O tânără a lăsat Bucureștiul pentru satul ei natal. Ajunsă primăriță, face schimbări care să îi inspire pe alți români

×
Codul embed a fost copiat

30 de miliarde de euro avem la dispoziție de la Uniunea Europeană pentru administrațiile locale, în perioada 2021-2027.

Cu acești bani, responsabilii ar putea să scoată țara din noroi, să asfalteze străzile, și să aducă apă, gaz și canalizare în toate localitățile.

Ce pot face primarii, cu fondurile europene, aflați dintr-un nou reportaj, al campaniei Știrilor PRO TV: „Fonduri europene, succese românești.”

Mergem în comuna Șpring din Alba, unde o primăriță de 31 de ani a făcut în doi ani ce nu a reușit fostul edil în 16. Tânăra a lăsat Bucureștiul și s-a întors în satul natal, pentru a aduce schimbarea de care era nevoie.

Iulia Stănilă, primarul din Șpring, judeţul Alba, a observat un incendiu în timp ce ne dădea interviu. A fost prima care a intervenit când a văzut cum flăcările cuprind o gospodărie. I-a scos din curţi pe oameni şi a chemat pompierii.

Citește și
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

A avut grijă ca toţi cei din jur să stea departe de incendiul care, în final, a cuprins alte două case. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Pe Iulia am cunoscut-o cu câteva ore înainte. Primarul de doar 31 de ani ne-a întâmpinat cu atitudine deschisă şi pantofi sport în picioare.

Este primar din 2020. Când a candidat, locuia în Bucureşti, unde acorda primarilor din toată ţara consultanță pentru fonduri europene. În timp ce îi ajută pe edili să-şi dezvolte comunităţile, când ajungea la părinţi, în Șpring, mergea prin noroi şi aduna frustrări. Se uita cu admiraţie peste gard, la vecinii din Ciugud, comună aflată la doar 20 de kilometri, care a crescut uimitor cu fonduri europene. A văzut că se poate şi a vrut să fie la fel şi în satul ei natal. A candidat şi a câştigat în fata primarului de atunci, aflat în funcţie de 16 ani.

Iulia Stănilă, primarul comunei Șpring: „Pot să zic că am o moştenire grea, am preluat comuna fără utilităţi, străzi neasfaltate, proiecte începute, unele în 2007, unele în 2017, finalizate în proporţie de 3%, avize expirate, documente, de reluat toate procedurile.”

Nicio stradă nu era reabilitată când a venit în Primărie. În doi ani de când e în funcţie, le-a asfaltat pe toate, din cele patru sate ale comunei, prin PNDL, programul naţional de investiţii.

În replică, fostul primar, deputatul Daniel-Gheorghe Rusu, spune: „Pe timpul mandatului meu, am reuşit să fac aducţiunea cu apă în cele patru sate, cu canalizare, în cele 4 sate, fără racorduri într-adevar. Deci, de la conducta stradală, până la casa omului nu am reuşit să le finalizez. În schimb, am reuşit să finalizez 85 la sută dintre străzi. Am reuşit să fac trotuare, rigole betonate, iluminatul pe led în întreaga comună. Patru şcoli vechi cu latrină în fundul curţii şi fără termopane, le-am reabilitat. Am lăsat în curte aceea centrală, pentru că era ultima lună de mandat şi începuse campania electorală şi, pur şi simplu, muncitorii nu au mai venit să o pună în funcţiune.”

Iulia Stănilă depus deja 15 proiecte pentru fonduri europene şi guvernamentale. Unele au fost deja aprobate, printre care cabinetul medical sau reabilitarea energetică a clădirii primăriei.

Iulia Stănilă, primarul comunei Șpring: „La momentul de faţă, câte oportunităţi de finanţare sunt, fondurile europene sunt salvarea. Dar din păcate, cred eu, şi costurile pe studii de fezabilitate, proiecte tehnice, documentaţiile aferente unui proiect pe fonduri, costă mult prea mult. Şi lucrările sunt supraevaluate în ţara noastră.”

Fondurile europene vor încălzi grădiniţa şi şcoala primară din comuna Șpring. Şi vechea administraţie a cumpărat o centrală termică, dar a lăsat-o în curte, în aer liber. A plouat pe ea până a ruginit şi nu mai putut fi folosită.

Iulia Stănilă, primarul comunei Șpring: „Copiii iarna asta o se bucure de căldură la calorifer, ştiu, mi-e şi jenă să spun lucrurile astea. Când am ajuns primar, se făcea focul în teracote.”

Chiar dacă fondurile vin cu o birocraţie complicată inutil de autorităţile noastre, a întocmit dosarele de finanţare doar cu ajutorul angajaţilor din Primărie, fără firmă de consultanţă. În timp ce în alte ţări, procesul este digitalizat, noi consumăm mii de pagini pe proceduri fără rost.

Ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloș, admite birocraţia, dar nu are soluţii în viitorul apropiat.

Marcel Boloș, Ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene: „Acolo unde proiectele sunt de infrastructură, o să vă speriaţi. Sunt cereri de rambursare dulapuri întregi. Va trebui să mai muncim puţin ca să realizăm readucerea birocraţiei şi a timpilor de aşteptare ca în mediul privat.”

Primarul comunei Șpring este unul dintre tinerii care au puterea şi încăpăţânarea să lupte pentru schimbare, fără să se lamenteze. La fel ar trebui să facă toţi primarii, iar dacă susţin că nu au bani, e doar o scuză pentru a-şi justifica nepăsarea.

Până în 2027, în diferite etape de finanţare, Uniunea Europeană pune la dispoziţia administraţiilor publice locale peste 30 de miliarde de euro, fonduri europene, să ridice calitatea vieţii în comunităţile lor. În prezent, sunt linii de finanţare deschise pentru reţele de apă şi canalizare, pentru producţia de energie sau pentru construcţia de cabinete medicale în zone defavorizate. Tot ce trebuie să facă primarii este să întocmească, cu responsabilitate, proiecte şi să le depună.”

În ultimii 15 ani, de când am intrat în Uniunea Europeană, administraţiile publice locale au avut acces la peste 25 de miliarde de euro. Au lăsat necheltuite cinci miliarde de euro. Europa ne sprijină, dar, în final, depinde de primari să întocmească strategii coerente şi să-şi facă treaba.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
De ce România are nevoie de parcuri naturale. Un director Romsilva explică cum putem să luptăm „pentru cei care vin după noi”
De ce România are nevoie de parcuri naturale. Un director Romsilva explică cum putem să luptăm „pentru cei care vin după noi”

În fiecare an, pădurile absorb 7,6 miliarde de tone de dioxid de carbon. Prin comparație, SUA, una dintre țările lumii care produc cel mai mult CO2, emite de 1,5 ori mai puțin decât capacitatea de captare a pădurilor, potrivit World Resources Institute.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

Mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant, sub acuzația de crime de război. CPI a pronunțat decizia
Mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant, sub acuzația de crime de război. CPI a pronunțat decizia

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant pentru crime de război în Gaza.

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul

În dimineața zilei de joi, Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală și alte opt tipuri de rachete în Dnipro, anunță Forțele Aeriene ucrainene.