de transport în comun, cu opt autobuze electrice și 120 biciclete. Au fost create opt locuri de muncă.

Șoferul unui autobuz:Am 15 ani de autocar numai de Spania, am ales să vin acasă, să fiu acasă, lângă familie”.

Becleanul a reușit ceea ce pare imposibil pentru alte orașe mult mai mari: o centură ocolitoare, localitatea fiind copleșită de tirurile aflate în tranzit. Primăria a încheiat primul parteneriat din țară cu Ministerul Transporturilor: administrația se ocupă de avize, aprobări și expropieri, iar Ministerul doar vine cu banii, tot europeni.

Varianta ocolitoare are 1,2 kilometri, 600 de metri este podul peste râul Someș. Lucrările au început în aprilie, au termen de finalizare la anul în octombrie. Valoarea totală a proiectului este de 17 milioane de euro, fonduri europene.

Secretul succesului din Beclean stă în faptul că cei de acolo sunt cu un pas înaintea tuturor. Pregătesc studiile de fezabilitate înainte ca liniile de finanțare să fie deschise. Este un exemplu de urmat în exercițiul financiar 2021-2027 ce tocmai a fost lansat. Încă nu se cunosc condițiile pentru obținerea banilor europeni, dar Becleanul are 20 de proiecte pregătite.

Nicolae Moldovan, primarul orașului Beclean: Deși nu știm ghidurile, nu știm condițiile, dar noi nevoile nu le prezentăm, le punem pe hârtie”.

Cel mai amplu: gradina urbană Transilvania, o viziune pe zece ani a unei suprafețe de 49 de hectare, un mix de investiții europene și private, cu hoteluri, parcuri, sere, grădinițe și creșe.

Pentru perioada următoare, avem 31 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană. Adaugăm cofinanțarea națională și ajungem la 43 de miliarde. Sunt 16 programe de cheltuieli – opt naționale, opt regionale, cu sume deja stabilite care vor fi aprobate de Uniunea Europeană până la sfârșitul anului. Pe baza lor se vor deschide apelurile de proiecte, adică liniile de finanțare.

Ioan Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene:Cea mai mare a apelurilor de proiecte să fie lansată începând cu februarie 2023. Asta înseamnă că noi avem fixat la nivelul Ministerului ca până la sfârșitul anului 2023 să închidem această lansare de apeluri de proiecte”.

Avem așadar un an cu toții, autorități, firme, ONG-uri, să începem să ne schimbăm viețile. Să credem în noi, să ne mobilizăm, și să accesăm cu responsabilitate banii gratuiți pe care ni-i oferă Uniunea Europeană.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Ministrul Investițiilor: 1,2 milioane de români suferă de sărăcie extremă
Ministrul Investițiilor: 1,2 milioane de români suferă de sărăcie extremă

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat că în România sunt 1.188.000 de cazuri de oameni care sunt în pragul de extremă sărăcie, aceştia fiind beneficiari ai pachetelor alimentare achiziţionate din fonduri europene.

Radu Mihaiu: Autodenunț. Și eu am spor de 25% pentru fonduri europene la indemnizaţie. Mi s-a spus că nu pot să renunț la el
Radu Mihaiu: Autodenunț. Și eu am spor de 25% pentru fonduri europene la indemnizaţie. Mi s-a spus că nu pot să renunț la el

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, afirmă că şi el are un spor de 25% pentru fonduri europene la indemnizaţie. ”Când am ajuns primar, am întrebat dacă pot renunţa la acest spor. Şi mi s-a spus clar că nu se poate”, arată el.

 

Un munte de deșeuri a apărut la Baia Mare, pentru că autoritățile maramureșene nu sunt în stare să facă o groapă de gunoi
Un munte de deșeuri a apărut la Baia Mare, pentru că autoritățile maramureșene nu sunt în stare să facă o groapă de gunoi

Maramureșul istoric este sufocat de gunoaie. Ani la rând, autoritățile de acolo nu au fost în stare să construiască o groapă de gunoi. Bani au avut, din fonduri europene, dar i-au aruncat într-o râpă care se tot surpă.  

O şefă în Ministerul Agriculturii recunoaşte că a luat mită şi încheie un acord cu DNA pentru o pedeapsă cu suspendare
O şefă în Ministerul Agriculturii recunoaşte că a luat mită şi încheie un acord cu DNA pentru o pedeapsă cu suspendare

Livia Ciobanu, şef serviciu în cadrul Direcţiei Generale Buget Finanţe şi Fonduri Europene din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a încheiat un acord cu DNA în care recunoaşte că a primit mită şi acceptă să fie condamnată cu suspendare.

România va primi 2,2 miliarde de euro, din fonduri europene, pentru compensarea facturilor la energie
România va primi 2,2 miliarde de euro, din fonduri europene, pentru compensarea facturilor la energie

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că România va primi, 2,2 miliarde de euro, din fonduri europene, pentru compensarea facturilor la energie.  

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.