România, singura țară din UE care nu permite în pandemie terapiile pe bază de apă
Pensionarii vor primi anul acesta doar jumătate dintre biletele de tratament. Autoritățile își justifica decizia prin faptul că în 2020, un an plin de restricții, vârstnicii au evitat stațiunile balneare.
Acum însă, mulți sunt vaccinați și își doresc să meargă, doar că nu sunt suficiente locuri. Peste 150 de hoteluri sunt afectate de această decizie.
Cum pentru mulți pensionari să ajungă în spitalele de stat în această perioadă dificilă nu mai este o opțiune, bazele de tratament din stațiunile balneo înseamnă singura șansă de a-și ușura suferințele. De a-și întări imunitatea sau de a se recupera după infecția cu covid.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ministerul Muncii a decis însă că în 2021 să aloce pentru bilete 200 de milioane de lei, care ajung pentru 100.000 de locuri.
Adică puțin peste jumătate din bugetul de anul trecut. Justifică această decizie prin faptul că în 2020 gradul de ocupare a fost de 40 %.
Un bilet întreg- 2.000 de lei, sumă imposibilă pentru un pensionar
”Oamenii trebuie să meargă la tratamente anual, trebuie să repete acest tratament și anul acesta dacă nu pot veni, unii vor fi afectați. Poate anul trecut nu au venit că le era frică de pandemie și anul acesta dacă nu mai au bilet sunt foarte mulți care vor avea probleme din cauza aceasta".
”- În cazul în care nu puteți merge în fiecare an, afecțiunea se agravează?
- Da, pentru că este problemă la mușchi și trebuie făcut în fiecare an".
3.000 de pensionari au ajuns sau vor ajunge, în această săptămână, în stațiunile balneo precum Amara, Lacu Sărat sau Olănești. Este prima serie din acest an. Stau 16 zile, în 12 primesc tratament și plătesc între 50 și 70 % din pensie.
Un bilet întreg ar costa în jur de 2.000 de lei, sumă imposibilă pentru mulți bătrâni. În acest hotel din Covasna au ajuns astăzi primii 52 de pensionari.
”Suntem probabil primii turiști, suntem vaccinați, am găsit peste tot foarte curat, igienizat".
Răzvan Comăneci: ”Suntem obișnuiți cu un grad de ocupare de 95 %, anul trecut am ajuns la 57 %. Până în momentul de față din cele 302 de locuri pe care le avem contractate avem vândute undeva la 180 de bilete".
Doar 6 pensionari la un hotel din Sărata Monteoru
La acest hotel din Sărata Monteoru, în județul Buzău, au ajuns deocamdată doar 6 pensionari. Pe serie, sunt peste 160 de locuri disponibile.
Octavian Posea, director hotel: ”Triajul este făcut pentru fiecare persoană care intră în complexul nostru, atât la intrarea în recepția hotelieră, cât și la intrarea în baza medicală".
În ultimii ani, în stațiunile balneare s-au făcut investiții importante, unele plătite prin credite de către operatorii din turism. Acum aceștia se află la limita supraviețuirii.
Afectat este și turismul de masă în stațiunile balneare, pentru că România rămâne singura țară din Uniunea Europeană unde terapiile pe bază de apă nu sunt permise. Adică tot ce înseamnă piscine sau bazine interioare sunt închise. Nu sunt permise nici împachetările cu nămol, de exemplu.
Așa că sunt mulți turiști care ocolesc anumite hoteluri recunoscute pentru SPA-uri și relaxare. Pierderile în această industrie au fost estimate anul trecut și la jumătate de milion de euro pe zi.