Balneomedica, țeapa cu pachete turistice care a lăsat fără sejururi sute de oameni. Parchetul a demarat o anchetă
Scandal de proporții în turismul balnear! Cel mai mare operator de bilete de tratament din România se află în mijlocul unui val de reclamații, provenite din întreaga țară.
Deși oamenii se plâng că nu au putut beneficia de serviciile plătite, firma a continuat să vândă sejururi noilor clienți. Inspectorul Pro a cerut lămuriri autorităților care anchetează cazul, în condițiile în care un bilet nu e deloc ieftin și poate ajunge la câteva sute de euro de persoană.
Aveți grijă de unde cumpărați bilete de tratament, pentru că Balneomedica - cel mai mare portal care vinde pachete turistice în stațiuni balneare - a lăsat sute de oameni fără sejururi. Păgubiții au făcut reclamații la Poliție, Protecția Consumatorului și Ministerul Turismului.
Cazul este acum pe masa procurorilor.
Doamna Gina a aflat cu 3 zile înainte să ajungă la Căciulata că sejurul pentru care a plătit 2.000 lei a fost anulat. Agenția i-a trimis un mail sec în care i-a scris că există o situație neclarificată cu hotelul.
Inspectorul Pro a aflat că sejurul din Căciulata nu ar fi existat niciodată, pentru că nu ar fi fost achitat de Balneomedica.
Agenția de turism Top Travel Office, înregistrată pe internet cu numele de Balneomedica, ar fi procedat la fel în multe alte situații. Spre exemplu, domnul Anton din Timișoara povestește că nu a mai ajuns la tratament în Buziaș.
Păgubiții susțin că Balneomedica oferea sejururi în zeci de hoteluri aflate în stațiunile de tratament din România. Încasa banii de la oameni și îi informa apoi că vacanța s-a anulat.
Fără prea multe explicații, dădea vina pe hotelieri. Hotelierii susțin însă contrariul. Spun că au fost nevoiți să întrerupă colaborarea cu agenția, pentru că banii oamenilor nu ajungeau la ei:
”Suntem în litigii cu ei, noi și jumătate din operatorii de turism din țară! Au încasat bani de la turiști, nu au mai plătit mai departe serviciile. Ofertele alea pe care ei le promovează nu au nicio legătură cu realitatea!”
Și cu toate acestea, Balneomedica a continuat să facă rezervări și pentru anul 2024, în ciuda valului de reclamații. Fapt verificat și confirmat de Inspectorul Pro în luna noiembrie.
Replica operatorilor din agenție a fost stupefiantă...
Balneomedica: ”Au fost probleme cu lichiditățile firmei.”
Reporter: Deci dumneavoastră, cu bună știință, cunoscând situația, ați continuat să faceți rezervări ca să luați de la unii și să dați la alții?
Balneomedica: ”Nu a zis nimeni că luăm de la unii și dăm la alții, am spus că pentru a ne putea continua activitatea, s-a depus o cerere de reorganizare judiciară. Dacă nu mă ascultați reveniți pe e-mail....”
Lămuriri asupra modului de operare al agenției ne-am adresat Poliției. Am aflat că există un dosar penal pentru înșelăciune, după ce oameni din toată țara au depus plângeri penale.
Informațiile ne-au fost confirmate și de Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, care ne-a transmis că are deja suficiente probe în acest caz.
Păgubit: ”Ești de bună credință, trimiți niște bani la o firmă de turism care are și un nume atât de atrăgător, pentru bătrâni mai ales, Balneomedica. Escrocherie pe față! Păi eu sunt un simplu cetățean, eu am nevoie de banii mei!”.
Inspectorul PRO a solicitat răspunsuri și Ministerului Turismului. Direcția de Control a chemat-o pe administratorul firmei să explice situația cu documentele pe masă.
Administratorul Maria Marin nu se considera însă vinovată cu nimic.
Balneomedica a rămas în cele din urmă fără licență de funcționare. Agenția a contestat măsura în instanță. În paralel, a cerut și a obținut și intrarea în insolvență, cu posibilitatea reorganizării judiciare.
Reporter: Dați-le o garanție acestor oameni că își vor recupera banii, dați un termen!
Maria Marin, administrator Balneomedica: ”Eu, termenul pe care îl pot da este termenul din procedura de insolvență, fiindcă eu nu mai pot să fac nimic acum. Românul, în general, care vine și din comunism, pleacă cu o concepție de a fi înșelat și de a se simți înșelat permanent.”